Diğer 8.Sınıf Konuları ve Testleri için tıklayınız...​

Testi ve cevaplarını pdf formatında görüntülemek 

ve indirebilmek için tıklayınız...

8. SINIF CÜMLE ANLAMI TEST-2

“Hiçbir şey bilmeyen cahildir ama bilip de susan ahlaksızdır. “
                                                    Bertolt Brecht


1. Aşağıdaki cümlelerden hangisini yukarıdaki cümle ile aynı anlamdadır?


A) Cahil olmak ahlaksız olmaktan iyidir.
B) Bilgisiz insan bildiğini söylemeyen demektir.
C) Cahillik bilgisizlik, ahlaksızlık da bildiğini bildirmeyendir.
D) Bilgiyi saklamak cahillikten farklı değildir.

 

 

 


“Bitkiler, ağaç, çiçek, yosun, alg gibi fotosentez ile beslenen, genel olarak topluluk halinde yaşayan ökaryotik canlılardır.”


2 .Yukarıdaki cümle için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


A) Tanım yapılmıştır.
B) Bitkiler hakkında bilgi içerir.
C) Örnek kullanılmıştır.
D) Benzetme yapılmıştır.

 

 


“Şu dünyadaki en mutlu kişi mutluluk verendir.”


3. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yukarıdaki cümle ile yakın anlamdadır?


A) Çevresindeki insanlardan ilgi görenler mutlu olurlar.
B) Mutluluk diğerlerini mutlu etmekle olur.
C) Mutlu etmek büyük bir mutluluk kaynağıdır.
D) Mutlu olmak için iyi düşünmek gerekir.

 

 


“Bir gün eşi Sokrates'e söylenmeye başlamış. Aklına gelen her şeyi söylüyormuş. Kocasının tepkisizliğine iyice sinirlenip daha ağır şeyler söylemiş. Bakmış kocası hala hiçbir tepki göstermiyor, bir kova suyu alıp başından aşağı boşaltmış.
Sokrates:
-Bu kadar gök gürültüsünden sonra bir sağanak bekliyordum zaten! demiş.”


4. Yukarıda altı çizili cümle ile anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?


A) Gök gürültüsü yağmurun habercisidir.
B) Eşinin söylenmesi gök gürültüsü gibi ses çıkarmaktadır.
C) Bazı problemler daha büyük sorunların habercisidir
D) Bazen beklemediğimiz anda büyük sorunlarla karşılaşabiliriz.

 


5. Aşağıdakilerin hangisinde ötekilerden farklı bir düşünce ifade edilmiştir?


A) İnsan canı istemese de bünyesinin ihtiyacı kadar yemek zorundadır.
B) Yaşamını devam ettirebilmesi için insanın hoşuna gitmese de yemek yemesi gerekir.
C) Beslenme bedenin ihtiyacı olduğundan istesek de istemsek de o ihtiyacı gidermeliyiz.
D) Bedensel ihtiyaçları gidermek demek ruhsal ihtiyaçların ertelenmesi demek değildir.

“Sabır, istenmeyen durumla ilk karşılaşıldığında
dayanmaktır, sonrasında değil.”


6. Aşağıda ifade edilen cümlelerin hangisi yukarıdaki cümlede verilmek istenen mesaja aykırıdır?


A) Oğlunun ayağının kırıldığını gördüğü anda
metanetini kaybetmedi.
B) İşyerinin yandığını duyunca “Sağlık olsun, kader
böyleymiş!” dedi.
C) Annesinin hastalığını duyunca bir gün boyunca
ağladı ama sonra kendini topladı.
D) Babasının uzun bir süre gelmeyeceğini duyunca
annesine “Ağlama anne, ben yanındayım!”
deyiverdi.

 

 


7. Aşağıdakilerin hangisinde amaç - sonuç cümlesi kullanılmamıştır?


A) Dozer yol açmak için iki saattir çalışıyor.
B) Karnını şimdi doyurmazsan bütün gün aç gezersin.
C) Doktor kan değerlerini yükseltmek için ilaç verdi.
D) Üniversiteye çalışacağım diye kitap aldı.

“Eğer yeteri kadar Türkçe sorusu yapamazsam ...”


8. Yukarıdaki cümle aşağıdakilerin hangisi ile
tamamlanırsa anlam diğerlerinden farklı yönde olur?


A) İyi bir okula yerleşemem.
B) İstediğim yerlerin hiçbirini kazanamam.
C) Okumak zorunda kalmam.
D) Tercih edebileceğim pek fazla okul olmaz.

 

 


9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç
cümlesi kullanılmıştır?


A) Hızlı gidersen kaza yaparsın, sonra vay halimize.
B) Araçların hapsi sahil kenarına park etmişti.
C) Uzun boylu olduğundan olanı biteni görmüştü.
D) Çok uzakları görebilmek için dürbün alacağım.

(I)Uzun yolculukları çok seven biriyimdir. (II) Hele bir dearaç havadar ve sarsıntısızsa değmeyin keyfime. (3)Acıktığımda karnımı bir güzel doyurmam gerek . (IV)Açolunca çekilmez birisi oluyorum.


10. Yukarıdaki cümlelerin hangileri koşul-sonuç
cümlesidir?


A) I – II
B) II – III
C) II – IV
D) I – IV

11. Aşağıdaki cümlelerden hangisi öznel bir yargı
bildirmektedir?


A) Kuşların uçuşlarını taklit edip uçan makineler
yaptı insanlar.
B) Güllerin güzelliği hakkında konuşan birisini
dinledim.
C) Hava bulutlu değil, rüzgar da yok bugün.
D) Küçük çocuk şirin ellerini uzatıp bayram şekeri
aldı.

 


12. Aşağıdaki cümlelerden hangisi anlamca
diğerlerinden farklılık gösterir?


A) Yağmur altında sahil kenarında yürümek çok
güzeldir.
B) Sahilde yağmur altında ıslanan kumların
üstünde dolaşmanın tadı başka.
C) Sahilde yürümeyi severim kızgın kumlara basa
basa
D) Yağmur kumları ıslattığında sahilde yürümek
gibisi yok.

Cevaplar:
1- C
2- D
3- B
4- C
5- D
6- C
7- B
8- C
9- C
10- B
11- D

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus