6. Sınıf Türkçe Parça Anlamı  Test-2  

 

Bugün düne göre gerçekten çok üşüdüm. Ama yapacak bir şey yoktu. Ortama göre giyinmemiştim. Ortama göre giyinmek, bulunduğun zamanın, sosyolojik şartları kadar, hava şartlarına da dikkat etmek demektir. Ancak ben bunların hava ile ilgili olanına pek dikkat etmedim. Dışarıdan kalın görünen, içeriden incecik, soğuğu içeri geçirmemekten ziyade yağmuru dışarıda tutmak için tasarlanmış bir yağmurluğa benziyordu giydiğim mont.

 

1.Yukarıdaki metinde aşağıdakilerden hangisi yoktur?

 

A) Betimleme

B) Örneklendirme

C) Karşılaştırma

D)Tanımlama

 

 

İnsanın en büyük sınavı açlıktır, derler. Sonuna kadar katılıyorum. Ancak bana göre insanın ikinci büyük imtihanı da tokluktur diye düşünüyorum. Sırf tokluk hissini yakalayabilmek için yedikçe yemiyor muyuz? İşin kötü yanı yakalamak istediğimiz o tokluk hissi her seferinde biraz daha geç yakalanma gibi bir yeteneğe sahip. Biz tokluğun peşinde koşarken zamanın nasıl geçtiğini anlayamadan şişmanlamış oluyoruz.

 

2.Yukarıdaki paragrafta aşağıdakilerden hangisi kullanılmıştır?

 

A) Tanımlama

B) Betimleme

C) Sayısal verilerden yararlanma

D) Tanık gösterme

 

 

 

Ordu’nun denizden yararlanma imkânları daha fazla olmasına rağmen, Ordulular bunu yeterince değerlendiremiyorlar. Özellikle balıkçılık alanında ilkel yöntemlerin kullanılmaya devam etmesi balıkların üreme imkânlarına zarar verirken, gelecekteki balık tutma oranlarına zarar veriyor. Bulunduğumuz zamanda çok balık tutalım derken gelecek nesillerin elinden balık gibi bir gıdayı alıyoruz.

 

3.Yukarıdaki parça için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

 

A) Açıklama tekniği kullanılmıştır.

B)  Betimleme yapılmış.

C) Sayısal verilerden yararlanılmıştır.

D) Tanımlama vardır.

Vezirlerden birisi Muhsin Çelebi adında bir yiğidi bu görev için önerir ve Muhsin Çelebi padişah huzuruna çıkarılır. Padişahın huzuruna çıktığı sırada padişaha karşı eğilip el et etek öpmeyen Muhsin Çelebi padişahı şaşırtsa da yine de bu görev için teklif alır. Görevi kabul eden Muhsin Çelebi Şah İsmail’e doğru yola çıkar. Yolculuk öncesinde kendisi için gerekli malzemelerin tümünü kendisi karşılar. Bunun için mal varlığının büyük bir bölümünü satmak zorunda kalır. Satın aldığı malzemeler arasında eşsiz bir güzelliğe sahip pembe incili kaftan da bulunmaktadır.

 

4. Yukarıdaki paragrafta kullanılan ağırlıklı kullanılan anlatım tekniği aşağıdakilerden hangisidir?

 

A) Betimleme

B) Öyküleme

C) Tartışma

D) Açıklama

 

 

 

 

 

 

Osman Gazi henüz ufakken bile oldukça hırslı bir çocuktur. Yerinde duramaz, ele avuca sığmaz. Nerede gürültü patırtı orada Osmancık vardır. Büyüdükçe, kılıç kullanmadaki ustalığı arttıkça karşısında rakip görmeye dayanamaz, rakibi bırakın kendisine atılan bir bakış bile onu yerinde tutamaz olur. Babası Ertuğrul Bey ise Osmancık’ı sakinleştirmek için onunla konuşur, ona nasihatler eder fakat bu işe yaramaz. Osmancık’a ettiği nasihatlerin boşa gittiğini gören Ertuğrul Bey ilgisini öteki oğluna verir. Bu durum karşısında zerre kıskançlık duymayan Osmancık aksine bu durum karşısında rahatlamış kendisini kuş gibi özgür hissetmiştir.

 

5.Yukarıdaki parçanın konusu aşağıdakilerden hangisidir?

 

A) Osmancık’ın beyliğin başına hazırlanması

B) Osmancık’ın karakteri

C) Osmancık’ın çok sinirli birisi olduğu

D) Osmancık’ın babasının ona nasihat etmesi.

Yürüme insan sağlığı için çok yararlı bir egzersizdir. Ayakta dikilerek beklemek ise çok zararlı bir eylemdir. Zira ayakta uzun bekleme yapmak iskelet sistemine zarar vermektedir. Özellikler bele zarar verdiği birçok araştırma sonucunda ispatlanmıştır. Buna karşın yürüme ayakları aşırı zorlamadan iskelet sistemini çalıştıran, vücudu sağlıklı ve zinde tutan bir özelliğe sahiptir.

 

6. Yukarıdaki paragraf ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

 

A) Öyküleme yöntemi kullanılmıştır.

B) Dinlenmenin önemi vurgulanmıştır.

C) Karşılaştırma yapılmıştır.

D) Yürüme egzersizinin nasıl yapılması gerektiği anlatılmıştır.

 

 

 

 

 

Akşamın karanlığı kendini iyice kendini göstermişti. Yılan gibi uzayan yolda gidebilmek için farları yakmak zorunda kaldık. Kaplumbağa sırtı gibi tümsekleri olan yolda, gece far ışığında hızlı gitmek tehlikeli olduğu için yavaşladık.

 

7. Yukarıdaki parçada aşağıdakilerden hangisi kullanılmıştır?

 

A)Betimleme

B)Tartışma

C)Sayısal Verilerden Yararlanma

D)Tanık gösterme

 

 

 

 

Bilim adamları bu kuş türünün, günümüzde çok az yerde görüldüğünü belirtiyor. Güney Balkanlar ve Türkiye ile sınırlı olan bu türün kanat rengi, güneş ışığının vurduğu açıya göre parlak portakal turuncusu ve koyu ateş kırmızısı arasında değişiyor. Bundan kırk elli yıl öncesine kadar çok geniş bir coğrafyada yaşıyordu. Ancak yaşam alanını kaybeden bu kuş türü artık dar bir çevrede yaşıyor.

8. Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisi yoktur?

 

A) Öyküleme

B) Betimleme

C) Açıklama

D) Karşılaştırma

 

 

 

Makale, toplumsal sorunları tespit etmenin yanında çözüm önerileri sunmanın önemini işliyor. Zira Türklerin en önemli özelliklerinden birinin sorun tespitinde çok yetenekli ve çalışkan oldukları görüşü Batı ülkelerinde hâkimdir. Ancak bir diğer hâkim görüşte çözüm önerisi getirme noktasında Türklerin tembel olduğudur. Keşke her ikisinde de yetenekli ve çalışkan olduğumuzu gönül rahatlığı ile söyleyebilsem.

 

9. Bu parçanın anlatımında yazar, aşağıdakilerden hangisine başvurmuştur?

 

A) Örneklendirmeye

C) Karşılaştırmaya

B) Betimlemeye

D) Benzetmeye

 

 

 

 

 

 

 

Hikâyelerde başlangıç çok önemlidir. Okuyucunun kendini hikâyenin içinde bulabilmesi için giriş kısmının okuyucun hoşuna gitmesi gerekir. . Çünkü kimsenin, öyküyü okuma zorunluluğu diye bir şey yoktur. Beğenmedim der ve bırakıverir. Bu nedenle öykü yazarı bu noktaya çok dikkat etmelidir.  

 

10. Bu parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

 

A) Hikâye okumak çok önemlidir.

B) Okuyucu, hoşuna gitmeyen eseri okumak istemeyebilir.

C) Hikâye yazarı okuyucunun ilgisini çekmek için başlangıç kısmına dikkat etmelidir.

D) Kimsenin öykü okuma zorunluluğu olmadığı bir gerçektir.

 

Cevaplar:

1-B,   2-A,   3-A,   4-B,   5-B,   6-C,   7-A,   8-A,   9-C,  

10-C

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus