7.SINIF CÜMLE ANLAMI-1

1. Aşağıdaki cümlelerden hangisi bir tanım cümlesidir?

A) Bütün bu alan ülke nüfusunun yarını oluşturuyor.

B) Helikoptere hiç binmediğimi hatırladım birden.

C) Sanat, duyguların bir esere yansımasıdır.

D) Bugün halı saha maçına gideceğim.

 

 

 

(1)Kitapta en çok dikkatim çeken şey noktalama işaretlerine dikkat edilmemesiydi. (2)Kelimelerin seçiminde özen gösterildiği anlaşılıyor. (3)Kelimelerin anlaşılabilir olması okumayı kolaylaştırıyor. (4)Öyle olduğu için kahramanımızın vahşi ormanda geçen maceralarını bir çırpıda okuyup bitiremezdim.

2. Yukarıdaki parçadaki numaralı cümlelerden hangisi içerik cümlesidir?

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

 

 

 

(1)Eserde deniz canlılarının doğa için ne kadar gerekli olduğunu anlatmış yazar. (2)Özellikle yunuslar üzerinde durmuş. (3)Onların bilinen özelliklerinin yanında pek de bilinmeyen özelliklerini anlatmış. (4)Bunu kısa cümleler kullanarak ve halkın anlayabileceği kelimelerle anlatmış ki herkes deniz canlıları ile ilgili bilgi sahibi olabilsin.

3. Yukarıdaki cümlelerin hangisinde eserin üslubu ile ilgili bir bilgi verilmiştir?

A) 4

B) 3

C) 2

D) 1

 

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eleştiri anlamı vardır?

A) Akif’in yarın Türkçe sınavı var.

B) Sınava hazırlandığını söylüyor.

C) Bugüne kadar hiç hazırlık yapmamış.

D) Sadece son gün ders çalışması başarısı için yeterli değil.

 

 

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir özeleştiri vardır?

A) Kendime dikkat etmediğim için hastalandım

B) Havalar birden soğuyunca eve hapis kaldım.

C) Bir bardak çay için neler vermezdim.

D) Gribe tavuk çorbası iyi geliyormuş.

 

 

 

 

 

 

 

  1. Havaların yakında kötüleşeceğini, bu kötüleşmenin nedenlerini anlatacakmış.

  2. Onu dinledikçe, bu konulara önceden ilgi göstermediğim için suçluluk duymaya başladım.

6. Yukarıdaki cümleler ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) 1. Cümle eleştiri cümlesidir.

B) 2.Cümle ön yargı bildirmektedir.

C) 1. Cümle içerik bildirmektedir.

D) 2. Cümle üsluptan bahsetmektedir.

7. SINIF CÜMLE ANLAMI TEST- 1

7. Aşağıdaki cümlelerden hangisi ön yargı bildirmektedir?

A) Okullar açılınca yeniden bir koşuşturmaca başladı.

B) İnternet sitesi açmadığınız için açtığınız firmayı yeterince tanıtamayacaksınız.

C) Kuşlar yakında sıcak memleketlere göç etmeye başlar.

D) Ne zaman matematik çalışsam birden uykum geliyor.

 

 

 

“Keşke onu ne kadar çok sevdiğimi önceden söyleseydim.”

8. Yukarıdaki cümle için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A) Tanım cümlesidir.

B) İçerik cümlesidir.

C) Pişmanlık cümlesidir.

D) Eleştiri cümlesidir.

 

 

 

 

“Portakal, özellikle kışın ortaya çıkan grip hastalığının önlenmesini sağlayan doğal bir ilaçtır.”

9.Yukarıdaki cümle için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Eleştiri cümlesidir.

B) Tanım cümlesidir.

C) Önyargı cümlesidir.

D) Özeleştir cümlesidir.

 

 

(1)Yaklaşık yarım saattir konuşuyor.(2)Salonda çıt yok. (3) Ya herkesin çok hoşuna gitti konuşma ya da herkes uyuyor. (4) İnsanın doğayla uyumunu anlatan konuşmacı, basit kelimeleri vurgu ve tonlamalara dikkat ederek anlatmak istediklerini etkili bir şekilde vermeye çalışıyor.

 

10. Yukarıdaki cümlelerin hangisinde yazarın hem üslubu hem de konuşmasının içeriği hakkında bilgi vardır?

 

A) 1              B) 2               C)3               D) 4

 

 

“ Gene şeyi mahvedip, etrafımdaki insanları üzdüğümü anladım!”

11. Yukarıdaki cümle anlam bakımından aşağıdakilerden hangisidir?

 A) Tanım cümlesi

B) Ön yargı cümlesi

C) Eleştiri cümlesi

D) Öz eleştiri cümlesi.

 

 

 

12. Aşağıdaki cümlelerden hangisi bir tanım cümlesidir?

A)Soğuk havalarda sıkı giyinmezsen hasta olursun.

B) Sıkı giyinmek, kalın giyinmek demek değildir.

C) Kalın giyinmek yerine kat kat ince giyinmek daha sıcak tutar insanı.

D) Yanlış anlaşılmasın, üç dört tane tişörtü üst üste giyip dışarda kar oynayın, demiyorum.

 

 

 

Cevaplar:

1-C   2-D   3-D   4-D   5-A   6-C   7-B

8-C   9-B   10-D   11-D   12-B

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus