1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ayrılma hal eki (-den, -dan) almış sözcük cümleye zaman anlamı katmıştır?


A) Bu bilgilerin hepsini internetten öğrendim.
B) Çocuk büyüdükçe sokaktan gelmemeye başladı.
C) Kararların hepsini akşamdan aldık.
D) Yeni temizlik işçisi alınacakmış.

 

 


2-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kelimelerin hiçbiri yapım eki almamıştır?


A) Motor binilmeyecek hale gelmiş.
B) Her akşam bu bahçede çay içerim.
C) Araç arızalanınca yürüyerek eve geldi.
D) Tuğları yerleştirilirken çok dikkatli olmak lazım.

 

 


3- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcükte “-ı, -i, -u, --ü) eki, ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır?


A) Kapıyı çalmadan içeri girmeyin.
B) Garson birazdan kahveyi getirir.
C) Amcası bahçeyi görmeye gitti.
D) Çok koşarsa kalbi duracak diye korkuyor.

 

 


4- “ Göçmen kuşlar gitti, üç gün oldu
Yaşlandım artık, saçlarım ak doldu.”


Yukarıdaki dizelerde kaç tane yapım eki kullanılmıştır?


A) I
B) II
C) III
D) IV

 

 

 


5- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde geçen altı çizili sözcük, kökü bakımından ötekilerden farklıdır?


A) Gözlüğü yenilemenin zamanı geldi.
B) Ağaçlık bir alana gidip piknik yaptık.
C) Çocuk bu aralar pek üzgün duruyor.
D) Ayaklarına kara sular inmişti yürümekten.

 

 

 

 


6- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcükte hem yapım hem çekim eki vardır?


A) İyi şeyler yapmak için neden bulunur.
B) Bu sözü daha önce kimse söylemedi.
C) Sebep yeterince iyiyse cesaret iyidir.
D) Hepsi beraber kampanyaya katıldılar.

7- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde geçen
altı çizili sözcükte isimden isim yapma eki
yoktur?


A) Çağdaşlarına göre biraz geri kafalı
olduğu söylenirdi.
B) Kızım kulaklık almam gerektiğini söyledi.
C) Buralar tarıma çok elverişlidir.
D) Tüm sorunların çözümünü söyledi.

8- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı
çizili sözcükte “fiilden isim yapma eki”
yoktur?


A) Çocuk şekeri bırakalı bayağı süzülmüş.
B) Mahallenin en korkağı bu tarafa geliyor.
C) İnsanların duygularını suistimal
etmemek gerekir.
D) Denizde yakaladıkları balığın yüzgeçleri
kocamandı.

 

 


9- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde geçen
altı çizili sözcükte “ –m (-ım, -im, -um,-üm)
eki çekim eki göreviyle kullanılmıştır?


A) Bu hayatımda gördüğüm en iyi sinema
yapımı.
B) Çok iyi bir eğitim gördüğünü söylüyor.
C) En güzel yıllarım bu köyde geçti.
D) Bugün markette sayım olduğu için
müşteri kabul etmiyoruz.

 

 



10- “Bu bakışı ne zaman görsem kaçacak yer
ararım.”


Aşağıdakilerin hangisinde “-ış, -iş, -uş, -üş” eki
yukarıdaki cümledeki göreviyle kullanılmıştır?


A) Sabaha kadar telefonda görüştüler.
B) Benimle ne konuştuğunu söylemeyeceğim.
C) Sen de iyisin ama onun söyleyişi daha güzel
sanki.
D) Çocuklar dışarıda koşuşturuyorlar.

 

 

 


11- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ –ecek, -
acak” eki, işlevi yönüyle ötekilerden farklı bir
görevde kullanılmıştır?


A) Sabaha kadar herkes buraya gelecek
B) Bu yıl balık sezonu erken gelecek diyorlar.
C) Yakacak odunların hepsini teker teker yerleştirdi.
D) Ahmet bu akşamki maça gelmeyecekmiş.

12- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ayrılma
durum eki alan sözcük “ zaman” bildirmektedir?


A) Sabahtan çıkıp yola, erkenden varırız şehre.
B) Dışarıdan gelen seslere kulak vermiştik hepimiz..
C) Ayaklarının ağrıdığından bahsederdi hep.
D) Ders çalışmadığından sınıfta kaldığını çok iyi
biliyordu aslında.

Cevaplar:
1- C
2- B
3- D
4- B
5- C
6- D
7- D
8- A
9- C
10- C
11- C
12- A

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus