1. “Ucuz” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde gerçek anlamında kullanılmamıştır?


A) Beğendiğim elbiseyi ucuzlayınca alacağım.
B) Markette çok ucuz oyuncaklar gördüm.
C) Böyle ucuz numaralara karnımız tok bizim
D) Burada benzinin sudan ucuz olduğunu öğrendik.

 

 


2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “donmak” sözcüğü “hareketsiz kalmak” anlamında kullanılmıştır?


A) Sabahleyin her yerin donmuş olduğunu gördük.
B) O kadar soğuktu ki donduk dışarıda.
C) Heykel gibi donmuş kalmıştı orada
D) Dondurmaları donsun diye dolaba koydu.

 

 


3. Aşağıdakilerden hangisinde “ Radyoda dertli bir türkü dinledim.” cümlesindeki “dertli” sözcüğünün anlamında bir sözcük kullanılmamıştır?


A) Yanık bir konuşması vardı kimsesiz çocuğun.
B) Acılı yemek gelmesinden korkar bir hali vardı.
C) Çok üzüntülü bir bakışı vardı sokaktaki adamın
D) Sofrada acılı haberi alınca ortalık sessizleşti.

 

 


4. I. “Kara günler geliyor.” diyordu Nenem.
II. Gözü karalığı onun maçı kazanmasını sağladı.
III. Kara kalemi eline alıp yazmaya başladı.
IV. Ben kara kalpli, gaddar bir adam değilim.


Yukarıdaki cümlelerde “kara” kelimesi kaç farklı anlamda kullanılmıştır?


A) I
B) II
C) III
D) IV

 

 

 


5. I. Davranışlarındaki olgunluktan ağır birisi olduğu belliydi
II .Oyuncular bugün çok ağır hareket ediyorlar.
III. Buraya getirdiğin sandık çok ağırdı.
IV. Bu konu benim için çok ağır, anlayamıyorum.
Yukarıdaki cümlelerin hangisinde “zor” anlamında kullanılmıştır?
A) I
B) II
C) III
D) IV

 


6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ yakmak sözcüğü gerçek anlamda kullanılmıştır?


A) İşçi kendisini işten atan patronuna “yakma beni patron” diye seslendi.
B) Yeni öğrencinin ayakkabıları da yakıyor, baksana.
C) Kendi eliyle diktiği ağaçlar yanınca “ Yaktılar geleceğimizi” diye inledi.
D) Elini yaktığı için hastaneye kaldırıldı.

 

 

 


7- I. İftarda kana kana su içtim.
II. Arkadaşıma kandım, izinsiz maça gittim.
III. Onun elinde kan görünce birden bayıldı.
IV. Babası da böyle yiğitti, kanında var demek ki.


Yukarıdaki cümlelerde “kan” kelimesi kaç farklı anlamda kullanılmıştır?


A) 1
B) 2
C) 3
D) 4

8. “ Yabancıya gideceği yeri tarif ettikten sonra
yolundan sapmamanı tavsiye etti.


Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yol” kelimesi
yukarıdaki cümledeki anlamı ile kullanılmıştır?


A) Bütün kazları yolmuş, tüylerini de satmış.
B) Kötü yola düşmüş, serseri olmuş bir
arkadaşıma rastladım.
C) Mehmet, işlerini yoluna koymuş.
D) Biz de geçtik o bozuk yoldan.

 

 


9- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ”vurmak” sözcüğü
cümle sonunda ayraç içinde verilen anlam ile
uyuşmamaktadır?


A) Hayvanları vurmayı sevmediğimden ava
gitmiyorum. ( Öldürmek, zarar vermek)
B) Gece vakti babamın geldiğini kapıya
vuruşundan anladım, sevinçle aşağı koştum.
( zarar vermek)
C) Düzgün vurmayı öğrenemeyeceğimi
düşünüyordu boks antrenörü. ( yumruk atma)
D) Marketteki yeni oyuncağa adeta vuruldu küçük
kızım. (Etkilenmek)

 

 


10- “ Kendine iyi bak” diyerek uzaklaştı.” cümlesinde
geçen “bak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde
farklı anlamda kullanılmıştır?


A) Annesi ona iyi bakmış, baksana yüz kilo olmuş!
B) Baktığım kedilerden ikisi kaçmış.
C) Denizde yanımdan kocaman bir yunus geçince
baktım kaldım.
D) Bir ineğe bakamadın diyerek oğlunu azarladı
kadın.

 

 

 

 


11- “ Büyüklerini sayar, onların gönlünü hoş tutmaya
çalışırdı.”
“Saymak” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde
yukarıdaki cümledeki anlamında kullanılmıştır?


A) Ağzını açınca gelmiş geçmiş tüm sıkıntılarını bir
bir saydı.
B) Paralarını saymayı bir türlü bitiremiyordu.
C) Kendisini saydığımı, dediğinden çıkmayacağımı
ilettim.
D) Yaptığın hataları teker teker sayıyorum, bilgin
olsun.

 

12. Onun her yerde eli vardır, problemini çözer merak
etme.
Yukarıda verilen “el” sözcüğünün cümleye göre
anlamı aşağıdakilerden hangisidir?


A) İnsana ait bir organ
B) Tanıdık, yakın
C) Yabancı
D) Etki, güç


13- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “karışık” sözcüğü
cümleye parantez içinde verilen anamı katmamıştır?


A) Kızımın saçları karışmış, zorla
taradım.(Birbirine geçmiş, dolanmış)
B) Böyle karışık odalarda bulunmaktan bıktım.
(Dağınık, düzensiz)
C) Bazı ülkeler iç karışıklık içinde. ( Toplumsal
kargaşa)
D)Aklı bugün çok karışık, ne dediğini bilmiyor.( Düzensiz, tertipsiz.)

1-C  2-C  3- A  4-D  5- D  6- D  7-D  8-D 9-B 10- C  11-C  12- D   13-D

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus