6. SINIF SES BİLGİSİ TEST-2

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kaynaştırma harfi kullanılmamıştır?

A) Telefonda çok oyun oynamışlar.

B) Gözlüğündeki kiri temizleyemedi.

C) Evin kapısının kırık olduğunu anlayamadı.

D) Eve girer girmez elini yıkamaya gitti.

 

 

 

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama vardır?

 

A) Üstünü değiştirdi ve evine gitti.

B) Televizyonda eğitici çizgi animasyonlar var.

C) Kapısının ardından gelen sesleri duyunca çok korktu.

D) Bugün güzel bir kitap dolabı aldım.

 

 

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hem ünlü düşmesi hem de ünlü daralması gerçekleşmiştir?

 

A) Ağaçlardaki meyveleri yiyebilmek için sabretti.

B) Hapsolduğu kendi zihninden başka bir şey değildi.

C) Elimize geçenlere şükretmek gerekir.

D) Sofrada oturmuş, çorbasını tuzluyordu.

 

 

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük küçük ünlü uyumuna uyar?

 

A) Kaşlarını çatmış, mühim bir mesele düşünüyordu.

B) Doktorlar onun bir aydan fazla yaşamayacağını düşünüyorlar.

C) En büyük hobisi müzik dinlemekti.

D) Gölün üzerinde kayığı üzerinde bir kayıkçı vardı.

 

 

 

 

5. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi kalınlık- incelik uyumuna ( Büyük Ünlü Uyumu)  uymaz?

 

A) Kardeşi ufaklığa masal okuyordu.

B) Havanın neden soğuduğunu bir türlü anlamadık.

C) Yeni gelen komşu çok kibar birine benziyor.

D) Gözlerimdeki problem için doktora gittim.

 

 

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz benzeşmesine uğrayan sözcük yoktur?

 

A) “Burada ne yapıyorsun?” diye çıkıştı adama.

B) Akşam yemeğini yiyince uykusu geldi.

C) Kızının ders çalışmasını isteyince kıyamet koptu.

D) Onun köpekten korkmaması beni korkuttu.

 

 

 

7. “ Kitapçıda kitap çok, okuyacak adam yok.”

 

Yukarıda ilk dizelerde altı çizili kelimede görülen ses olayı aşağıdakilerin hangisinde gerçekleşmiştir?

 

A) Burnunu her işe sokmadan yapamıyor.

B) Uykusunu alamayan çocuk mızmızlık yapar.

C) Bütün tavukları kümese hapsetti.

D) Oyun oynamak için yanıp tutuşuyordu.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz yumuşaması  gerçekleşmiştir?

A) Kuşların ötüşleri beni buraya bağlıyor.
B) Buzdolabının bozuk olduğunu su koyverince anladık.
C) Çözülen soruda bir problem gördü.
D) Resmi duvara asmak için çivi gerekiyor.

 

 

 


9. “ Ağaçta bir bülbül ötüyor
        Zalim gül ona gülmüyor.”

Yukarıdaki parçada altı çizili sözcüklerde gerçekleşen ses olayları aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla verilmiştir?

A) Ünlü düşmesi – ünlü türemesi
B) Ünlü düşmesi-ünlü düşmesi
C) Ünlü yumuşaması- Ünlü türemesi
D) Ünsüz benzeşmesi- Ünlü daralması

 

 

 

10. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinde diğerlerinden farklı bir ses olayı vardır?

A) Herkesin bildiği kimsenin umursamadığı şey nedir?
B) Muayenede doktora derdini söylüyordu. 
C) Bulaşıkları makineye koyduğunu  söyle..
D) Komşu kızı dedesinin ağaçtan inemediğini söyledi.

 

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü türemesi olmuştur?

 

A) Kısacık hayatında gün yüzü görmedi.

B) Büyücek bir binanın önünde durdu arabamız.

C) Biricik kızının sınavı kazanmasına çok sevindi.

D) Futbol maçı yapmak için yağmurun durması gerekir.

12. Aşağıdakilerin hangisinde yüklemde hem ünsüz türemesi hem de ünsüz yumuşaması olmuştur?

 

A) Yemeği çok kaçırınca öğlene doğru uykusu geldi.

B) Onun bütün soruları yaptığını zannetmiştim.

C) Yarın havanın ısınacağını ümit ediyoruz.

D) Bu işi hakkıyla yapacağını düşünmüştüm.

 

 Cevaplar:

 

1-A  2-C  3-A  4-D  5-C  6-B  7-C  8-B  9-D  10-B  11-C  12-B  

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus