7. SINIF FİİL KİPLERİ KONU TESTİ-1 

1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çekimli eylem yoktur?

A) Sevde, her gün çok konuşuyor.

B) Neredeyse hiç görmedim sustuğunu.

C) Üstelik konuşurken yerinde de duramıyor.

D) Konuşmak, adeta onun mesleğidir.

 

 

 

 

 

 

2. Aşağıdakilerin hangisinde eylem, haber kiplerinden biriyle çekimlenmemiştir?

 

A) Çocuk uzun zamandır ağlıyordu.

B) Paraşüt ile atlamaktan korkuyordu.

C) Maçta düştüğü için kolunu kırdı.

D) Her gün akşam iki saat ders çalışmalısın.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin kipinde zaman anlamı vardır?

 

A) Ben bu dondurmayı yemeyeyim.

B) Hastaneye erkenden gitmeliyim.

C) Hızlı koşarsa onu oyuna alırım.

D) Çabuk, buradan uzaklaşın.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde haber ve dilek kipleriyle çekimlenmiş eylemler bir arada kullanılmıştır?

 

A) Karnı ağrımaya başladı, kıvranmaya başladı.

B) Söylediklerini düşündüm, birazdan geliyorum.

C) Onun yanına git, sana yardım edecek.

D) Acele ediyor ama sonuçta yere düşecek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, eylem istek kipindedir?

 

A) Arabayı kullanmak için izin almalısın.

B) Sürprizleri parti sonunda verelim.

C) İklim değişikliği geyik nesline zarar veriyor.

D) Yağmur yağarsa yangın çabucak söner.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiile eklenen  duyulan geçmiş zaman eki cümleye sonradan fark etme anlamı katmıştır?

 

A) Yere düşen sakızı çöpe atmamış.

B) Derste başarılı olmamış.

C) Dışarıda fazla kaldığımdan soğuk almışım.

D) Çarşıya yeni bir market açılmış.

 

 

 

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem gereklilik kipindedir?

 

A) Bu ödevi bugün hazırlamam gerekiyor.

B) Bahçedeki çiçekleri koparmamalıyız.

C) Lütfen davranışlarımıza dikkat edelim.

D) Eline aldığı şeyleri sağa sola fırlattı.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde haber kipi ile çekimlenmiş bir fiil yüklem olarak kullanılmıştır?

 

A) O, eve gelirse ben gitmeliyim.

B) Televizyon izlemek için eve gidelim.

C) O sabaha kadar çalışsa da işi bitiremez.

D) Bize hemen birer bardak çay getir.

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem emir kipindedir?

A) Ödevini yaparken size yardım edeyim.

B)  Müzisyenlerin aranda onu tanıyamadı.

C) Bu işlerin hepsini bugün mü bitireceksin.

D) Eşyaların hepsini dışarı çıkar.

 

 

 

 

 

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem, şimdiki zaman üçüncü tekil kişi ile çekimlenmiştir?

 

A) Ailesini çok seven bir çocuktu.

B) Bütün işlerini düzenli olarak yapıyor.

C) Gözlüğünü oraya getiriyorum.

D) Her yaz sabahları sahilde uzun yürüyüşler yapıyorlar.

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin çekimi kişi yönüyle ötekilerden farklıdır?

 

A) Neden benim dediklerimi yapmıyorsun?

B) Sinemaya gitmek için çok uğraştın mı?

C) Kararınızı bir an önce verin.

D) Ablana da bir tane dondurma al.

 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem şimdiki zaman kipinde olmasına rağmen geniş zaman anlamında kullanılmıştır?

 

A) Şu an arabayla yanınıza geliyorum.

B) Canım sıkıldığından saatlerdir televizyon izliyorum.

C) Hafta sonraları arkadaşlarımı ziyaret ediyorum.

D) Gelecek yaz yanınıza geliyorum.

 

 

Cevaplar:

 

  1. D

  2. D

  3. C

  4. C

  5. B

  6. C

  7. B

  8. C

  9. D

  10. B

  11. C

  12. C

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus