1. “Türk kültüründe kilim ve halının önemi büyüktür. Kilimi dokurken insanlar duygularını kilime aktarır. Bunlara örnek sevinç, heyecan, özlem ve aşktır. Bu nedenle insanlar kilimin her bir motifini bile özenle, istekle, dokur.

Yukarıdaki parçadan aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

A) Halı Türk Kültüründe çok önemlidir.

B) Kilim dokuyanın duygularını yansıtır.

C) Türk kültüründe kilimler elle dokunur.

D) Kilim dokunurken çok özen gösterilir.

 

 

 

 

 

 

 

2. “Akşam çok yorgun bir şekilde eve geldik. Yakın bir akrabamızın düğünü vardı.  O kadar yorulduk ki gelir gelmez uyuduk. Annemle babam düğünde akrabalarla sohbet etti. Ben ise tavuklu pilav yedim. Hani bildiğiniz düğün pilavlarından yani.  O gün yorulduk ama gün çok güzel geçmişti.”

Yukarıdaki parçadan aşağıdakilerden hangisi çıkarılabilir?

 

A) Düğünler her zaman güzeldir.

B) Parçanın yazarı her zaman düğünlere gider.

C) Düğün pilavları çok güzel olur.

D) Yazar akraba düğününe gitmiştir.

 

 

 

 

 

3. Yarın sabah gün başlayacak

    Güneş doğayı aydınlatacak

    Çocuklar sevinçle koşacak

    Güneş neşeyle batacak.

 

Yukarıdaki şiirin şairi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

 

A) Azimli    B) Karamsar         C) Ümitli        D) Çalışkan  

 

 

 

 

4. Bir zamanlar kendini beğenmiş bir bulut varmış. Bu bulut “benden değerli varlık yoktur, benden her zaman yağmur çıkar.” der dururmuş. Bir gün güneş bu buluta kendini göstermiş. Bulutun tüm suyu kurumuş. O günden sonrada bulut bir daha öyle böbürlenmemiş.

 

Yukarıdaki parça için aşağıdaki başlıklardan hangisi uygun olmaz?

 

A) Bulut ile Güneş

B) Bulutun Gururu

C) Güneşin Sabrı

D) Kibrin Sonu

 

 

 

 

 

5. Isparta’nın gülü

     Gaziantep’in baklavası

     Konya’nın etli pidesi

     Her şeyi güzel

     Benim vatanım

 

Yukarıdaki şiirden  aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

 

A) Isparta’nın gülü çok güzel kokar.

B) Vatanımızın ayrı güzellikleri vardır.

C) Gaziantep baklavası ile meşhurdur.

D) Etli pide Konya ile birlikte bilinir.

 

 

 

 

 

6. Artık çocuklar dışarı çıkmak yerine uzun süre evde bilgisayarlarından oyunlar oynuyorlar. Bu çocukların gelişimini etkiliyor. Çocuklar içlerine kapanıp asosyal oluyorlar. Bu durum aynı zamanda fiziksel açıdan da sağlıklı değil.

Yukarıdaki paragrafa göre aşağıdakilerden söylenemez?

 

A) Uzun süre bilgisayarla oynamak sağlık açısından zararlıdır.

B) Bilgisayar her zaman zararlıdır

C) Çocuklar bilgisayarda oyun oynamayı çok severler.

D) Uzun süre bilgisayar ile uğraşmak çocukların gelişimine etki eder.

 

 

7. O gece çok karanlıktı. Saklandığı yerden usulca bir kaplan yavrusu çıkmıştı. Limon çocuk bu kaplan yavrusunu bir an önce annesinin yanına götürmeliydi. Ama ne yapmalı bilmiyordu. Etrafına bakarak ilerlemeye başladı.

Paragrafa göre aşağıdaki sorulardan hangisi yanlış değildir?

 

8. Köyüne hasret gitmişti Hüseyin Ali. Çok özlemişti yeşil çimenleri, bağıran kuzuları, yumurtlayan tavukları, şömine sıcağını.  Gitmek istiyordu, uzaklaşmak istiyordu kömür kokularından, araba seslerinden.

Aşağıdakilerden hangisi bu metindeki duygudur?

A) Korku       B) Hasret       C) Heyecan        D) Sevinç

 

 

 

 

9. Nereden gelmişti bu yabancı? Hiç de hoşuma gitmemişti bu adam. Zaten de bizim buralara böyle özel giyimli, atı temiz biri gelmez idi. Herkes yanına toplanmıştı yabancının. “ Ey ahali” diye bağırdı. İnsanlar merakla yabancının ne diyeceğini bekliyordu.

Yukarıdaki parçaya göre aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Yabancı birinin halka seslenmesi anlatılmıştır.

B) Yazarda yabancıya karşı olumsuz bir his vardır.

C) Parçanın genelinde merak duygusu hâkimdir.

D) Yabancı ahaliye kötü haberler verecektir.

 

 

10. “ Isparta’da gül bahçelerinde çalışırdım küçükken. Güneş doğmadan başlardık çalışmaya. Ellerimiz kanardı ancak yaralarımız biraz sonra gül yağı ile kapanırdı. Bu şekilde ellerimizdeki yaraları düşünmek zorunda kalmazdık. Gül toplamanın en güzel tarafı güneş doğarken gerçekleşir. Yeşil yapraklar ve kırmızı güller üzerine doğan güneşin ışıkları gül bahçesindeki çiğ tanelerine çarpınca kırmızı ve yeşilin tonlarında bir atmosfer ortaya çıkardı. Bir tam o sırada bülbüller ötmesin mi?

Yukarıdaki paragrafta aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yoktur?

A) Yazar çocukluğunda nerede çalışmıştır?

B) Bülbüller ne zaman ötmektedir?

C) Yazar kanayan ellerini ne ile sarmıştır?

D) Gül bahçesini güneş nasıl etki eder?

 

 

.

 

11. “Çok ders çalışıyorum” diyor Aybike. Doğru söylüyordu ama düzensiz çalışıyordu. Bir gün neredeyse hiç kalkmadan ders çalışıp ertesi gün hiç soru çözmüyordu. Aslında çok az olmamak kaydıyla daha az  ders çalışsa ama düzenli olsa daha iyi olacağını öğretmeni ona söyledi ancak kendisi bir türlü kabullenemedi.

 

 

Yukarıdaki parçada aşağıdakilerden hangisi öğütlenmektedir?

 

A)  Başarılı olmak için çok ders çalışılmalıdır.

B)  Düzenli çalışılırsa başarılı olunur.

C)  Düzenli çalışmak düzensiz çok çalışmaktan daha iyidir.

D)  Ders çalıştı mı hiç bırakmadan çalışmak gerekir.

CEVAPLAR
1- C
2- D
3- C
4- C
5- A
6- B
7- C
8- B
9- D
10- C
11- C

 

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus