1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde durum(hal) eki almış bir sözcük yoktur?

 

A) Yarın okula gidecektim.

B) Bu kalemden iki tane alacaktım.

C) Gözlerini dikkatlice süzdü.

D) Yeni temizlik işçisi alınacakmış.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ bardak” sözcüğü, işlevi bakımından ötekilerden farklı bir ek almıştır?

 

A) Bardağın üstü tamamen çizilmiş.

B) Bardağın içindeki çayı tamamen bitirmişti.

C) Bardağın bazı kırık parçalarını bulamadım.

D) Bardağın boşalmış, doldurayım mı?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “-m (-m,im) eki, ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır?

 

A) Buraları iyi bilirim.

B) Çocuğun komik hallerine çok güldüm.

C) Onlara her şeyi anlatacağım.

D) Senin mutluluğun en büyük dileğimdir.

 

 

 

 

 

 

 

 

4- “ Dışarıya çıkamıyoruz gün boyu

Gelir bu evde kalma günlerinin sonu”

 

Yukarıdaki dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?

 

A) Tamlayan eki

B) Çoğul eki

C) Küçültme eki

D) Hal (Durum) eki

 

 

 

 

 

 

 

 

5- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde geçen altı çizili sözcük, kökü bakımından ötekilerden farklıdır?

 

A) Dışarda bağıran bir simitçi gördüm.

B) İlerideki duraktan dolmuşa bindim.

C) Yeni bir kitaplık aldım.

D) Düşünce boynu incinmiş.

 

 

 

 

 

 

 

6- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcükte hem yapım hem çekim eki vardır?

 

A) İleride bir gözlükçü var.

B)Ellerini yıkamadan oturmazdı.

C) Tüm sevgimi ona gösterdim.

D) Ayaklarıma kara sular indi.

 

7- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde geçen altı çizili sözcükte yapım eki yoktur?

 

A) En son Antalya’da görülmüştü.

B) Kendine ortopedik boyunluk bir aldı.

C) Kızına oyuncak almayı unutmuştu.

D) Oğlunun yanında bir arkadaşı vardı

8-  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcükte isimden fiil yapma eki” vardır?

 

A) Gelin  arabası birazdan gelir.

B) Kestiği odunlar yakacak ihtiyacını karşılar.

C) Onu herkese kötülemiş.

D) Omzuna masaj yaptırdı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde geçen altı çizili sözcükte “ –m (-ım, -im, -um,-üm) eki yapım eki göreviyle kullanılmıştır?

 

A) Buraya daha önce gelmedim.

B) Buraya öğretim  görmek için geldim.

C) Bunlar benim iyi günlerim.

D) Siyasi görüşlerimi kitaba yansıttım.

 

 

 

 

 

 

 

 

10- “Çocuklardan bazıları hasta görünüyordu.”

 

Aşağıdakilerin hangisinde “-den, -dan” eki bu cümledeki göreviyle kullanılmıştır?

 

A) Çok geç kaldığından işyerine almadılar.

B) Bu apartmanlardan çoğu yeni yapıldı.

C) Bu ev ağaçtan yapılmıştır.

D) Akşamki maçtan çıkınca doğru eve gidelim.

 

 

 

 

 

 

11- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ –ecek, -acak” eki, işlevi yönüyle ötekilerden farklı bir görevde kullanılmıştır?

 

A) Açıklanacak konuları önceden belirleyelim.

B) İzlenilecek filmleri önceden belirleyelim.

C) Satılacak bu kitapların hepsi.

D) Alınacak malzemelerin listesini yap.

12- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ayrılma durum eki alan sözcük “ neden” bildirmektedir?

 

A) Evden ayrılmasının nedenini bir türlü açıklamadı.

B) Arabadan çıkıp doğru sahile koştu.

C) Yorulduğundan yattı eve gelir gelmez.

D) Dün arkadaşımdan haber geldi.

Cevaplar:

 

  1. D

  2. D

  3. D

  4. C

  5. B

  6. C

  7. D

  8. C

  9. B

  10. B

  11. C

 12- C

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus