Diğer 8.Sınıf Konuları ve Testleri için tıklayınız...

Testi ve cevaplarını pdf formatında görüntülemek 

ve indirebilmek için tıklayınız...

8. SINIF CÜMLE ANLAMI TEST-1

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde amaç-sonuç cümlesi kullanılmıştır?


A) Temizleyeyim diye buzdolabındaki malzemeleri boşalttı.
B) Suyu bol bol içersek vücudumuz sıhhatli olur.
C) Kuşlara zarar vermek istemediğim için ava gitmedim.
D) İstanbul’a ceviz büyüklüğünde dolu yağdığı için araçların camları kırılmış.

 

 


“İnsan yaşamın sundukları ile yetinmeyi bilmeli, çünkü daha fazlasını arzularken elindekileri de kaybedebilir.”


2. Yukarıdaki cümlede verilmek istenen mesaj aşağıdakilerin hangisinde vardır?


A) Azla mutluluk, çokla didişmekten yeğdir.
B) Aza kanaat etmeyen çoğu bulamaz.
C) Kime yeteri kadarı az gelirse, ona hiçbir şey yetmez.
D) Deve boynuz umarken kulaktan olmuş.

 

 


I. yoktur
II. dostu
III. olanın
IV. İyi
V. gereksinimi
VI. aynaya


3. Yukarıdaki numaralı kelimelerden anlamlı bir cümle oluşturulmak istense sıralama nasıl olur?


A) V-II-I-III-IV-VI
B) I-II-IV-III-V-VI
C) VI-II-III-VI-V-I
D) VI-V-II-III-I-IV

 

 

 


Haşlanmış patatesi kızartılmış patatesten daha çok seviyorum. Tadını seviyorum tabiki ama sağlığa yararını daha çok önemsiyorum. Anlayacağınız, sağlıklı olmak için haşlanmış patates yemeyi tercih ediyorum.


4. Yukarıdaki cümleler ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


A) Karşılaştırma anlamı cümle kullanılmıştır.
B) Öznel cümleler vardır.
C) Bir cümlede amaç- sonuç anlamı vardır.
D) Neden-sonuç anlamlı cümle vardır.

 

 

 


Erkeklerin birçok açıdan kadınlardan daha pratik

olduğunu düşünüyorum. Mesela dışarıya on dakikalık bir iş için çıkılacaksa erkekler iki dakikada hazır olurken kadınlar yarım saatten önce hazırlanamaz. Ancak erkekler de kadınlar kadar düzenli olamıyorlar maalesef! Örneğin kahvaltı hazırlanacaksa erkekler iki dakikada darmadağınık bir masa hazırlarken kadınlar bir saatte paşalara layık bir masa hazırlayabiliyorlar. “Eşitlik farklı açılardan birbirine üstün olmaktır.” demişti bir düşünür. Demek bunu kastediyormuş!


5. Yukarıdaki cümlelerle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


A) Öznel ifade kullanılmıştır.
B) Karşılaştırma vardır.
C) Dolaylı anlatım vardır.
D) Koşul-sonuç cümlesi vardır.

“ Çoğu zaman konuşmak bile insanı rahatlatır.”


6. Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki cümle ile aynı anlama gelmektedir?


A) Konuşmak insanı rahatlatan bir şeydir
B) İnsanın rahatlaması için konuşması gerekir.
C) Konuşmak da genelde insanı rahatlatır.
D) Konuşmayan insan hiçbir zaman rahatlayamaz.

“ Yalnız başına mutsuz olmak biriyle beraber mutsuz
olmaktan iyidir.”


7. Yukarıdaki cümlenin karşıt anlamlısı
aşağıdakilerden hangisidir?


A) İnsan kendi başına da mutlu olabilir
B) Yaşadığın insanla mutsuz olmak kendi başına
mutsuz olmaktan daha ıstırap vericidir.
C) Biriyle mutsuz olmak bile yalnız kalıp mutsuz
olmaktan kat kat iyidir.
D) İnsan fıtratı mutsuzluğu bile paylaşmak ister.

I)İnsan yorulduğunda aslında bedenden daha ziyade
ruhsal olarak yıpranmaktadır. (II) Yorgunluk ne kadar
artarsa yıpranma o kadar artar. (III) Bu nedenle yorgunolmayı hiç sevmiyorum. (IV) Ancak yorgunluktan kurtuluş olmadığını da biliyorum.


8. Yukarıdaki numaralanmış cümlelerle ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?


A) I. cümlede karşılaştırma anlamı vardır.
B) II. cümlede neden-sonuç anlamı vardır.
C) III. cümlede nesnel bir ifade vardır.
D) IV: cümlede kararlılık ifade edilmiştir.

 

 


9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sebep-sonuç ya da koşul – sonuç anlamı yoktur?


A) Birisi çok uyuyorsa bil ki dertlidir.
B) Seninle çok tartışmasının nedeni seni
gerçekten sevmesidir.
C) Köye gitmek için arabaya bindi.
D) Bir insan eğer çok hızlı konuşuyorsa iyi sır
saklıyordur.

I. duyar.
II. İnsan
III. şeyleri
IV. anladığı
V. ancak
10. Yukarıdaki numaralı kelimelerden anlamlı bir
cümle oluşturulmak istense sıralama nasıl olur?
A) I-II-IV-V-III
B) V-IV-II-I-II
C) II-V-IV-III-I
D) III-II-V-IV-I

11. Aşağıdaki şıkların hangisinde ikinci cümle, birinci cümlede kullanılan deyim ile alakalı değildir?


A) O habbeyi kubbe yapmadan duramaz. Her şeyi
büyütüp bir mesele çıkartır.
B) İki yıl önceki bir hatamı ısıtıp ısıtıp önüme koyuyor.
Tamam, hatalıydım ama tekrar tekrar bu söylenmez
ki!
C) Merak etme bu işin icabına bakarız. Ne yapılması
gerekiyorsa güzelce hallederiz.
D) Onun içi dışı birdir. Bir şeyler saklamayı iyi bilir de çaktırmaz.

 

 


“Hiçbir şey insanların güvenini kaybetmek kadar zarar verici değildir.”


12. Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki cümledeki
anlam ile uyuşmaz?


A) Bir insanın karşılaşabileceği en büyük kayıp
güven kaybıdır.
B) Güven kaybından daha zarar verici bir şey
yoktur.
C) Karşılaşılabilecek en kötü durumlardan biri de
güven kaybıdır.
D) Sevdiniz insanların zarar görmemesi için
güvenlerini kaybetmeyi göze almalıyız.

Cevaplar:
1- C
2- D
3- C
4- D
5- C
6- C
7- B
8- C
9- C
10- C
11- D
12- D

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus