1. Aşağıdakilerin hangisinde “de, da”’nın yazımı yanlıştır?

A) Bugün okulda hiç kimse ödev yapmamış sanki.

B) Köye gidip bizimkileri de geri getireceğim.

C) Eve gittiğim de şaşkın ördek bana saldırdı.

D) Hele yanıma gel de sana ne söyleyeceğimi görürsün.

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Aşağıdakilerin hangisinde büyük harfin kullanımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

A) 2009 Yılında doğdu küçük kızı.

B) Yaz mevsimini çok severim.

C) Bağdat’ın kapısını Genç Osman açtı.

D) Bugün köye Kaymakam Ahmet Bey gelecek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yapılmıştır?

 

A) Yarın Döndü Ablam ile yeğenim gelecek.

B) Melek Hanım, yarın projeyi bize getirecek.

C) Bu konuda yarın Cumhurbaşkanı açıklama yapacak.

D) Malazgirt Savaşı sonrası Türkler Anadolu’yu vatan bilmeye başladı.

 

 

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik fiillerin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

 

A) Anneannesi her an eve gelebilir.

B) Başına gelecekleri sanırım hissetmiş.

C) Kendisine yapılan tüm teklifleri reddetti.

D) Marketten aldığı pilleri kayıp etti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. I. Çam fıstığı

   II. Küpe çiçeği

  III. Kaynana

  IV. Can kurtaran

 

Yukarıdaki numaralı kelimelerin hangisinin yazımı yanlıştır?

 

A) I            B) II             C) III           D) IV

 

 

 

 

 

 

6. Aşağıdakilerin hangisinde bir yazım yanlışlığı yapılmıştır?

A) Buraya zırt pırt gelişine çok kızıyorum.

B) Babasının güzel güzel konuşmalarına bayılıyordu.

C) Bata çıka ilerliyorduk çamurun içinde.

D) Sereserpe uzanmış yatıyor çimlerin üstünde.

 

 

 

 

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “mi” soru ekinin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

 

A) Sabah eve erken gelmiş midir?

B) Bildin mi bütün soruların doğru cevabını?

C) Sevdiği bütün yemekleri yaptın mı?

D) Vazmı geçti acaba buraya gelmekten?

 

8. Aşağıdakilerin hangisinde pekiştirmelerin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

 

A) Masmavi denizlerin enginliğine hayranım.

B) Evin önüne yesyeni bir araba park etti.

C) Upuzun boylu bir delikanlı ile konuşuyordu.

D) Yusyuvarlak köfteleri görünce çok sevindi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikilemelerin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

A) Aşağıya şıpır şıpır yağmur suları damlıyordu.

B) Karşımda kös kös oturmaktan başka bir şey yapmadı.

C) Omuz omuza verip eşyaları taşıdık.

D) Onunla yanyana gelmeye korkuyordum.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımı ile ilgili bir yanlışlık vardır?

 

A) Annem bana “Önümüzdeki yaz da geleceksiniz değil mi? dedi.

 

B) Bu yaz Gaziantep’i gezip ( Geçen yaz Eskişehir’e gitmiştik.) ardından Isparta’ya geçmeyi planlıyorum.

 

C) Öğretmen sinirli sinirli bize bakarak - sanırım kopya çektiğimiz düşünüyor- gelin buraya diye

seslendi.

 

D) Kemal Dayı hiçbir akrabası olmayan, mahallemizin sevilen büyüklerindendir.

11.  I. Pılını pırtını toplayıp gitti.

      II. Her şeyi göze alarak evine barkına döndü.

     III. Benimle birebir yarışmaya var mısın?

     IV. İçten içe onu özlediğini anlayabiliyorduk.

 

Yukarıdaki numaralı cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?

 

A) I      

B) II

C) III

D) IV

 

 

 

12. “de, da”  bağlaç olarak kullanıldığında kelimeden ayrı yazılır ve uyuma girmez. Yani “te,ta” şeklinde yazılmaz. Ancak bulunma hal eki olarak kullanıldığında hem kelimeye bitişik yazılır hem de  uyuma girerek “te,ta“ şeklinde kullanılır.”

 

Yukarıdaki açıklamaya göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

 

A) Onun kötü gününde de yanında olmalıyız.

B) Kimse yokken de o başının çaresine bakabiliyordu.

C) Çoluk çocuğunu da alıp memlekete dönmeyi düşünüyordu.

D) Kırtasiyeye gidip kitap ta alalım, defter de.

Cevaplar:

  1. C

  2. A

  3. A

  4. D

  5. D

  6. D

  7. D

  8. B

  9. D

  10. D

  11. C

  12. D

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus