1- I. Matematikte çarpma işareti yerine kullanılır.

    II. Saat ve dakika gösteren sayıları birbirinden ayırmak için konur.

   III. tarihlerin yazılışında gün, ay ve yılı gösteren sayıları birbirinden ayırmak için konur.

   IV. Sayılardan sonra sıra bildirmek için konur.

 

Yukarıda noktanın kullanıldığı yerlerin bazıları verilmiştir. Aşağıdakilerin hangisinde noktanın yukarıda verilen kullanım yerlerinin dışında bir yerde kullanımı söz konusudur?

 

A) 2.2= 5 deyince sadece bakakaldım!

B) 3.5.2001 tarihinde mi doğdunuz?

C) Saat 4:54’te buraya gelebilirler mi?

D) “13. Savaşçı” diye bir film izlemeye gittik.

 

 

 

 

 

2-  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgülün kullanılmaması anlam karmaşasına neden olmaz?

 

A) Bu, kitabımın içindeki en değerli şeydi.

B) Bu, çiçeklerin uzun zamandır beklediği arıların vızıltısıydı.

C) Bu, benim çok sevdiğim ablamın sesi değil mi?

D)  Bu, eski defterlerin kokusu, beni hep rahatsız etti.

 

 

 

 

3- “İkiden fazla eş değer ögeler arasında virgül bulunan cümlelerde özneden sonra noktalı virgül konabilir.”

 

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalı virgül yukarıdaki cümlede belirtilen görevde kullanılmıştır?

 

A) Coğrafya dersinde şu konuları işledik: Akdeniz, Karadeniz, Ege Denizi; Van Gölü, Beyşehir Gölü, Eğridir Gölü.

B) Yarışmaya katılacak öğrenciler; zayıf, isteksiz ve acemi görünüyorlardı.

C) Kız olursa Asiye, Sude, Hale; erkek olursa Ali, Murat, Kerim isimlerinden birini verecekmiş.

D) Çalışkan sınava girer, tam puan alır, tembel sınava girer, havasını alır.

 

4- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir noktalama yanlışlığı yapılmıştır?

 

A) Tatilde şu yazarların kitaplarını okuyabilirsin: Halide Edip Adıvar, Ömer Seyfettin, Yakup Kadri Karaosmanoğlu.

B)Benimle beraber ismini söylediklerim gelsin; Mehmet, Kemal, Veysel.

C) At ölür, meydan kalır; yiğit ölür, nam kalır.

D) Kendimi tanıtayım: Buraların ağasıyım.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. “ .” ve “: ” işaretleri cümle içinde matematiksel işlemler için kullanılabilir.

 

Aşağıdakilerin hangisinde bir doğru noktalama işareti kullanıldığı için yanlışlık yapılmamıştır?

 

A) 6:2=12

B) 4.2= 2

C) 3:3=9

D) 2.1=2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde Üç noktanın yanlış kullanımından kaynaklı bir noktalama yanlışlığı vardır?

 

A) Yürürken b…’a bastığını gelen kokudan anlamış.

B) Nehrin kenarından gelen kuş sesleri, su şırıltıları, yaprak hışırtıları …

C) Nasıl da aniden önümüze fırladı?..

D) Pencereye yaklaştı yavaşça…

 

 

 

 

 

 

8- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru işaretinin kullanımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

 

A) Yemek ne zaman hazır olacak, hanım?

B) İftar vaktine çok var mı, yemek hazırlandı mı?

C) Küçük kız orucu 30 gün boyunca(?) tutacakmış.

D) İftar vakti geldi mi beni kimse tutamaz?

 

 

 

 

 

 

 

9- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlem işareti diğerlerinden farklı bir amaçla kullanılmıştır?

 

A) Gençler, herkes yerine geçsin!

B) Arkadaş! Burada benim sözümün geçtiğini bilmelisin.

C) Küçük, bütün soruları doğru yaptığını(!) söylüyor.

D) Dur, bir adım daha atma sakın!

 

 

 

                                                    

 

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir noktalama yanlışlığı yapılmamıştır?

 

A) Bana döndü ve dedi ki: “Defol, gözüm görmesin seni!”

B) Yeni bir çalışmaya “ Sevde’nin Projesine” başlıyoruz.

C) Herkesi hayatında en az bir kere “Safahat” adlı eseri okuması gerek.

D) Kazayı görünce sordu: “Kimse yardıma gelmedi mi”?

 

 

 

7- “Arkadaşım, hadi seninle noktalama işareti oyunu oynayalım. “ diyen Afra aşağıdakilerden hangisini söylerse oyunu kaybetmiş olur?

 

A) Bengü yarışmada 5. oldu.

B) En sonunda Youtube fenomeni O…  ile görüşebildik.

C) Seninle birlikte İstanbul’a gelmeme izin vermedi.

D) O da bu sınavdan (!) 100  almış.

 

 

11. Aşağıdakilerin hangisinde bir noktalama yanlışlığı yapılmıştır?

 

A) En sevdiğim yemeği (yaprak sarması) yapıyor.

B) Adam yavaşça delikanlıya yaklaşıp: “ Bir daha gelme buraya sakın!” dedi.

C) Ben burada Halikarnas Balıkçısı’nın[Cevat Şakir Kabaağaçlı (1886-1973)]  yaşadığına inanamıyorum.

D) Bu konuya Batıda farklı bir yaklaşım sergiliyorlar.

 

 

12. Aşağıdakilerin hangisinde noktalama yanlışlığı yapılmıştır?

 

A) 1930’lu yıllarda insanlar çok zorluk çekmişler.

B) Mehmet Akif’i anlamaya çalışıyor, o’nun eserlerini okuyorum.

C) Kaymakam Mehmet Bey’den bir mesaj aldım.

D) TBMB’nin kaç yılında açıldığını sordu.

 

 

 

 

 

Cevap: 1-C, 2-C, 3-B, 4-B, 5-D, 6-D, 7-D, 8-D, 9-C, 10-D, 11-D, 12-B

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus