7. SINIF FİİL KİPLERİ KONU TESTİ-2

 

1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilin kipinde anlam kayması olmuştur?

A) Kış gelince, havalar soğudu diye, kızının yanına gitti.

B) Köye keşkek yapmaya gidecek.

C) Okurken aklıma takılanları hemen yazarım.

D) Her sene bu doğa harikasını görmeye geliyorum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Aşağıdakilerin hangisinde yüklem haber ya da dilek kiplerinden birisi ile çekimlenmemiştir.

 

A) Bütün kötülükleri onun yaptığını sandı.

B) Akıllı telefon kullanmayı bir türlü öğrenemedi.

C) Bütün engellere rağmen doğduğu şehre vardı.

D) Burası dünya yüzünde bilinen en tehlikeli yardı.

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Dışarıda yağmur yağıyor,

  2. Sıkıntıdan patlıyorum evin içinde.

  3. Oysaki dışarı çıkıp koşmak istiyorum.

  4. Annem keşke bana bunun için verse.

 

 

3. Yukarıdaki cümlelerin hangisinde eylemin kipinde zaman anlamı yoktur?

 

 A) I           B) II                C) III         D) IV           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şimdiki zaman kipi geçmiş zaman anlamında kullanılmıştır?

 

A) Her bahar buraya insanlara gelecek

B) 5 yaşına geldiğinde babasını kaybediyor.

C) Yarın buraya erkenden gel.

D) Gözlerini büyütüp bana ters ters bakıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, eylem gelecek zaman kipinde olduğu halde gereklilik anlamında kullanılmıştır?

 

A) Hepinizi yarın buraya bekliyorum.

B) Bu eser, üzerindeki işaretlere bakılırsa Roma dönemine ait olacak.

C) Amcamın yolu bir gün büyük bir şehre düşer.

D) Yüksek yüksek evlere ev kurmasınlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde emir kipi kullanılmıştır?

 

A) Gözümde canlanır koskoca mazi

B)  Bin sitem etsem de azdır kadere

C) Yaşlı gözlerim mutluluğu unuttu.

D) Mutluluktan haber ver dilek taşı

 

 

Uçun kuşlar uçun doğduğum yere (I)

Şimdi dağlarımda mor sümbül vardır.(II)

Ormanlar koynunda bir serin dere(III)

Dikenler içinde sarı gül vardır.(IV)

 

7. Yukarıdaki dörtlükte kaçıncı satırda emir kipi kullanılmıştır?

 

A) I            B) II             C) III                      D) IV

 

Umrumda değil kim duyarsa duysun(I)

Varsın olsun kim görürse görsün (II)

Gitmeyi kolay mı sanıyorsun(III)

Söyle sevgimi herkesler duysun(IV)

 

8. Yukarıdaki dörtlükte kaçıncı cümlede dilek kipi kullanılmamıştır?

 

A) I            B) II             C) III                    D) IV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem emir kipinde değildir?

A) İşi bitirirken size yardım etsin.

B) Ben de size yardım edeyim.

C) Tabakların hepsini torbaya koysunlar.

D) Sana söyleneni yapıp annenin yanına var.

 

 

 

 

 

 

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem, geniş zaman kipinde olmasına rağmen gelecek zaman anlamındadır?

 

A) Bu evraklar düzenli olarak doldurulur.

B) Her bahar bu yuvaya kırlangıçlar geliyor.

C) Bulaşık makinesi her an arızalanabilir.

D) Eşyaları bana yarın getirirsin.

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin çekimi kişi yönüyle ötekilerden farklıdır?

 

A) Köye gitmek için neden acele ediyor?

B) Bizimle geziye kim geldi?

C) Elmayı sevmediğini geç fark etti.

D) Geç kalmamak için acele et.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12. Aşağıdakilerden hangisinde fiilin kipi ile kastedilen anlamı aynıdır?

 

A) Nasreddin Hoca, düdüğü parayı veren çocuğa verir.

B)  Bugün bütün işler bitirilir, merak etme.

C) Hafta sonu İzmir’e gidiyorum.

D)  Sınava yetişmek için koşuyorum.

Cevaplar:

 

  1. D

  2. D

  3. D

  4. B

  5. B

  6. D

  7. A

  8. C

  9. B

  10. D

  11. D

  12. D

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus