Diğer 8.Sınıf Konuları ve Testleri için tıklayınız...

Testi ve cevaplarını  pdf formatında görüntülemek 

ve indirebilmek için tıklayınız...

8. SINIF CÜMLE ÇEŞİTLERİ TEST-1

 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisi anlamına göre olumsuz bir cümledir?

A) Buraya ne zaman geleceklerini biliyor musun

B) Kimin yanına gittiğini gördün mü

C) Nereden bilecektin onun niyetini

D) Akşam herkes davete gelecek mi

 

 

 

 

 

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisi “mi, mı, mu, mü” soru edatı aldığı halde soru anlamı taşımaz?

 

A) Gökyüzünün kızıl rengi dikkatini çekti mi

B) Tüm gün mü susuz kalacağız

C) Akşam oldu mu herkes sağa sola sıvışıyor.

D) Telefonu şarj etmiş miydin

 

 

 

 

 

3. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yüklemin türüne göre diğerlerinden farklıdır?

A) Benim haklı olduğuma kimse inanmıyor.

B)  Kolay mı kırk yıllık alışkanlığı terk etmek.

C) Gök gürültüsüne bakılırsa birazdan yağmur yağacak.

D) Dışarısı sıcaktan adeta kaynarken ben evde üşüyorum.

 

 

 

 

 

4. “(I)Memleketimi çok özledim. (II) Bizim köyde her taraf taş, kaya doludur, gezecek pek bir yer de yoktur. (III)Hatta ben orada doğmadım. (IV) Ancak her sene gidip o taş ve kayaların üzerinde yürümeden yapamıyorum.

Yukarıdaki parçada numaralı cümlelerden hangisi yükleminin türüne göre diğerlerinden farklıdır?

 

A) I

B) II

C) III

D) IV

 

 

5. Aşağıdakilerden hangisi yüklemin yerine göre diğerlerinden farklıdır?

A) Küçük kuş kendine yaklaşan kediyi fark etmemişti.

B) Su birikintisinin üzerinde neşeli neşeli oynuyordu.

C) Kedi küçük serçenin yanına yaklaşmaya devam etti yavaş yavaş.

D) Sonra ,nedendir bilinmez,  kedi birden döndü ve gitti.

 

 

 

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisi fiil cümlesi değildir?

 

A) Suyu az tüketmek vücudun direncini düşürür.

B) Bu nedenle vücutta enfeksiyonlar ortaya çıkabilir.

C) Vücutta ağrı ve sızılar artar, cilt kuruluğu ortaya çıkar.

D) Bu sorunlarla karşılaşmamanın reçetesi  susuz kalmamaktır.

 

 

 

 

 

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisi anlamca olumlu değildir?

 

A) Sabahleyin gittiğimiz dükkanda yok yok.

B) Mehmet de bizimle gelmek istemiyor değil.

C) Burada ne kedimiz var ne de köpeğimiz.

D) Sınav sonuçlarım olumsuz değil.

8. Aşağıdakilerin hangisi eksiltili bir cümledir?

 

A) Sahilde güneşlendik sırtımız kızarana dek

B) Sonra yüzdük, yoruluncaya kadar

C) Oturduk semaverin başına sonunda

D) Bir elimizde çay, diğer elimizde çekirdek

 

 

 

 

 

 

9. Aşağıdaki cümlelerden hangisi devrik bir isim cümlesidir?

 

A) Gözlerimde yaş, kalbimde hüzün …

B) Oturdum sabaha kadar verandada.

C) Seni bekledim, gözlerimi kırpmadan.

D) Tam burada biri var seni bekleyen.

 

 

 

 

 

10.” Verilen sözler tutulduğu zaman değer kazanır.”

Yukarıdaki cümle ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?

 

A) İsim cümlesi - düz cümle     - olumlu cümle

B) Fiil cümlesi   - düz cümle      - olumlu cümle

C) Fiil cümlesi   - devrik cümle  - olumsuz cümle

D) İsim cümlesi- düz cümle       -  olumlu cümle

 

 

 

 

 

11. Aşağıdaki cümlelerden hangisi cümle yapısına göre diğerlerinden faklıdır?

 

A) Söz söylemek kolay değildir.

B) Sözün kıymetini ondan anlayan bilir.

C) Sözün kıymeti bilinmediğinde sadece gürültü duyulur.

D) Söz vardır, köprü kurar; söz vardır, duvar örer.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisi bağlı cümle değildir?

 

A) İçeri girdim ve doğruca yerime oturdum.

B) Herkes geldi yanıma ama bir sen gelmedin.

D) Beni senin yanına ancak kızım götürebilir.

D) Herkes sınava girdi fakat bir kişi sınavda başarılı oldu.

 

 

 

 

 

Cevaplar :

  1. C

  2. C

  3. B

  4. B

  5. C

  6. D

  7. C

  8. D

  9. D

  10. B

  11. D

  12. D

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus