“Dost sanma iyi günlerinde dost olanı,

         Dost bil kederlendiğinde elinden tutanı”

1.Yukarıdaki beyitte aşağıdakilerden hangisi vurgulanmak istenmiştir.

A) Dost iyi ya da kötü gününde yanında olmalıdır.

B) Dost insanın mutlu olması için çalışmalıdır.

C) Dost sıkıntılı zamanda kendini gösterir

D) Dostluk mum ışığı gibi zayıf olmamalıdır. 

 

 

 

(1)Bir bardak kahve içince insanın içi ısınıyor. (2) Güzel kahveyi her zaman tercih ederim. (3)Ancak çayı kahveden daha çok sevdiğimi itiraf etmem gerek. (4) Bana bir bardak çay ikram edildi mi akan sular durur.

2.Yukarıdaki cümlelerden hangisi karşılaştırma anlamı taşımaktadır.

 

A) 1           B) 2            C) 3            D) 4

                                                                                

 

 

“Kel ölür sırma saçlı olur, kör ölür badem gözlü olur.”

3.Yukarıdaki atasözün anlamı aşağıdaki cümlelerin hangisi ile alakalıdır?

 

A) Ben gidince değerimi anlamışlar.

B) İyi bir kaleme ihtiyacım var galiba.

C) Futbol oynamayı çok özlemişim.

D) En sevdiğim piknik mekanı burası.

                                                                                         

       “Bir yıl boyunca düzenli çalıştı da başarılı oldu.”

4.Aşağıdaki cümlelerden hangisi yukarıdaki cümle ile özdeştir?

 

A) Azimli olduğu için başarılı oldu.

B) Düzenli çalışmak başarılı olmak için yeterlidir.

C) Başarılı olmasının nedeni bir yıl süresince düzenli çalışmasıdır.

D) Başarılı olmak için gerektiği kadar çalışmalı.

            

 

                                                                         

5. Aşağıda cümlelerden hangisi bir dolaylı anlatım cümlesidir?

A) Tane tane konuşan insanlardan çekinirim hep.

B) Tane tane konuşmaları çok düşündüklerini gösterir.

C) Etrafındakilere tesir etmeye çalıştıkları açıkça belli olur.

D) Babam, tane tane konuşanların doğal olamayacaklarını söylerdi hep.

 

 

"İnsan, sinirlendiği an kendine hâkim olmalıdır aksi halde sonrasında pişman olabilir.”

 

6. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yukarıdaki cümle ile yakın anlamlı değildir?

A) İnsan sinirlendiği zaman kendini dizginlemeyibilirse problemsiz bir hayat sürer.

B) Sinirlere hâkim olmak pişmanlık hastalığının ilacıdır.

C) İnsanın olaylara verdiği tüm tepkiler içinden geldiği gibi olmalıdır.

D) Pişmanlık duyabileceğimiz hareketleri yapmayı düşündüğümüzde sakinleşmeye çalışmalıyız.

(1) Sabah ders çalışmak akşam ders çalışmaya göre daha faydalı. (2) İnsanın zihni daha açık oluyor sabahları. (3) Bu yüzden olacak en güzel şiirlerimi sabah saatlerinde yazdım.(4) Neden bilmem ama akşamları bir hüzün kaplıyor beni.

 

7. Yukarıdaki cümlelerden hangisinde karşılaştırma anlamı vardır?

 

A) 1            B)2            C)3            D 4

 

                                                                               

 

8. Aşağıdaki cümlelerden hangisi aşama bildirmektedir?

 

A) En sevdiğim resmim bugün kaybolmuş.

B) Ördek sürüsü bize yaklaştıkça büyüyordu.

C) Kalem kullanmak bile belirli bir adabı gerektirir diye düşünüyorum.

D) Burada ocak ayında yeşil çimenlerin arasında açmış papatyaları görebilirsiniz

 

                                                                                    

 

“Alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste”

9. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yukarıdaki cümle ile aynı anlama gelir?

 

A) Mazluma zulmetmek iyi bir şey değildir.

B) Zalim isen sonun zulme uğramaktır.

C) Mazluma zulmedersen cezasını yavaş yavaş bulursun.

D) Zalimler hiç beklemedikleri bir anda yaptıkları kötülüklerin cezasını çekerler.

10. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi anlam bakımından diğerleri ile çelişmektedir?

A) Her koyun kendi bacağından asılır.

B) Bir elin nesi var iki elin sesi var.

C) Nerede birlik orada dirlik.

D) Baş başa vermeyince taş yerinden oynamaz

 

 

 

 

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisi öznellik- nesnellik açısından diğerlerinden farklıdır?

  1. Karadeniz Türkiye’nin kuzeyindedir.

  2. İnsan su içmeden hayatını devam ettiremez.

  3. Sıcak havalar insanları sevindirir.

  4. Soğuktan korunmak için kalın giysiler yapılmıştır.

 

 

 

 

 

12- Aşağıdaki cümlelerden hangisi bir tanım cümlesi değildir?

A) Deniz suyu insan sinüslerinde iltihabı önlemeye yardım eder.

B)Bu spor ayakkabısı, egzersiz çalışmaları sırasında kullanılabilen özel bir üründür.

C) Gördüğüm en güzel manzaradır bu.

D) İnsanlar arası iletişimi sağlayan bir iletişim organıdır dil.

 

Cevaplar:

1-C   2-C   3-A   4-C   5-C   6-C   7-D

8-B   9-C   10-A   11-C   12-A

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus