7. SINIF FİİLLER KONU TESTİ-2 

    

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kılış ve durum fiilleri bir arada kullanılmıştır?

A) Saatlerce yürüdü ama sonunda arkadaşını buldu.

B) Aradığı kitabı buldu ve onu bir gecede okudu.

C) Dışarıda yağmur yağıyor, ben seni arıyorum.

D) Denize düşen kadını orta yaşlı bir adam kurtardı.

 

 

 

 

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde iş ya da anlatışın aynı anda yapıldığı anlamı vardır?

 

A) Her gün doktora gidip kontrol olması gerekiyormuş.

B) İstanbul bu kış her zamankinden daha kirli oldu.

C) Hasta arkadaşımı ziyarete gidiyorum.

D) Köpek besleyen öğrencilerin haberini izledim.

 

 

 

 

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yapısına göre bileşik bir fiil kullanılmamıştır?

 

A) Kasabadaki insanların hepsi birbirleri ile yardımlaşıyorlardı.

B) Sınava hazırlanmak için bir öğretmenden yardım aldı.

C) İnsanlara yardım etmek için dünyanın dört bir tarafına gitmesi gerekti.

E) Belediye tarafından sokakta yaşayan insanlara yardım yapıldı.

 

 

 

4. Aşağıdakilerin hangisinde birleşik eylem diğerlerinden farklı türde oluşturulmuştur?

 

A) Kendisine yapılan tüm teklifleri birer birer reddetti.

B) İyi şeyleri düşünmek insana güzel şeyler hissettirir.

C) Bir gün bu ülkeden gitti ve bir daha geri dönemedi.

D) Hazzetmediğim şeyleri sanki bilerek yapıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Oturmuş çok dikkatli bir şekilde konuşuyordu.(1) Yaşlarının büyük olduğuna bakmadı. (2) Söylenmesi gerekenleri düzgün cümlelerle muhataplarının yüzüne vurdu.(3) Sonra edebiyle müsaade isteyerek yerinden kalktı.(4)

 

Yukarıdaki cümlelerle ilgili aşağıda verilenlerden hangisinde yanlışlık vardır?

 

A) Birinci cümledeki fiil hem basittir hem de durum fiilidir.

B) İkinci cümledeki fiil hem türemiş hem de durum fiilidir.

C) Üçüncü cümlede “ yüzüne vurdu” kelimesi hem bileşik fiil hem de kılış fiilidir.

D) Dördüncü cümlede “kalktı” sözcüğü hem türemiş hem de durum fiilidir.

 

 

 

 

6. Aşağıdaki dizelerin hangisinde farklı yapıda birden fazla eylem vardır?

 

A) Kork mutlaka az konuşan kimseden

     Bir de çekin sessiz atın çiftesinden

 

B) Dev dalgalar çarpar kayalara

     Yontulan benim değil kaya

 

C) Bir gece ansızın derinden kalbi kırıldı

     Dışarı çıktı, sokaklara kendini bıraktı.

 

D) Karadeniz’in hırçın dalgaları sahili döver

     Yüreğim hırçındır ama sessizce sever.

 

 

 

7. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi türemiş bir fiildir?

 

A) Kimsesiz genci karşısına alıp güzel bir iş teklif etti.

B) Arkadaşı ile ders çalışmak için evden çıktı.

C) Kızı ısrarla çay içmek isteyince kalkıp çayı demledi.

D) Yağan yağmurun altında saatlerce yürüdü.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bileşik fiil farklı yolla oluşturulmuştur?

 

A) Sinirlenince söyledikleri yüzünden babasının yüzüne bakamadı.

B) Evin loş ışığında oturup, kitap okuyadurdu.

C) Yolda yürürken ayağı kayınca düşüverdi.

D) Benim yanlış yolda olduğumu zannetmiş.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem anlamca kaynaşmış bileşik fiildir?

 

A) Akşama kadar yürüdüğü için pişman oldu.

B) Çocuklar masal anlatan dedenin sözlerine kulak kesildi.

C) Arkadaşının hastalığı ile ilgili bilgiyi sınıfa söylemedi.

D) Gölün kenarında oturmuş, balık ekmek yiyordu.

 

    

 

 

 

 

 

 

10. I. Mehmet olmasaydı işlerin üstesinden 

          gelemezdi.

     II. Tüm gün çalışınca olduğu yerde uyuyakaldı.

     III. İçinden geçenleri birden söyleyiverdi.

     IV. En sonunda arkadaşlarının yanına gelebildi.

 

Yukarıdaki cümlelerde aşağıdaki kurallı bileşik fiillerin hangisi yoktur?

 

A) Yeterlilik                                   B) Sürerlilik

 

C) Tezlik Fiili                                  C) Yaklaşma

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yaklaşma fiili kullanılmıştır?

 

A) Konuştuklarından sonra az daha kalpten gidiverecektim.

B) Kalbim sıkışınca neredeyse öleyazdım.

C) Konuşulanlara neredeyse inanacaktım.

D) Arkasından öylece sessizce bakakaldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde hareketin anlamına göre farklı bir fiil yüklem olarak kullanılmıştır?

 

A) Yolda yürürken aklına bir şey gelmiş gibi birden durdu.

B) Kimsenin haberi olmadan evden çıktı.

C) Canım sıkılınca uzun uzun yürürüm.

D) Gözlüğü takınca dünyayı gerçek renkleri ile gördü.

Cevaplar:

1-B, 2-C, 3-A, 4-C,5-D,6-C, 7-C, 8-D, 9-B, 10-C, 11-B,12-E

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus