google.com, pub-1772441188610312, DIRECT, f08c47fec0942fa0 7. Sınıf Parça Anlamı Test-2 I dinledebiyat
top of page

7. SINIF PARÇA ANLAMI TEST- 2

 

Bugün düne göre gerçekten çok üÅŸüdüm. Ama yapacak bir ÅŸey yoktu. Ortama göre giyinmemiÅŸtim. Ortama göre giyinmek, bulunduÄŸun zamanın, sosyolojik ÅŸartları kadar, hava ÅŸartlarına da dikkat etmek demektir. Ancak ben bunların hava ile ilgili olanına pek dikkat etmedim. Dışarıdan kalın görünen, içeriden incecik, soÄŸuÄŸu içeri geçirmemekten ziyade yaÄŸmuru dışarıda tutmak için tasarlanmış bir yaÄŸmurluÄŸa benziyordu giydiÄŸim mont.

 

1.Yukarıdaki metinde aşağıdakilerden hangisi yoktur?

 

A) Betimleme

B) Örneklendirme

C) Karşılaştırma

D)Tanımlama

 

​

​

​

 

Ä°nsanın en büyük sınavı açlıktır, derler. Sonuna kadar katılıyorum. Ancak bana göre insanın ikinci büyük imtihanı da tokluktur diye düÅŸünüyorum. Sırf tokluk hissini yakalayabilmek için yedikçe yemiyor muyuz? Ä°ÅŸin kötü yanı yakalamak istediÄŸimiz o tokluk hissi her seferinde biraz daha geç yakalanma gibi bir yeteneÄŸe sahip. Biz tokluÄŸun peÅŸinde koÅŸarken zamanın nasıl geçtiÄŸini anlayamadan ÅŸiÅŸmanlamış oluyoruz.

 

2.Yukarıdaki paragrafta aşağıdakilerden hangisi kullanılmıştır?

 

A) Tanımlama

B) Betimleme

C) Sayısal verilerden yararlanma

D) Tanık gösterme

 

 

 

​

​

Ordu’nun denizden yararlanma imkânları daha fazla olmasına raÄŸmen, Ordulular bunu yeterince deÄŸerlendiremiyorlar. Özellikle balıkçılık alanında ilkel yöntemlerin kullanılmaya devam etmesi balıkların üreme imkânlarına zarar verirken, gelecekteki balık tutma oranlarına zarar veriyor. BulunduÄŸumuz zamanda çok balık tutalım derken gelecek nesillerin elinden balık gibi bir gıdayı alıyoruz.

 

3.Yukarıdaki parça için aÅŸağıdakilerden hangisi söylenebilir?

 

A) Açıklama tekniÄŸi kullanılmıştır.

B)  Betimleme yapılmış.

C) Sayısal verilerden yararlanılmıştır.

D) Tanımlama vardır.

​

​

​

​

​

​

Vezirlerden birisi Muhsin Çelebi adında bir yiÄŸidi bu görev için önerir ve Muhsin Çelebi padiÅŸah huzuruna çıkarılır. PadiÅŸahın huzuruna çıktığı sırada padiÅŸaha karşı eÄŸilip el et etek öpmeyen Muhsin Çelebi padiÅŸahı ÅŸaşırtsa da yine de bu görev için teklif alır. Görevi kabul eden Muhsin Çelebi Åžah Ä°smail’e doÄŸru yola çıkar. Yolculuk öncesinde kendisi için gerekli malzemelerin tümünü kendisi karşılar. Bunun için mal varlığının büyük bir bölümünü satmak zorunda kalır. Satın aldığı malzemeler arasında eÅŸsiz bir güzelliÄŸe sahip pembe incili kaftan da bulunmaktadır.

 

4. Yukarıdaki paragrafta kullanılan ağırlıklı kullanılan anlatım tekniği aşağıdakilerden hangisidir?

 

A) Betimleme

B) Öyküleme

C) Tartışma

D) Açıklama

 

 

​

​

 

 

 

 

Osman Gazi henüz ufakken bile oldukça hırslı bir çocuktur. Yerinde duramaz, ele avuca sığmaz. Nerede gürültü patırtı orada Osmancık vardır. Büyüdükçe, kılıç kullanmadaki ustalığı arttıkça karşısında rakip görmeye dayanamaz, rakibi bırakın kendisine atılan bir bakış bile onu yerinde tutamaz olur. Babası ErtuÄŸrul Bey ise Osmancık’ı sakinleÅŸtirmek için onunla konuÅŸur, ona nasihatler eder fakat bu iÅŸe yaramaz. Osmancık’a ettiÄŸi nasihatlerin boÅŸa gittiÄŸini gören ErtuÄŸrul Bey ilgisini öteki oÄŸluna verir. Bu durum karşısında zerre kıskançlık duymayan Osmancık aksine bu durum karşısında rahatlamış kendisini kuÅŸ gibi özgür hissetmiÅŸtir.

 

5.Yukarıdaki parçanın konusu aÅŸağıdakilerden hangisidir?

 

A) Osmancık’ın beyliÄŸin başına hazırlanması

B) Osmancık’ın karakteri

C) Osmancık’ın çok sinirli birisi olduÄŸu

D) Osmancık’ın babasının ona nasihat etmesi.

Yürüme insan saÄŸlığı için çok yararlı bir egzersizdir. Ayakta dikilerek beklemek ise çok zararlı bir eylemdir. Zira ayakta uzun bekleme yapmak iskelet sistemine zarar vermektedir. Özellikler bele zarar verdiÄŸi birçok araÅŸtırma sonucunda ispatlanmıştır. Buna karşın yürüme ayakları aşırı zorlamadan iskelet sistemini çalıştıran, vücudu saÄŸlıklı ve zinde tutan bir özelliÄŸe sahiptir.

 

6. Yukarıdaki paragraf ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

 

A) Öyküleme yöntemi kullanılmıştır.

B) Dinlenmenin önemi vurgulanmıştır.

C) Karşılaştırma yapılmıştır.

D) Yürüme egzersizinin nasıl yapılması gerektiÄŸi anlatılmıştır.

 

 

​

 

AkÅŸamın karanlığı kendini iyice kendini göstermiÅŸti. Yılan gibi uzayan yolda gidebilmek için farları yakmak zorunda kaldık. KaplumbaÄŸa sırtı gibi tümsekleri olan yolda, gece far ışığında hızlı gitmek tehlikeli olduÄŸu için yavaÅŸladık.

 

7. Yukarıdaki parçada aÅŸağıdakilerden hangisi kullanılmıştır?

 

A)Betimleme

B)Tartışma

C)Sayısal Verilerden Yararlanma

D)Tanık gösterme

 

​

 

Bilim adamları bu kuÅŸ türünün, günümüzde çok az yerde görüldüÄŸünü belirtiyor. Güney Balkanlar ve Türkiye ile sınırlı olan bu türün kanat rengi, güneÅŸ ışığının vurduÄŸu açıya göre parlak portakal turuncusu ve koyu ateÅŸ kırmızısı arasında deÄŸiÅŸiyor. Bundan kırk elli yıl öncesine kadar çok geniÅŸ bir coÄŸrafyada yaşıyordu. Ancak yaÅŸam alanını kaybeden bu kuÅŸ türü artık dar bir çevrede yaşıyor.

​

8. Bu parçanın anlatımında aÅŸağıdakilerden hangisi yoktur?

 

A) Öyküleme

B) Betimleme

C) Açıklama

D) Karşılaştırma

 

 

 

Makale, toplumsal sorunları tespit etmenin yanında çözüm önerileri sunmanın önemini iÅŸliyor. Zira Türklerin en önemli özelliklerinden birinin sorun tespitinde çok yetenekli ve çalışkan oldukları görüÅŸü Batı ülkelerinde hâkimdir. Ancak bir diÄŸer hâkim görüÅŸte çözüm önerisi getirme noktasında Türklerin tembel olduÄŸudur. KeÅŸke her ikisinde de yetenekli ve çalışkan olduÄŸumuzu gönül rahatlığı ile söyleyebilsem.

 

9. Bu parçanın anlatımında yazar, aÅŸağıdakilerden hangisine baÅŸvurmuÅŸtur?

 

A) Örneklendirmeye

C) Karşılaştırmaya

B) Betimlemeye

D) Benzetmeye

 

 

 

​

 

Hikâyelerde baÅŸlangıç çok önemlidir. Okuyucunun kendini hikâyenin içinde bulabilmesi için giriÅŸ kısmının okuyucun hoÅŸuna gitmesi gerekir. . Çünkü kimsenin, öyküyü okuma zorunluluÄŸu diye bir ÅŸey yoktur. BeÄŸenmedim der ve bırakıverir. Bu nedenle öykü yazarı bu noktaya çok dikkat etmelidir.  

 

10. Bu parçada asıl anlatılmak istenen aÅŸağıdakilerden hangisidir?

 

A) Hikâye okumak çok önemlidir.

B) Okuyucu, hoÅŸuna gitmeyen eseri okumak istemeyebilir.

C) Hikâye yazarı okuyucunun ilgisini çekmek için baÅŸlangıç kısmına dikkat etmelidir.

D) Kimsenin öykü okuma zorunluluÄŸu olmadığı bir gerçektir.

 

Cevaplar:

1-B,   2-A,   3-A,   4-B,   5-B,   6-C,   7-A,   8-A,   9-C,  

10-C

bottom of page