DİNLEDEBİYAT
Atın yiğidi kendine kamçı vurdurmaz.
Türk Edebiyatı'nda
1960-70 Arası Cumhuriyet Romanı
-
1960 sonrası siyasi, ekonomik ve toplumsal değişimler yazarlar üzerinde etkili olmuş sonuç olarak da yazılan romanların konusunu etkilemiştir.
-
Ancak yine de bu dönemde Birinci Dünya savaşı ve Kurtuluş Savaşı yılları eserlere konu edinebilmiştir.
-
Toplumsal eleştiri içeren romanların yanı sıra Halikarnas Balıkçısı ile başlayan deniz insanlarının yaşamları bu dönemde de işlenmiştir.
-
Toplumcu gerçekçi romanların artırdığı bir dönemdir.
-
Kadının toplum içerisinde baskıcı erkeklerden çektiği sıkıntılar dile getirilmiştir.
Bu dönemin öne çıkan bazı yazarlarının işledikleri konular şunlardır:
-
Hasan İzzettin Dinamo, Kutsal İsyan adlı 8 ciltlik eseri ile kendini edebiyat dünyasına tanıtmıştır.
-
Yazar bu eserinde I. Dünya Savaşı yıllarından başlayarak Atatürk’ün ölümüne kadar geçen sürenin panoramasını çizmiştir. Yazar farklı romanlarında da savaş yıllarını anlatmasına karşın zenginlerin fakirleri sömürüsünü de işlemiştir.
-
Bu dönem etkili yazarlarından olan Yusuf Atılgan'ın Aylak Adam ve Anayurt Oteli isimli romanları toplumsal eleştirinin güzel örnekleridir.
-
Yaman Koray ise, deniz insanlarını konu alan romanlar yazmıştır. Bu yönüyle Halikarnas Balıkçısı’nın izinden gitmiştir diyebiliriz. Denizi, doğa güzellikleriyle sevdiren, denizle iç içe olan balıkçılar, deniz kıyısında yaşayan köylülerin yaşamlarını veren yazar, Deniz Ağacı, Gelin Taşı, Mola adlı romanlarında Erdek ve Kapıdağ yöresini vermiştir.
-
1960’lı yılların gülmece yazarı olan Rıfat Ilgaz, ünlü Hababam Sınıfı adlı eserini yazmıştır. Gülmece tarzı dışında da romanlar yazan Rıfat Ilgaz toplumsal eleştirinin güzel örneklerini vermiştir.
-
Bu tarihlerde dış Türkleri konu edinen Emine Işınsu, Batı Trakya, Rodop ve Kerkük Türklerinin sıkıntılarını, dertlerini, Anayurda giriş yapanların yaşadıkları uyumsuzlukları siyasal ortamın karmaşası içinde vermiştir.
-
Kadının bu yıllarda hem sosyal hem de ekonomik olarak baskıcı erkeklerden çektiği sıkıntıları işleyen Nezihe Meriç, bu toplumsal probleme çözüm arar.
-
Kadın konusunu romanlarına aktaran bir diğer yazar da Peride Celal’dir. Peride Celal aynı zamanda burjuvaziyi de eleştirir.