google.com, pub-1772441188610312, DIRECT, f08c47fec0942fa0 6. Sınıf Paragraf Anlamı Konu Anlatımı I dinledebiyat
top of page

6. SINIF PARÇA ANLAMI

​

A- PARAGRAFTA ANLAM

​

1. Konu

​

Paragraftaki cümlelerin genelinin anlattığı düÅŸünceye denilir. Konu paragrafın vermek istediÄŸi mesaj ya da mesajlar deÄŸildir. Konu bir ÅŸey öÄŸretme amacı taşımaz. Sadece “Bu parça neyi anlatıyor?” sorusunun cevabıdır.

 

Örnek:

​

“ Anlayışlı birisi olmak isteyenler için dikkat edilmesi gereken çok husus vardır.. Öncelikle anlayışlı insan dinlemeyi bilmelidir. Jest ve mimiklerini kontrol altında tutabilmeli, kendini karşısındakinin yerine koyabilmelidir.”

 

Yukarıdaki parçada genel olarak anlayışlı olmak isteyen insanın dikkat etmesi gereken hususlar anlatılmaktadır. Yani parçanın konusu "anlayışlılığın kriterleri" olabilir.

 

 

2- Ana DüÅŸünce

​

Parça boyunca okuyucuya verilmek istenen mesaja denilir. Kısaca düÅŸünce parçanın neyi anlattığı deÄŸil neyi anlatmak istediÄŸidir. O yüzden parçaya “ Bu paragraf neyi anlatmak istiyor?” sorusu sorulur.

 

Ana düÅŸünce paragrafın içinde bir cümle içinde verilebileceÄŸi gibi paragrafın genelinden çıkarılabilecek bir anlam da olabilir. Her iki durumda da okuyucu ana düÅŸünceyi bulma için kendine ‘ Yazar bu parçayı hangi amaçla yazmıştır?’ veya‘ Yazar bu parçayla neyi anlatmaya çalışmıştır?’ sorularını sormalıdır. Cevap ana düÅŸünce olacktır.

 

Dikkat edilmesi gereken bir diÄŸer hususta parçada bulunan ana düÅŸünce konu da olduÄŸu sadece bir kelime ya da kelime grubu olarak ifade edilemez. Ana düÅŸünce yargı olarak ifade edilmelidir.

 

Örnek:

“ Anlayışlı birisi olma isteyen ler için dikkat edilmesi gereken çok husus vardır.. Öncelikle anlayışlı insan dinlemeyi bilmelidir. Jest ve mimiklerini kontrol altında tutabilmeli, kendini karşısındakinin yerine koyabilmelidir.”

 

Yukarıda konusunu bulduÄŸumuz bu parçanın ana düÅŸüncesini bulmaya çalışalım. Yazar parçanın genelinde anlayışlı birisi olma yolunda ilerlerken dikkat edilmesi gerekenleri anlatmış. Bu da demek oluyor ki:

 

“Bu özelliklere dikkat etmezsen anlayışlı olamazsın, “

 

ya da

 

“Anlayışlı olabilmek için dikkat edilmesi gerekenlere uymalısın” mesajı  vermektedir. Bu iki cümle de sonuç olarak aynı anlama gelir. Ä°kisi de yukarıdaki paragrafın ana düÅŸüncesi olabilir.

    â€‹

B- PARAGRAFTA YAPI

​

1. GiriÅŸ

​

Genelde bir cümle ile anlatılan ilk bölümdür. Bazen birkaç cümle olabilir. GiriÅŸ bölümünde verilen bilgi paragrafın bir sonraki cümlelerinde ayrıntılarına inilerek anlatılır. GiriÅŸ cümlesinin en önemli özelliÄŸi kendinden önce bir cümle varmış izlenimi vermez. Bu nedenle giriÅŸ cümleleri asla kendinden önceki bir anlama baÄŸlayan baÄŸlaç özelliÄŸi gösteren cümleler barındırmaz. ( Oysa ki, Fakat, ama, ise ....)

 

​

​

2. GeliÅŸme

​

GiriÅŸ bölümünde anlatılanı açıklayan ve ve sonrasında konunun ayrıntılarına girilen bölümdür. Bu bölümün belirgin özelliÄŸi sıklıkla anlatım teknikleri ve ifade yöntemlerinin uygulanmasıdır. Yani betimleme, açıklama, tanımlama, tanık gösterme gibi.

 

Örnek :

​

Klasikler, baÅŸka bir deyiÅŸle dünya edebiyatının

evrensel gerçeklik kazanmış seçkin eserleri, evrensel

içeriklerinin yanı sıra zamansızdıriar. Asırlar öncesinden

gelen bu eserleri, belli bir yaÅŸta, belli bir dönemde

okuyup bir daha kapaklarını açmamak, bir kere

okumuştum, demek, bu eserlerden yeterince yararlanmayı

saÄŸlayamaz. Çünkü, klasikler her yaÅŸa, her           

kiÅŸiye göre ayrı yorumlanabilen eserlerdir. Bu yüzden

bu yapıtların tekrar tekrar okunmaları gerekir.

 

Yukarıdaki paragrafta ilk cümle giriÅŸ cümlesidir. Ä°kinci  ve üçüncü cümle giriÅŸte anlatılmak istenen zamansızlık kavramını açıklamaktadır. Bu yüzden geliÅŸme bölümü cümleleridir.

​

​

 

3-Sonuç

​

GiriÅŸ bölümünde bahsedilen, geliÅŸme bölümünde ise açıklanan konunun sonuca baÄŸlandığı bölümdür. Genelde paragrafın sonunda yer alır. ‘ Bunun sonucunda, Özetle, Bu yüzden...’ gibi ifadelerle baÅŸlar. Ana fikir çoÄŸunlukla bu bölümde okuyucuya aktarılır.

 

Örnek :

​

Klasikler, baÅŸka bir deyiÅŸle dünya edebiyatının

evrensel gerçeklik kazanmış seçkin eserleri, evrensel

içeriklerinin yanı sıra zamansızdırlar. Asırlar öncesinden

gelen bu eserleri, belli bir yaÅŸta, belli bir dönemde

okuyup bir daha kapaklarını açmamak, bir kere

okumuştum, demek, bu eserlerden yeterince yararlanmayı

saÄŸlayamaz. Çünkü, klasikler her yaÅŸa, her           

kiÅŸiye göre ayrı yorumlanabilen eserlerdir. Bu yüzden

bu yapıtların tekrar tekrar okunmaları gerekir.

 

Yukarıdaki paragrafta giriÅŸ ve geliÅŸme bölümü daha önce verilmiÅŸti. Åžimdi ise paragrafın son cümlesine bakalım. Zamansız kavramı bir kere okuyup bırakılmayacak, insanın farklı dönemlerine hitap edebilen eserler olarak geliÅŸme bölümünde anlatıldıktan sonra asıl söylenilmek istenen cümleye gelmiÅŸ. Burada da madem bu kitaplar her yaÅŸa hitap ediyor o zaman tekrar tekrar okunması gerekir ÅŸeklinde sonuca erdirmiÅŸtir. Bu yüzden son cümle sonuç bölümüdür ve aynı zamanda ana fikri vermiÅŸtir.

​

​

​

​

​

​

​

C- PARAGRAFTA ANLATIM TEKNÄ°KLERÄ°

​

1. Betimleme

​

Yazarın parçada bahsettiÄŸi varlıkları okuyanın gözünde canlandırabilmesini saÄŸlayacak ÅŸekilde anlatmasına denilir. Buna tasvir de denilir. Betimlemelerde gözlem esastır. Yazar tasvir ettiÄŸi varlığı resim çizer gibi anlatır. ÖrneÄŸin bir aÄŸacı tasvir ediyorsa rengini, boyunu, yapraklarının ÅŸeklini gibi özelliklerini açık ve sade bir üslupla anlatır. Okuyanın gözünde de yazarın tasvir ettiÄŸine benzer bir aÄŸaç canlanır..

 

EÄŸer yazar betimlemeleri objektif bir bakış açısı ile anlatırsa  açıklayıcı betimleme, subjektif yani öznel bir bakış açışı ile anlatırsa buna izlenimsel betimleme denilir.

 

Betimlenen varlık insan ise bu betimlemeye portre denilir. EÄŸer insan dış görünüÅŸü anlatılıyorsa fiziksel, duygu,düÅŸünce, karakter gibi soyut yanları anlatılıyorsa ruhsal portre denilir.

 

Örnek:

​

Sınıfa girdiÄŸimde ilk dikkatimi çeken öÄŸrenci en arkadaki sarı saçlı çocuktu. Zira sınıfın geri kalanı siyah saçlı idi. Boyu da çok uzundu. Yanındaki öÄŸrenci omzuna bile gelemiyordu sarı saçlı çocuÄŸun. Temiz giyiniÅŸi, dik bir oturuÅŸu vardı. Ama yine yolunda olmayan bir ÅŸeyler var diyordu içimden bir ses.

 

Yukarıdaki paragrafta ağırlıklı olarak sarı saçlı çocuÄŸun betimlemesi yapılmıştır. Bu betimleme aynı zamanda fiziksel bir portredir. DiÄŸer yandan betimlemelerde nesnel veriler kullanıldığından açıklayıcı betimlemedir.

​

​

​

 

2-Öyküleme

​

KiÅŸilerin başından geçen olay ya da olayların belirli yerde belirli zamanda anlatılmasına öyküleme denir. Kısaca hareketlerin anlatılmasına denir.

​

Örnek:

​

Sabah erkenden kalktım. Yüzümü yıkadıktan sonra doÄŸruca mutfaÄŸa yöneldim. Krallara layık bir kahvaltı hazırladım. Sonra eÅŸime ve kızıma seslendim. Tembeller hala uyuyorlardı.

​

​

​

 

3- Açıklama

​

Nesnel bir dil kullanılarak bilgi vermek amaçlı kullanılan yöntemdir. Sade, açık, anlaşılır bir dil kullanılır. Çünkü açıklayıcı anlatımın amacı okuyanı bilgilendirmektir.

 

Örnek: Ä°lk bilgisayar bir bina büyüklüÄŸündeydi ve bir hesap makinesinden öte bir ÅŸey yapamıyordu. Åžimdi ise hesap makinesinden daha küçük bilgisayarlar ile uyduları yönetebiliyor insan. Küçülen teknoloji iÅŸlevsellik yönünden artıyor.

 

Yukarıdaki parçada bilgisayarla ile ilgili sadece bilgilendirme yapılmıştır. Bu yüzden bu parçada açıklayıcı anlatım kullanılmıştır.

 

 

​

​

​

​

 

​

4- Tartışma

​

Yazarın bir düÅŸünceyi savunup diÄŸer düÅŸüncenin yanlışlığını savunduÄŸu anlatım tekniÄŸidir. Yazar bunu yaparken karşıda birisine hitap ediyormuÅŸ izlenimi vererek, onun düÅŸüncelerinin yanlışlığını ispatlama gayreti içinde olur. Örnekler verir, deliller sunar.

 

Ä°nsanların güneÅŸli günleri ‘güzel’ olarak nitelendirip karlı, soÄŸuk günleri ‘ beyaz ölüm, kara kış’ gibi ifadelerle dile getirmelerinin yanlışlığını herkesin görmesi lazım. EÄŸer kış yeterince soÄŸuk geçmez ve kar yaÄŸmazsa ülkenin tarımsal açıdan fakirleÅŸeceÄŸini, mevsim dengelerinin bozulmasının tabiatı alt üst edeceÄŸini insanların idrak etmesi gerekir.

 

GörüldüÄŸü üzere yukarıda bir görüÅŸ farklı bir algılamaya karşı savunulmaktadır. O yüzden yukarıda tartışma tekniÄŸi kullanılmıştır.

​

​

​

​

​

​

​

​

 

4- PARAGRAFTA YARDIMCI Ä°FADE YÖNTEMLERÄ°

​

Paragrafta yardımcı ifade yöntemleri genel olarak betimleme, öyküleme, açıklama ve tartışma olarak sınıflandırdığımız anlatım yöntemlerinin daha etkili ve güzel anlatım için kullandıkları yardımcı yöntemlere denilir. Yani bunlar Anlatım tekniklerinin gerektiÄŸinde kullanılan birer parçası gibidirler.

​

​

​

​

​

1- Tanımlama

​

Paragrafta ‘cevabını veren cümle ya da cümlelerin bulunması o paragrafta tanımlama yönteminin kullanıldığını gösterir.

 

Örnek: Muz bahçelerinde yaÅŸar genel olarak. Çok da büyük bir canlı deÄŸildir. Ancak tehlikelidir. Öyle ki onun için ‘Dünyanın en zehirli örümceÄŸidir.’derler. Neden mi bahsediyorum? Tabi ki muz örümceÄŸinden.

 

Yukarıda genel anlamda açıklayıcı anlatım tekniÄŸi kullanılmıştır. Yardımcı ifade yöntemi olarak da ‘nedir?’ sorusunun cevabı olan ‘Dünyanın en zehirli örümceÄŸidir.’ cevabı tanım olduÄŸu için tanımlamadan yararlanılmıştır.

​

​

3-Yardımcı DüÅŸünce

​

Ana düÅŸüncenin parçalarına yardımcı düÅŸünce denilebilir. Bir diÄŸer ifade ile yardımcı düÅŸüncelerdeki anlamlar bir araya gelerek genel bir ana düÅŸünce ortaya çıkarırlar. Bu yönü ile ana düÅŸünceyi ortaya çıkaran daha az kapsamlı düÅŸüncelerdir.

 

Örnek:

​

“ Anlayışlı birisi olma isteyenler için dikkat edilmesi gereken çok husus vardır.. Öncelikle anlayışlı insan dinlemeyi bilmelidir. Jest ve mimiklerini kontrol altında tutabilmeli, kendini karşısındakinin yerine koyabilmelidir.”

 

Cümlesinde ana düÅŸünce ve konuyu bulmuÅŸtuk. AÅŸağıdakilerde yardımcı düÅŸünceler olarak karşımıza çıkar:

​

  • Anlayışlı olabilmek için iyi bir dinleyici olunmalıdır.

  • Anlayışlı olabilmek için jest ve mimikler kontrol altında tutulabilmelidir.

  • Anlayışlı biri olabilmek için empati kurulabilmelidir.

 

Bu konu ile ilgili çıkan sorularda genel olarak “Yukarıdaki parçaya göre aÅŸağıdakilerden hangisi çıkarılabilir?” ya da

 

“Yukarıdaki parçaya göre aÅŸağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?” ÅŸeklinde sorulur.​

​

​

​

​

 

4. Anlama Göre BaÅŸlık

​

Ä°yi bir baÅŸlık paragrafın konusunu en iyi ÅŸekilde yansıtmalıdır.Bir veya birkaç sözcükten oluÅŸur. Parça okunduÄŸunda ana düÅŸünceyi anımsatmalıdır.

 

Örnek:

​

Türkçe benim biricik vatanım, memleketim, evim. Nereye gitsem, onu da beraberimde götürürüm. Ben Türkçeye tutkunum. Uzun yıllar Fransızca öÄŸretmenliÄŸi yaptım. Fransızcayı da çok rahat konuÅŸurum. Biraz Ä°ngilizce okudum, derken dört yıl Ä°talyanca kurslarına gittim, Ä°talyanca öÄŸrendim. Bir parçacık da Almancaya el attım. Ama benim için Türkçenin yeri baÅŸka. Her insan kendi dilini sever; ama bence Türkçe dünya dillerinin en güzellerinden biri.”

 

Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki paragrafa en uygun başlık olur?

 

A) Dünya Dilleri

B) Türkçe Sevgisi

C) Memleket Aşkı

D) Çok Dil Bilmenin Önemi

​

                                Cevap: B 

 

2. Karşılaştırma

​

En az iki kavram ya da varlığın farklı, benzer ya da ortak yönlerini kıyaslayarak ortaya koymaya denilir.

 

“Günümüzde yazılarn ÅŸiirlerde ölçüye pekdikkat edilmiyor. Bununla birlikte kafiye kullanılıyor. Eskiden ikisine de dikkat edilirdi. Anonim manilere bile bakın yedili hece ölçüsü cuk diye oturuyor. Günümüzde ölçünün terk edilmesine anlam veremiyorum.”

 

Yukarıdaki paragrafta eski dönem ile yeni dönemi ölçü açısından karşılaÅŸtırılmıştır.

 

3. Örneklendirme

​

Genel olarak bir düÅŸüncenin ha iyi anlaşılabilmesi için kullanılan yöntemdir. Bu ÅŸekilde hem konu hem kolay anlaşılır hem de akılda kalıcılığı artar.

 

Örnek:

​

Ä°nsanlar elindekinin kıymetini bilmiyor. Her gün etrafında olan ama hiç önem vermediÄŸi ÅŸeylerin kıymetini onları kaybettiÄŸinde ya da onlara ulaÅŸamadığında anlıyor. Örnek olarak çölün ortasında susuz kalan sultanın bir bardak su için bütün tahtından vazgeçmesi verilebilir. DüÅŸünün bir kere o bir bardak olmasa zaten sultanlık da olmayacak. Demek ki hiçbir ÅŸeyi önemsiz görmemeliyiz.

​

​

 

4. Tanık Gösterme

​

Parçada anlatılan düÅŸünceye okur tarafından daha inandırıcı bulunmasını saÄŸlamak için aynı konuda söz sahibi olarak tanınan bir kiÅŸinin o konu ile ilgili sözlerini kullanmaktır.

 

“Ä°nsanın nerede neyi konuÅŸacağını iyi bilmesi gerekiyor. Aksi halde bütün her ÅŸey berbat olabiliyor. Durduk yere sadece konuÅŸmak için söz söyleyen ama ortama uymayan konuÅŸmalardan bahsediyorum. Zaten bu tür konuÅŸmaları yapan insanlara atalarımız “nadan” demiÅŸler, iyi de demiÅŸler.Aslında Ömer Seyfettin ‘ Nadan’ adlı eserinin başında bunu çık güzel ifade etmiÅŸtir:’ Nadan ile sohbet güçtür bilene, Çünkü nadan söyler ne gelirse diline.’”

 

Yukarıdaki parçada Ömer Seyfettin tanık olarak anlatılan görüÅŸü desteklemek için kullanılmıştır.

​

​

​

 

5. Sayısal Verilerden Yararlanma

​

Parçada istatistiki bilgi,anket sonucu gibi sayısal veriler verilerin kullanılmasına denilir. Bunlar anlatana düÅŸünce için delil niteliÄŸi taşıyacığından inandırıcılık için çok önemlidirler.

 

Örnek:

​

Yapılan araÅŸtırmalar dünya nüfusunun hızla arttığını göstermekte. Dünya ile birlikte Türkiye’ de de hızlı bir nüfus artışı var. Tüik araÅŸtırmalarına göre Türkiye nüfusu son on yılda %25 artış gösterdi. Bu oran önceki on yılın iki katı.

 

GörüldüÄŸü gibi yukarıdaki parçada araÅŸtırma sonucu yüzde olarak belirtilmiÅŸ . Bu parçanın sayısal verilerden yararlandığını gösterir.

​

​

​

 

6. Benzetme

​

Parçada anlatılan kavram ya da düÅŸünceyi daha dikkat çekici bir ÅŸekilde anlatmak amacı ile benzetme sanatından yararlanmaya denilir.

 

Örnek:

​

Çok sinirli bir ÅŸekilde baÅŸka birine kızan birisi için ‘ kabaran bir nehir gibi adamın üzerine yürüdü’ denildiÄŸinde adamı o anki sinirli görüntüsünü kabaran nehre benzetmiÅŸ olur. Bu ÅŸekilde bir cümle paragrafta kullanıldığı zaman benzetme yönteminden yararlanılmış olur.

 

 

 

​

5- PARAGRAF ANLATIM ÖZELLÄ°KLERÄ°

​

1. Doğallık

​

Edebi sanatlardan ve süslü cümlelerden kaçınan açık ve sade bir anlatımın kullanılmasıdır

 

2. Duruluk

​

Anlaşılması zor ifadelerin kullanılmadığı özelliktir. Kısaca nasıl dalgalı olmayan bir suya baktığımızda suyun içini rahatça, zorlanmadan görebiliyorsak, yazıda da açık, anlaşılır, imge ve sembollerin çok az ya da hiç kullanılmadığı parçalar için duru ifadesi kullanılır.

 

​

3. Sürükleyicilik

​

Okuyucunu eserle bütünleÅŸtiÄŸi, okumaktan kendini alıkoyamadığı anlatım özelliÄŸidir. Genelde olay ifade eden parçalar için söz konusudur. Ancak böyle bir ÅŸart yoktur. Bilimsel bir eser de sürükleyici olabilir. Önemli olan okuyucunun ilgisini canlı tutabilmektir.

 

​

​

4. Akıcılık

​

Parçada okunması zor ve anlaşılması zor kelime ve kelime gruplarından sakınılarak, kelimeleri rahat bir ÅŸekilde okunacak ÅŸekilde sıralayabilmektir. Ses ve ritme dikkat edilmelidir. Birbirine ses ve ritm bakımından uymayan sözcükler yan yana getirilmemelidir.

 

​

5. YoÄŸunluk

​

Mecaz ve edebi sanatların çok kullanıldığı özelliktir. Anlam içinde anlam barındıran bir özelliÄŸi vardır. Az sözle çok ÅŸey ifade etme amacı vardır.

 

Örnek:

“Dayımın yaÅŸlılıktan ayakta duracak hali kalmadığı halde onun sayesinde iÅŸi bitirmiÅŸtik. Üstüne bir de dalga geçmek için ‘ Helal olsun, sen bayağı anlıyormuÅŸsun bu iÅŸlerden.’ deyince bize döndü ve ‘ Dayısı, siz geliyorken ben gidiyordum.’ deyiverdi. Afallayıp kaldık orada. “

 

Yukarıdaki parçada dayının sözü hem kendisinin tecrübeli olduÄŸunu ifade ifade ederken hem de karşıdakilerin acemi oldukları anlamını taşımaktadır.Yani tek cümleyle birden fazla cümle ile ifade edilebilecek anlamları belirtmiÅŸtir.

 

 

6. Tutarlılık

​

Parçada birbiri ile anlamca çeliÅŸen ifadelerin bulunmamasıdır.

 

 

7. Açıklık

​

Anlatılmak istenen düÅŸüncenin okuyucu tarafından rahatlıkla algılanabilmesidir. Yani her okuyucu kendine göre verilmek istenen mesajı farklı yorumlayabiliyorsa anlatım açık deÄŸildir. Yazarın verdiÄŸi mesaj herkes tarafından aynı algılanırsa anlatım açıktır.

 

​

8. Özgünlük

​

Yazarın farklı yazarların anlatım özelliklerine benzemeyen kendine has üslubunu kazanmış olduÄŸu anlatımına denir.

 

​

​

9. Özlülük

​

Az söz ile çok düÅŸünceyi ifade edebilmektir.

 

​

10. Kalıcılık

​

Eserin nesiller boyunca okunması, anlattıklarının geçerliliÄŸinin devam etmesi demektir.

 

​

11. Ulusallık

​

Farklı uluslara ait özelliklerin barınmaması, sadece bir millete ait bilgilerin kullanılmasıdır.

 

​

12. Evrensellik

Tüm dünyaya hitap eden konuların iÅŸlenmesidir.

 

 

13. ÇaÄŸdaÅŸlık

​

Anlatılanların geçmiÅŸ yada gelecekten ziyade yaÅŸanılan dönemi ifade etmesidir. YaÅŸanılan çağı anlatmasıdır.

 

​

14. Ä°çtenlik

​

Samimi, yapmacıksız anlatım özelliÄŸidir. Yazar sanki düÅŸünmeden içinden geldiÄŸi gibi yazar ya da okuyucu eseri öyle algılar.

 

bottom of page