6. Sınıf Türkçe Cümle Anlamı  Test-1  

6.SINIF CÜMLE ANLAMI TEST-1

 

1.  Aşağıdaki cümlelerden hangisi nesnel bir anlatıma sahiptir?

A) Kızımın beni aramasına çok sevindim.

B) Umutsuzca ders çalıyor, ancak hiç şansı yok.

C) Dışarıda çok güzel yağmur yağıyor.

D) Bugün iki yüz soru çözdüm.

 

 

 

 

2. Aşağıdaki cümlelerden hangisi sebep- sonuç ilişkisi bildirmektedir?

 

A) Onu hiç sevmediğinden bahsetti mi hiç.

B) Balık tutmaya gidersek, elimiz boş döneriz.

C) Gereksiz konuşmaya başladığından salon boşaldı.

D) Sandalye kırılırsa yere düşersin.

 

                                                                                            

 

 

3. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi anlamı bakımında diğerleri ile aynı doğrultuda değildir?

 

A) Sabrın sonu selamettir.

B) Tekkeyi bekleyen çorbayı içer.

C) Çok koşan çabuk yorulur.

D) Sabır acı ise de meyvesi tatlıdır.

                                                                                

 

 4. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde koşul anlamı yoktur?

A) İyi ders çalıştın mı sınavda başarılı olursun.

B) Dışarı çıkabilirsin ancak yağmur yağmazsa

C) Hızlı konuşursan seni kimse anlamaz.

D) Kar yağdığı için her taraf bembeyazdı.

                                                                                          

 

1- Gevezelik                                                   

2- Çalışkanlık               

3-Azim

4- Cesaret

5. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi yukarıdaki kelimelerden en az birisi ile ilgili değildir?

 

A) Dağ ne kadar yüce olsa yol üstünden aşar.

B) Leyleğin ömrü laklakla geçer.

C) İşleyen demir pas tutmaz.

D) Üzüm üzüme baka baka kararır.

                                                                   

                                                                             

 

 

 

Öznel cümleler şahsi görüş bildirirler. Doğru ya da yanlış olup olmadıkları yoruma göre değişir.

6. Yukarıdaki açıklamaya göre aşağıdaki cümlelerden hangisi öznel bir cümledir?

 

A) Suyun kaynama noktası yükseltiye bağlı olarak değişir.

B) Televizyonun kırıldığını sonradan öğrendim.

C) Kahveyle bisküvi çok güzel oluyormuş.

D) Bugün hava, bir önceki güne göre sıcak.

7-Aşağıdaki cümlelerden hangisi bir amaç bildirmektedir?

 

A) Karnını doyurma niyetiyle lokantaya girdi.

B) Hava soğuduğu için montuyla dışarı çıktı.

C) Dikkatli oldu da ödevini zamanında bitirebildi.

D) Evi düzenli süpürmezsen, ev temiz olmaz.

                                                                                                 

 

 

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir atasözü vardır?

 

A) Müdürün karşısına alnı açık olarak çıktım.

B) Çocuk en sonunda baklayı ağzından çıkardı.

C) Yaptığı işler yolunda gitmedi, en sonunda baltayı taşa vurdu.

D) Arı bal alacak çiçeği bilir, dostum dedi ve gülümsedi.

 

 

 

 

Atasözleri yargı bildirir. Bazı atasözleri asıl anlamının dışında bir de kastedilen anlama sahiptir. Bazıları ise sadece tek anlamlıdır.

 

9. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi tek anlamda kullanılmıştır.

 

A) Ateş düştüğü yeri yakar.

B) Dikensiz gül olmaz.

C) Dost acı söyler.

D) Boynuz kulağı geçer.

                                                                                

10. “Eşeğe altın semer vursalar eşek yine eşektir.” cümlesi için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır.

 

A) Cümle bir atasözüdür.

B) Şart anlamı vardır.

C) Cümle en az iki anlamlıdır.

D) Sebep – sonuç cümlesidir.                  

                                                                                 

 

 

 

11. Aşağıdakilerden hangisi öznel yargılarla desteklenmiş bir sebep- sonuç cümlesidir.

 

A) Kötü göründüğü için içeri alınmadı.

B) Derslerini takip edebilmek için bilgisayar aldı.

C) Kapıyı kapamadığı için içerisi soğudu.

D) Çamaşırları yıkadığı için temiz temiz giyiyoruz.                            

 

 

 

 

 

 

12. Aşağıdaki cümlelerden hangisi dolaylı anlatımlı değildir?

 

A) Beni çok özlediği için buraya geleceğini söyledi.

B)  Öğretmen birazdan buraya geleceğini özellikle belirtti.

C) “Bu takımda kimse benim dengim değil.” diye böbürlendi.

D) Anahtarları unuttuğum için bunların başıma geldiğini söyledi.

 

 

Cevaplar:

1-D    2-C    3-C    4-D    5-D    6-C    7-A

8-D   9-C     10-D   11-A   12-C   

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus