1- “ Herkesi kendine bağlamıştı, herkes onu seviyordu.” cümlesindeki “bağlamak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde aynı anlamda kullanılmıştır?


A) Okuldaki kurallar herkesi bağlar.
B) Öğretmen çocukları derse bağlamak konusunda iyiydi.
C) Ocağın üzerindeki süt kaymak bağlamıştı.
D) Kardeşim anneme benden daha bağlıdır.

 

 

 


2- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kelimelerin tamamının zıt anlamlısı vardır?


A) Güneşin doğuşunu seyretmeyi seviyorum.
B) Erken yatınca sabah kalkmak kolaydır.
C) Okula geç kalanları nöbetçi öğretmen içeri aldı.
D) Olmuş dutları dökmek için sallamak gerekir.

 

 

 

 


3- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamda kullanılmış bir sözcük kullanılmamıştır?


A) Çocuğunun ağladığını görünce ciğeri yandı.
B) Sabahleyin güneşin doğuşundan önceki kızıllığı seyrettim.
C) Sözlerindeki kelimelerin hepsi tek tek kalbine saplandı.
D) Keskin bir bakış attı öne çıkıp.

 

 

 

 

 

 

 

 


4- “Aşağı indikten sonra bir daha yukarı çıkmadı.” cümlesinde birbiri ile zıt anlamlı iki sözcük aynı cümle içinde kullanılmıştır.


Aşağıdaki cümlelerin hangisinde böyle bir kullanım yoktur?


A) Az konuşurdu ama çok konuşanları da dinlemeyi ihmal etmezdi.
B) Yukarıda tuttuğu eşyaları yere bırakıverdi birden.
C) Küçük, büyüğüne dönerek “Abi, ben gidiyorum.” dedi.
D) Gelmeseydi gittiği yerden diye söyleniyordu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


5- “Bir işler çevirdiğini anladığımızda iş işten geçmişti.”
Yukarıdaki cümlede geçen “ çevirmek “ sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde aynı anlamda kullanılmıştır?


A) Yolcu hastalanınca uçağın yönü Ankara’ya çevrildi.
B) Sayfaları hızlı çevirince ortaya çıkan sesten rahatsız oluyordum.
C) Bana yapılan tüm teklifleri geri çevirdim.
D) Onun çevirdiği dolaplar yüzünden battık.

 

 


6- “Kollamak” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ gözetlemek” anlamında kullanılmıştır?


A) Kardeşini her durumda kollayacağına dair söz vermişti.
B) Hamle yapmak için uygun zamanı kolluyordu.
C) Bu dünyada herkes kendi menfaatini kollar.
D) Hırsızın arkadaşı kimsenin gelip gelmediğini kolluyordu.

7- Aşağıdakilerden hangisinde terim anlamda
kullanılmış bir sözcük kullanılmamıştır?


A) Kızım notaların hepsini öğrenmiş.
B) Domates fidelerinin hepsini bugün dikeceğiz.
C) Bugün sabah herkesle beraber işe gittim.
D) Doktor neşteri tutup “Hadi başlayalım.” dedi.

 

 

 


8- Aşağıda altı çizili sözcüklerden hangisi terim
anlamda kullanılmamıştır?
A) Tiyatro eseri 2 perdeden oluşuyordu.
B) Yaptığı hareket kırmızı karta neden oldu.
C) Ameliyatta elindeki tüm sinirler alındı.
D) Direksiyonu iyilikten yana çevirmezsen başın
beladan kurtulmaz.

 


9- Aşağıdakilerin hangisinde kelimeler arası ilişki
bakımından farklılık vardır?


A) Küçük- büyük
B) Gelmek- gitmek
C) Bilmek- Bilmemek
D) Sevgi-nefret

 


10. Aşağıdaki cümlelerdeki altı çizili sözcüklerden
hangisinde altı çizili sözcüğün eş seslisi yoktur?


A) “Kayalıktan aşağı in!” diye bağırıyordu
arkadaşı.
B) Kan görünce bayılan bir yeğenim var.
C) Artık bu yaptığına bir son vermelisin.
D) Seçimde oyumuzu kullanıp geldik.

 


I. Mektep- okul
II. Rüzgar –yel
III. İş –güç
IV. Bellek- hafıza
11- Yukarıda numaralı sözcük gruplarının hangisinde
eş anlamlı sözcükler bir arada verilmemiştir?
A) I
B) II
C) III
D) IV

 


12- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “gel” sözcüğünün
hem zıt anlamlısı hem de olumsuzu kullanılmıştır?


A) Bize gelmediği için ona çok kızdım.
B) “Gelen gideni aratır.” diye bir söz vardır.
C) Gelmediğimi öğrenince hemen maça gitmiş.
D) Gittiğin yerden hemen buraya geleceksin.

Cevaplar: 1-B  2-B  3-B  4-B  5-D  6-D   7-C   8-D   9-C  10- C   11- C   12- C

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus