1 Aşağıdaki cümlelerden hangisinde noktalama yanlışlığı yapılmıştır?

 

A) Yarın okula gelecek misin?

B) Eyvah, elimi kestim!

C) Sınavda en çok “Cümlede Anlam” çıkacakmış.

D) 02:23' te uyanmak zorunda kaldım.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. “Bugün noktanın kullanıldığı yerleri işledik.” diyen Melek bu konuya uygun olarak hangi örneği verebilir?

 

A)Bugün nasılsın Sude?

B)Yarın sabah burada buluşalım.

C)Yaşasın, sınavdan 100 aldım!

D)Çay içmeye ne dersin?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül ile ilgili bir yanlışlık kullanılmıştır?

 

A) Aşağıda şırıl şırıl akan dereler,  güzel güzel öten kuşlar vardı.

B) İleride uzun boylu bir adam, kasabanın ileri gelenlerinden birisi etrafına emirler yağdırıyordu.

C)  Sabah, yine sabah, yine kalkmak gerek.

D) Buraya kadar senin için geldim, dedi.

 

 

 

 

 

4. Aşağıdakilerden hangisinde noktalı virgülün kullanımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

 

A) Bahçeye gidip biraz elma, armut, erik; yeşil soğan, marul ve domates getirdim.

B) Sen buraya geldin, gittin; ben geldim, gitmedim.

C) Yeni roman anlayışımız; aksiyon, bilimkurgu, romantizmden ibarettir.

D) Pazara gidip şunları al; portakal, ayva ve muz.

 

 

 

 

 

 

 

5. “Kendisiyle ilgili örnek verilecek cümlenin sonuna konur”

 

Aşağıdakilerin hangisinde yukarıdaki açıklamaya uymayan bir kullanım vardır?

 

A) Divan Edebiyatı sanatçıları deyince akla şunlar gelir: Dehhani, Fuzuli, Baki, Nedim …

B) Pazarda neler bulabileceğinizi söyleyeyim: lahana, kabak, domates, enginar …

C) Kendimi takdim edeyim: Bu şehrin valisi oluyorum.

D) Öğretmen bizden beklediklerini sıraladı: düzenli çalışma, düzenli beslenme, düzenli spor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 6. Aşağıdakilerden hangisinde üç noktanın kullanımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

 

A) Aşağıda serçeler, güvercinler, kargalar …

B) Bir de karşımda kimi göreyim? Bu adam Mehmet … Sarı Mehmet be !

C) Nasıl da herkesi çaktırmadan kandırdı?..

D) Aniden çıktı önümüzde kocaman bir köpek...

 

7. Aşağıdakilerin hangisinde noktalama yanlışlığı yapılmıştır?

 

A) Ne zaman varacağız şehre şoför?

B) Beni görünce suratını asmasın mı, çok üzüldüm?

C) Buraya bugün geldin mi, eşyaları götürdün mü?

D) Fuzuli (1496- ?) şiir alanında edebiyatımızın en büyüklerindendir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Ünlem (!) işaretinin kullanımı ile ilgili aşağıdakilerden hangisinde bir yanlışlık yapılmıştır?

 

A) Burası ne kadar harika!

B) İşçiler, bu gün bu iş bitecek!

C) Çocuk akıllı (!) olduğunu düşünüyor.

D) Arkadaşlarının hepsini eve çağırdı!

9. I .Saat ve dakika gösteren sayıları birbirinden ayırmak için konur.

   II. İnternet genel ağ adreslerinde kullanılır.

 

Yukarıda özellikleri verilen noktalama işareti aşağıdakilerden hangisidir?

 

A) Nokta

B) Virgül

C) Noktalı virgül

D) İki Nokta

10. Hafsa oyun oynar, eğlenir(  ) teyzesi oyun oynar, yorulur.

 

Yukarıda ( ) ile gösterilen yere aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi getirilmelidir?

 

A) Virgül

B) Noktalı Virgül

C) İki Nokta

D) Üç Nokta

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru işaretinin kullanımı ile ilgili yanlışlık yapılmamıştır?

 

A ) Geldik mi dinlenme tesisine, karnımı bir güzel doyuracağım?

B) Bu sesler çok yakından mı? çok uzaklardan mı?

C) Dedem 1923(?) yılında doğmuş.

D) Akşam oldu mu sürüler meraya çıkar?

 

 

 

 

12. Aşağıdakilerin hangisinde ünlem işareti diğerlerinden farklı bir nedenden kullanılmıştır?

 

A) Dur, arama var!

B) Takım, sahayı terket!

C) Hey! Herkes buraya gelsin.

D) Çocuk akıllı (!) olduğunu düşünüyor.

Cevaplar: 1- D 2- B 3- B 4- D 5- C 6- D 7- B 8- D 9- A 10- B 11- C 12- D

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus