6. Sınıf Türkçe Kelime Anlamı  Test-2  

1.Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük gerçek anlamda kullanılmamıştır?

 

A) Kedinin yumuşak tüyleri vardı.

B) Kartalın keskin bakışları onu etkilemişti.

C) Kardeşinin sakin hali onun tuhafına gitti.

D) Toplantıda ban nazik davranması hoşum gitti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamlı bir sözcük kullanılmamıştır?

 

A) Müdür öğrencilere etkili bir konuşma yaptı.

B) Sert mizacı yüzünden hiç arkdaşı yok.

C) Karanlık bir bakışı vardı damın.

D) Arkadaşımın ban neden kırıldığını bir türlü anlayamadım..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “dal” kelimesi diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır?

 

A) Elmaların dallarını budadı.

B) Yine yeşillendi fındık dalları.

C) Denize balıklamasına daldı.

D) Bahçenin tamamı dal budak salmış.

 

 

 

 

 

 

 

4.Aşağıdaki cümlelerden hangisi deyim vardır?

 

A) Herkes birden bahçeye kaçışıverdi.

B) Ayırmadan herkese yardım ederdi.

C) Atmaca bir serçeyi gözüne kestirdi.

D) Gelen tüm teklifleri reddetti.

 “Bir sözcüğün temel anlamı yanında, zaman içerisinde kazandığı eski anlamı ile fiziksel benzerliğin ön planda olduğu yeni anlama yan anlam denir.”

 

5.Yukarıdaki açıklamaya göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde “baş” kelimesi yan anlamda kullanılmıştır?

 

A) Bugün baş ağrısından uyuyamadım

B) Kızım okulda düşünce başından yaralanmış.

C) Sıranın başına git beni bekle.

D) Farktmedin galiba, başın boya olmuş.

 

 

 

 

6. Aşağıdakilerin hangisinde deyim kullanıldığı cümlenin anlamına uymamaktadır?

 

A) Kardeşinden ayrılmaya razı oldu, bağrına taş bastı.

B) Bir an basiretim bağlandı, yapack edecek bir şey bulamadım.

C) Herkes sussun artık,  başımı dinlemek istiyorum.

D)  Sevinçten  beynimden vurulmuşa döndüm.

 

 

 

 

 

7. “Can” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim içerisinde kullanılmamıştır?

 

A) Denize gitmeye can atıyor.

B) Çocuk benim  canımı burnumdan getirdi.

C) O adamın canına okuyacağım.

D)  Canım kızım, özlemiştir beni!

 

 

 

8. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde mecaz ya da yan anlamda kullanılmış bir kelime yoktur?

 

A) Sandalyenin ayağı çatlamış.

B) Bu meslekte zirveye kadar çıkacağım.

C) Güzel bir elbise aldım bugün..

D) Arkadaşlarım bana çok kırıldılar..

9.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamlı bir sözcük vardır.

 

A) Çocuk çok neşeli birisine benziyor.

B) Sevde  havalı bir arkadaşımızdır.

C) Kerem sakin bir karaktere sahiptir.

D) Mustafa çok zeki bir uzmandır.

 

 

 

 

 

 

 

10.Aşağıdaki deyimlerden hangisi “İçinden çıkılması zor bir duruma düşmek.” anlamına gelmektedir?

 

A) Açıkta kalmak

B) Açmaza düşmek

C) Aklı tutulmak

D) Açık vermek

 

 

 

 

 

 

 

11. “Herhangi bir spor, sanat vb. alanla ilgili olarak kullanılan, cümle içinde kullanılışına  göre o alana özel anlam taşıyan sözcüklere terim anlamlı sözcükler denilir.”

 

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde terim anlamlı bir sözcük yoktur?

 

A) Ofsayta düşmeseydi kesin gol atardı.

B) Doktor eline neşteri alıp ameliyata başladı.

C) Evindeki perdelerin hepsini değiştirdi.

D) Nota bilmek müzisyen için şarttır.

 

 

 

 

 

 

 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yakın anlamlı sözcüklerin tekrarı ile yapılmış bir ikileme vardır?

 

A) Yavaş yavaş büyüyor çocuklar.

B) Hısım akraba herkes cenazeye gelmişti.

C) İyi kötü geçinip gidiyoruz işte.

D) Arkadaş markadaş bilmem ben.

 “ Bir kelimenin olumsuzu o kelimenin zıttı demek değildir. Bir kelimenin zıttı o kelimenin anlam bakımından tersi olmalıdır.”

13. Aşağıdakilerin hangisinde zıt anlamlı sözcükler bir arada kullanılmamıştır?

 

A) Benimle geldiler ancak sonradan herkes gitti.

B) Bu yağmur iyi, sonradan gelecek olan fırtına çok kötü olacak.

C) Soruları çözeceğim dedi ama bir türlü çözmedi.

D) Aydınlığın değerinin bilinesi için karanlığın olması şarttır.

 

 

 

 

 

 

14. “ Doğadaki seslerin taklidine yansıma denilir.”

 

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansıma kullanılmamıştır?

 

A) Kuzuların meleyişleri onun uykusunu getirmişti.

B) Tavandan gelen tıkırtılar hepimizikorkuttu.

C) Camdan yansıyan ışık gözümüzü aldı.

Dere kenarında su şırıltısı eşliğinde mangal yaptık.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15. I. “Varlıkların ve kavramların sayılamayan, fiziksel anlamda ölçülemeyen özelliklerini ifade eden kelimelerin anlamlarına nitel anlam denilir.

 

     II. Varlık ya da kavramların sayılabilen, ölçülebilen özelliklerini ifade eden kelimelerin anlamlarına nicel anlam denir.”

 

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yüksek” sözcüğü nicel anlamlı değildir.

 

A) Bizimle yüksek bir binanın terasında buluştu.

B) Tırmandığı dağ çok yüksekti.

C) Onun sene sonu ortalması bizimkinden yüksek.

D) Onun düşünceleri diğer insanlara göre daha yüksek değerler taşıyor.

 

Cevaplar: 1.B     2. A     3-C        4-C      5-C   6-D   

7-D    8-D     9-B    10-B    11-C    12-B     13-C   

14-C   15-D

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus