1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ ünlü türemesi” örneği vardır?

A) Minicik bir kedi gördüm sokakta.

B) Bu sabah ailecek kahvaltı yaptık.

C) Daracık sokaklarda yürümeye çalışıyorum.

D) Benimle gelmedikleri için çok üzüldüm.

 

 

 

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz türemesi yoktur?

 

A) Pazartesi günü herkesin hakkını vereceğim.

B) Ufacık aklıyla gelen tekliflerin hepsini reddetti.

C) Zannımca herkes bu konuda farklı düşünüyor.

D) Buraya gelince değişik duygulara kapılıyorum.

 

 

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü düşmesi farklı bir nedenle gerçekleşmiştir?

 

A) Tatile cumartesi günü gideceğimizi söyledi.

B) Karısı ile beraber kaynanasını ziyarete gittiler.

C) Yumurtlayan tavukları kesmeseydiniz keşke.

D) Sarhoş fare “ O kedi buraya bugün gelecek.” demiş.

 

 

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük kalınlık- incelik uyumuna uymaz?

 

A) Köpeklerin hepsi ölen arkadaşlarının başına toplanmışlar.

B) Süpürgenin sesinden ders çalışamıyorum.

C) Kapıdan içeri girince anlamlı anlamlı kocasına baktı.

D) Çantasındaki tüm kitapları masanın üzerine koydu.

 

 

 

 

5. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi düzlük-yuvarlaklık uyumuna uymaz?

 

A) Karşımızda iki asır önce inşa edilmiş bir yapı sapasağlam duruyordu.

B) Çocuğun merhameti yaşlı adamı duygulandırmıştı.

C) Dünyanın tabakalarından ozonun delinmesi insanlık için büyük risk oluşturuyor.

D) Akrabalar salona doluşmuş çay içiyorlar.

 

 

 

 

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralmasına uğrayan sözcük yoktur?

 

A) “Burada ne yapıyorsun?” diye çıkıştı adama.

B) Ne söylediğini bir türlü anlayamadım.

C) Benim dediklerimi niye yapmadın?

D) Arkadaşları onu bir türlü başkan seçmiyor.

 

 

 

7. “ Görmedim böylesini ömrümde

       Ne şimdi ne de önce

       Olan olur tam vakti gelince”

 

Yukarıda ilk dizelerde altı çizili kelimede görülen ses olayı aşağıdakilerin hangisinde gerçekleşmemiştir?

 

A) Düşünce burnu kırılmış delikanlının.

B) Yüreğim yanıyor, bağrım yanıyor.

C) Gözleri ufka takıldı, kaldı.

D) Çocuğa omuz atınca bir temiz dayak yedi.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yükleminde ünlü düşmesi gerçekleşmiştir?

 

A) Gönlümden geçenleri olduğu gibi söyledim.

B) Tereyağından kıl çeker gibi bu işten sıyrıldı.

C) Yengem bana kıvratma denen baklavadan yaptı.

D) Oğlunun boğulma tehlikesi geçirdiğini duyunca ayakları tutmaz oldu.

 

 

9. “ Kalbim sızladı önce yavaştan

       Kara yazı yazılmış alnıma çoktan”

 

Yukarıdaki parçada altı çizili sözcüklerde gerçekleşen ses olayları aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla verilmiştir?

 

A) Ünlü düşmesi – ünlü türemesi

B) Ünlü düşmesi-ünlü düşmesi

C) Ünlü yumuşaması- Ünlü türemesi

D) Ünsüz yumuşaması- Ünlü düşmesi

 

 

 

10. Aşağıdakilerin hangisinde aldığı ek nedeniyle büyük ünlü uyumuna uymayan bir sözcük vardır?

 

A) Balkonda bulunan çarşaf mavimtırak bir renkteydi.

B) Belindeki rahatsızlık gün geçtikçe artıyordu.

C) Tüm yolcular sabahleyin otogara indiler.

D) Kahvaltıda kaşar peynirli börek vardı?

 

 

 

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük küçük ünlü uyumuna( düzlük-yuvarlaklık uyumu) uymaz?

 

A) Bir bardak çay içmek için neler vermezdim.

B) Benimle tren istasyonuna gelebilir misiniz?

C) Çocuklarının eğitimi için elinden geleni yapıyordu.

D) Televizyonda film izlemekten çok sıkıldım.

12. Aşağıdakilerin hangisinde yüklemde hem ünlü düşmesi hem de ünsüz yumuşaması olmuştur?

 

A) Bütün iyi niyetini bir günde kaybetti.

B) Odun tenekesini kendi başına sırtlamıştı.

C) Durup dururken yanındakilere çattı.

D) Onun bana sabrettiğini anlamamıştım.

 

 

 

Cevaplar:

1-C  2-D  3-C  4-D  5-C  6-B  7-D  8-B  9-B  10-C  11-B  12-A

 

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus