1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansıma kullanılmamıştır?

A) Televizyondan tuhaf sesler geliyor.

B) Duyduğum çıtırtıyı rüzgar çıkartıyormuş.

C) Kedinin miyavlaması buradan duyuluyordu.

D) Bir vızıltı var duvarın içinden gelen.

 

 

 

 

 

I. Aşağı yukarı bir hafta sonra işi bitirebiliriz.

II. Hayatım alt üst oldu bu iki günde.

III. Eve koşa koşa iki saatte gidebildik.

IV. Problemlerden bata çıka kurtulacağız.

2-Yukarıdaki numaralı cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı şekilde yapılmış bir ikileme vardır.

A) I               B) II            C) III             D) IV

 

              

 

 

3-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde biri olumlu biri olumsuz olan bir ikileme kullanılmıştır?

A) Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden.

B) Görür görmez annesini aramış.

C) Ufak tefek birisiyle geldi buraya.

D) Onu gören de deste deste parası var sanır.

 

 

4-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soyut anlamlı bir sözcük kullanılmamıştır?

A) Sıcak bir çay bütün üzüntümü unutturdu bana.

B) Kardeşimin saçma sapan konuşmaları bütün neşemizi kaçırdı.

C) İki kalem, bir silgi için dolmuşa binip kırtasiyeye gittim.

D) Düşünceli insanlar toplumda daha rahat kabul görür.

 

 

5-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili kelime gerçek anlamında kullanılmıştır?

A) Koltuğun ayağı kırılınca yere düştü.

B)  Bana bakıp “Yandın sen oğlum!” dedi.

C) Bana karşı çok davrandı.

D) Dışarda yağıyor, ben içeriden bakıyorum.

 

 

 

 

 

 

 

 

6-Aşağıdaki cümlelerin hangisine yan anlamlı bir kelime yoktur?

A) Torbanın ağzını açıp, malzemeleri koyduk.

B) Dağın yamacına kadar yarıştık.

C) Kilidin dili bozulunca içerde kaldık.

D) Gömleğin kollarında ütü izi kalmış.

7-Aşağıdakilerin hangisinde ikilemeyi oluşturan kelimelerin ikisi de anlamsızdır?

A) Birden saçma sapan konuşmaya başladı..

B) Bütün zorluğa seve seve katlanırım.

C) Böyle ıvır zıvır işler için beni arama.

D) Neden hep ipe sapa gelmez adamlar beni bulur.

 

 

 

 

"Yansımalar seslerin taklididir. İkileme oluşturabilirler. Kendi anlamları dışında kullanıldıklarında yansıma anlamını koruyamazlar. Mecaz anlamda kullanılmış olurlar."

 

8-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yansıma sözcük yansıma anlamı dışında mecaz anlamda kullanılmıştır?

A) Arıların vızıltısı bütün vadiyi kaplamıştı.

B) Mum ışığının parıltıları bir renk cümbüşü ortaya çıkarıyordu.

C) Şakır şakır yağan yağmur altında saatlerce yürüdük..

D) Babasına olan biteni çatır çatır anlattı.

 

 

 

9-Aşağıdakilerin hangisinde soyut anlamlı bir sözcük somut anlamda kullanılmıştır?

A) Sözlerin ruhumu incitti.

B) Pamuk şöminenin başına yatmış, uyuyor.

C) Bütün soruları Sevgi çözdü.

D) Dışarıda hava sıcak, ben sobanın yanında üşüyorum.

 

10-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük mecaz anlamda kullanılmıştır?

A) Bu meseleyi burada kapatalım.

B) Bizim binanın duvarı çatlamış.

C) Bahçedeki bütün güller solmuş.

C) Çok hassas bir kalbi var.

 

 

11-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme yansıma sözcüklerden yapılmamıştır?

A) İçeride horul horul uyuyordu.

B) Çığ gümbür gümbür üzerimize geliyor.

C) Çaydanlığın fokur fokur kaynadığını görünce ayağa kalktı.

D) Kendi halinde çıtı pıtı biriydi.

 

 

12-Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük somut anlamlı iken soyut anlamda kullanılmıştır?

A) Elindeki bıçağı yere fırlattı.

B) Toprağın üzeri kaplanmıştı.

C) Kedi minik köpeğin üzerine

D) Adamın bakışları herkesi rahatsız etti.

 

 

Cevaplar:

1- A    2-C  3-B    4-C   5-D    6-B    7-C   8-D   9-C  10-A  11-D   12-D

7. SINIF SÖZCÜK ANLAMI TEST-2 

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus