1- “Umutsuzluğunuz hapishane parmaklığı gibi

Kendi kendinizi esir ediyorsunuz sanki.”

 

Yukarıdaki dizelerde hangi söz sanatı kullanılmıştır?

 

A) Benzetme

B) Kişileştirme

C) Abartma

D) Konuşturma

 

 

 

2- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde benzetme sanatına başvurulmamıştır?

 

A) Evimiz artık okulumuz gibi oldu bize.

B) İpek saçları rüzgârda salınıyordu.

C) Gözlerindeki mavilik gökyüzü gibiydi.

D) Çocuk yatağında ateşler içinde yatıyordu.

 

 

3- I. Hakkım ana sütü gibi helal olsun sana

    II. Bütün güzel düşünceleri ayaklar altına aldı.

   III. Sular seller gibi konuşuyordu karşımızda

   IV. Aslan tilkiye “ Bir daha buraya gelme.” dedi.

 

Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerin hangilerinde benzetme sanatı kullanılmıştır?

 

A) I, II

B) I, III

C) II, IV

D) III, IV

 

 

 

 

4- “Karga karga “gak” dedi,

    “Çık şu dala bak.”dedi,

     Çıktım baktım bu dala

     Bu karga ne budala.

 

Yukarıdaki dörtlükte aşağıdaki söz sanatlarının hangileri kullanılmıştır?

 

A) Abartma, benzetme

B) Benzetme, kişileştirme

C) Konuşturma, kişileştirme

D) Konuşturma, benzetme.

 

 

 

5- “ Antilop gibi hızlı olmak en büyük amacıydı. Her gün çalışacağım diye ölüyordu. En sonunda yarışma günü geldi. Sakin kalmaya çalışıyordu.”

 

Yukarıdaki parçada aşağıdaki söz sanatlardan hangileri vardır?

 

A) Benzetme, konuşturma

B) Konuşturma, kişileştirme

C) Benzetme, abartma

D) Abartma, kişileştirme.

 

 

 

 

 

6-“ Adamın başı bulutlara değiyor

Öfkesinden etrafına ateş saçıyor.”

   

Yukarıdaki dizelerde aşağıdaki söz sanatlarından hangisi kullanılmıştır?

 

A) Benzetme

B) Abartma

C) Kişileştirme

D) Konuşturma

 

 

 

 

 

7- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tezat (zıtlık) sanatı kullanılmıştır?

 

A) Tilki ile karga dost olmuşlar diyorlar.

B) Bugün kötü olduklarına bakmayın, yarın iyi olurlar, göreceksiniz.

C) Bizimki bu aralar burnu havalarda geziyor.

D) Ayı gibi güçlü bir adamdı dayım.

8- “ Bulutlar bile ağlıyor benim halime”

 

Yukarıdaki parçada aşağıdaki söz sanatlarından hangileri kullanılmıştır?

 

A) Kişileştirme, abartma

B) Abartma, konuşturma

C) Kişileştirme, konuşturma

D) Abartma, zıtlık

 

 

 

 

 

 

 

 

9- I. Kardeşim konuştukça öldük gülmekten.

   II. Annem melek gibi bir kadındır.

  III. Aşağı yukarı elli yaşındaydı.

  IV. Bülbüller halime üzülünce ötmeye başladılar.

 

Yukarıdaki cümlelerde aşağıdaki söz sanatlarının hangisi yoktur?

 

A) Konuşturma

B) Kişileştirme

C) Abartma

D) Benzetme

 

 

 

 

10.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde benzetme sanatına başvurulmuştur?

A) Yanakları elma şekeri gibi al aldı.

B) Dünya kadar ödevi vardı.

C) Bulutlar kocaman bir of çekti.

D) Ayaklarına kara sular inmişti

 

 

  

 

 

11.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir söz sanatı vardır?

A) Ahmet çita gibi koşuyordu.

B) Bazen bir keçi kadar inatçı olabiliyordu.

C) Tilki kuzuya “Senin burada ne işin var?” dedi.

D) Okyanus gibi engindi gözleri.

12.)’’Çocuklar bana bir tane abartma cümlesi söyleyebilir misiniz? ‘’ diyen Ayşe öğretmenin cevabını hangi öğrenci yanlış yanıtlamıştır?

A)Korkudan gözleri fal taşı gibi açıldı.

B) Zordu kolaydı demeden bütün işleri yapardı.

C) Arkadaşım Azra’yı görünce dünyalar benim oldu.

D)Komedi filminde güle güle öldük.

Cevaplar

1-A

2-D

3-B

4-C

5-C

6-B

7-B

8-A

9-A

10-A

11-C

12-B

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus