7. SINIF FİİLLER KONU TESTİ-1 

1. “Fiilin gerçekleşmesinden etkilenen bir nesnenin olduğu anlamını taşıyan fiillere iş (kılış) filleri denilir. İşin aslı cümlede nesnenin olması şart değildir. Fiilin nesne alabilecek olması o fiilin iş fiili olması için yeterlidir.”

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde iş fiili yoktur?

 

A) Eliyle kalemi yavaşça yere itti.

B) Her akşam birkaç bardak çay içerdim.

C) Sahile gidip bir banka oturdular.

D)  Önce bekledi sonra kalktı getirdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde oluş fiili kullanılmıştır?

 

A) Kimin geleceğini kimin gideceğini o bilir.

B) Zamanı iyi değerlendirmek için anı yaşamak gerekir.

C) Dışarıda çok kuvvetli bir şekilde yağmur yağıyor.

D) Ödevini tamamlamak için çok uğraştı.

 

 

 

 

 

 

 

 

3- “İş(kılış) ya da oluş bildirmeyen tüm fiiller (durum)hareket fiilidir. Kendiliğinden gerçekleşme anlamları olmadığı gibi bir nesneyi etkileme anlamları da yoktur.”

 

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hareket fiili kullanılmıştır?

 

A) Baharda yer yer yemyeşil olmuştu.

B) Ayağı kayıp yere düşünce yanağı mosmor oldu.

C) Sokaktaki küçük köpekler iki ayda büyümüşler.

D) Sabaha kadar dışarıdan gelen sesleri dinledik.

 

 

 

 

4.” Yapım eki almamış fiillere basit fiiller denilir. Fiillerin çekim eki almaları yapılarına etki etmez. Önemli olan yapım eklerinden bir ya da birden fazlasını almalarıdır.”

Aşağıdakilerin hangisinde basit fiil kullanılmamıştır?

 

A) Dün çok basit bir problemi çözmüş.

B) Haber dinlemeyi hiç sevmiyorum.

C) Kapıların hepsini teker teker kırdı.

D) Duvar kâğıtlarının desenlerini çok beğendim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. “En az iki kelimenin gerçek anlamlarından uzaklaşarak beraberce yeni bir anlama gelecek şekilde kaynaşmasıyla oluşan fiillerdir. Bu tanıma göre en az iki kelimeden birisi fiil olmalıdır.”

 

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlamca kaynaşmış bileşik fiil bulunmaktadır?

 

A) Sabah yaşlı bir teyzeye yardım ettim.

B) Arabalar çok hızlı gittiği için karşıya geçemedim.

C) Konuşulanlara çaktırmadan kulak kabarttı.

D) Telefonuna bakmaktan benimle ilgilenemedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

6- Aşağıdakilerin hangisinde farklı bir kurallı bileşik kullanılmıştır?

 

A) Birden yerinden kalkıp yanıma geliverdi.

B) Bu akşama doğru yağmur yağabilir.

B) “Eve bu akşam gelebilirim” diye konuştu.

C) Tüm yurtta hava sıcaklıkları düşebilir.

 

 

 

 

7. Aşağıdakilerin hangisinde yeterlilik fiili kullanılmamıştır?

 

A) Bugünkü kampa herkes gelemedi.

B) Su doldurmak için dağın yanındaki çeşmeye gidebiliriz.

C) Akşam yemeğindeki hamsiyi kimse yemedi.

D) Domatesleri zamanında sularsak iyi verim alabiliriz.

7. Aşağıdakilerin hangisinde yeterlilik fiili kullanılmamıştır?

 

A) Bugünkü kampa herkes gelemedi.

B) Su doldurmak için dağın yanındaki çeşmeye gidebiliriz.

C) Akşam yemeğindeki hamsiyi kimse yemedi.

D) Domatesleri zamanında sularsak iyi verim alabiliriz.

 

 

 

 

 

 

8. Aşağıdakilerin hangisinde hareketin anlamına göre farklı bir fiil kullanılmıştır?

 

A) Denize girmek için sahile doğru yürüdük.

B) Bahçedeki limon ağaçları çiçek açmış.

C) Karşıma geçmiş bana gülüyordu.

D) Misafirleri gönderdikten sonra hemen yattı.

 

 

 

 

9. Aşağıdakilerin hangisinde durum fiili kullanılmamıştır?

 

A) Sabaha kadar durmadan ağladı.

B) Yaz tatilinde iyice dinlendim.

C) Olduğu yerde uyuyakalmış.

D) Köpeğini yol boyunca yürüttü.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde türemiş bir fiil kullanılmamıştır?

 

A) Bugün kimse gelmedi yanıma.

B) Berberin dükkânında üç saattir sıra bekliyor.

C) Sanki bu aralar daha çabuk yaşlanıyorum.

D) Halam,  mahallede herkese yardım etmiştir.

11. Aşağıdakilerin hangisinde farklı şekilde yapılmış bir bileşik fiil kullanılmıştır?

 

A) Okuldaki tüm çocuklar hasta olmuş.

B) Evleri depremde hasar görmüş.

C) Verdiğim tüm dilekçeler reddedildi.

D) Köpeğimiz dün gece eve dönemedi.

 

  

 

 

12. “Üşüdüğümü anlayınca battaniyeyi getirdi.”

 

Yukarıdaki cümledeki altı çizili  fiil  için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

 

A) Hareketin anlamına göre kılış fiili, yapısına göre basit fiil.

B) Hareketin anlamına göre durum fiili, yapısına göre bileşik  fiil.

C) Hareketin anlamına göre kılış fiili, yapısına göre türemiş fiil.

D) Hareketin anlamına göre kılış fiili, yapısına göre bileşik fiil.

 

 

Cevaplar:

1-C    2-C      3-   D      4- B     5-C    6- A    7-C    8-B      9-E    10-D    11- D   12-C

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus