Diğer 8.Sınıf Konuları ve Testleri için tıklayınız...

Testi ve cevaplarını pdf formatında görüntülemek 

ve indirebilmek için tıklayınız...

8. SINIF CÜMLE ÇEŞİTLERİ TEST-2

 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisi girişik bileşik bir cümle değildir?

A) Anlayabilmek için dinlemek gereklidir.

B) Karanlığın ortasını delen bir ışık hüzmesi gördüm.

C) Köye gidecek kimse kalmayınca minibüs hareket etti.

D) Yorgunluktan kanepede uyuyakaldı.

 

 

 

 

 

 

2.” Sabah kalkıp yürüyüşe çıktın mı senden sağlıklısı yok.”

 

 Aşağıdaki cümlelerin hangisi yukarıdaki cümle ile yüklemin çeşidi ve yerine göre aynıdır?

 

A) Tam otuz yıldır güneş üstüne doğmamış onun.

B) Erkenden kalkıp çalışmaya başlarmış her gün.

C) Yıllardır aynı titizlikle yaşamına devam etmiş.

D) Ali Dayı’nın 30 yıldır erkenden kalkıp çalışamadığı tek gün bugündür.

 

 

 

 

 

3. Aşağıdaki cümlelerden hangisi yüklemin türüne göre diğerlerinden farklıdır?

A) Üşüyen bedenim mi yoksa ruhum mu?

B)  Onun hayattaki amacı kimsesizlere kimse olmak.

C) Utancında kıpkırmızı kesilmişti yüzü.

D) Ayağındaki yırtığı fark  edince gizlemeye çalıştı.

 

 

 

4. “(I)Sağ ayağını öne uzatıp kendini dengeledikten sonra uçurumdan aşağı kafasını uzattı.(II) Taşı atsan yere düşmeyecek kadar derindi uçurum. (III) Mehmet kafasını çevirdi, bize doğru pis pis sırıtmaya başladı. (IV) Sonra birden aşağı atlamasın mı? (V) Korkudan hepimiz ayna anda çığlık attık ama sonra irkildik çünkü uçurumdan bir kahkaha sesi geliyordu. (VI) Mehmet meğer uçurumun kenarındaki çıkıntıya atlamış bizi korkutmak için.

Yukarıdaki parçada numaralı cümlelerden hangisi öznesi ortak sıralı bir cümledir?

 

A) II

B) III

C) IV

D) V

 

 

 

5. Aşağıdakilerden hangisi yüklemin yerine göre diğerlerinden farklıdır?

 

A) Bulaşıkları makineye koymadan önce sudan geçirdi..

B) Elektrik israfını azaltmak için önlemler alınmalı.

C) Yazın öğle vakti dışarıda yürümek zararlı olabilir.

D) Gözlerindeki problemle ilgili bir doktora gitti dün sabah.

 

 

 

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisi isim cümlesi değildir?

 

A) Sağlıklı yaşam için gerekenlerin başında spor vardır.

B) Orkide özellikle sabah güneşini seven bir bitkidir.

C) Bu süratle ancak iki saatte eve varırız.

D) Kimsenin ilgilenmediği zayıf bir köpekti o.

 

 

 

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisi anlamca olumludur?

 

A) Benim istediğim oyunu oynamama izin veriyor değil.

B) Deniz sabah vakti yüzülecek kadar sıcak olmuyor.

C) Akşam dağda piknik yapmayacak değiliz.

D) Bütün sene bu sınav için çalışmadı.

8. Aşağıdakilerin hangisi yüklemine göre diğerlerinden farklıdır?

 

A) Bugün büyüklerimizin ellerinin öpüleceği bayram günü

B) Ama bu sefer büyük bir problem ile karşı karşıyayız

C) Covid 19 denen son derece bulaşıcı bir hastalık

D) Yetkililere göre bayramlaşma bu sefer yanlış, el öpmek yok yani.

 

 

 

 

 

 

9. Aşağıdaki cümlelerden hangisi devrik bir fiil cümlesidir?

 

A) Kimileri çok konuşmaktansa susmayı tercih eder.

B) Köye gitmeyi çok istemesini bir türlü anlamıyordum.

C) Yoruldum tüm gün telefon mesajlarına bakmaktan.

D) Denizde yüzmeyi çok özlediğimi denize girince anladım

 

 

 

10.” Derdi dünya olanın, dünya kadar derdi olur.”

Yukarıdaki cümle ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?

 

A) İsim cümlesi - girişik cümle  - olumlu cümle

B) Fiil cümlesi   - şartlı  cümle   - olumlu cümle

C) Fiil cümlesi   - girişik Cümle  - olumlu cümle

D) İsim cümlesi- iç içe bileşik cümle-  olumlu cümle

 

 

 

 

11. Aşağıdaki cümlelerden hangisi cümle yapısına göre diğerlerinden faklıdır?

 

A) Yağmur yağarsa ıslanırız.

B) Ona kızdın mı tepkisine katlanacaksın.

C) İyilik karşılık beklemeden yapılmalıdır

D) Doktor gözlerim için damla önerdi.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisi girişik bileşik cümle değildir?

 

A) Ümit, mutluluktan alınmış bir miktar borçtur.

B) Gömleğin ilk düğmesi yanlış iliklenince, diğerleri de yanlış gider.

D) Kalbinizle yaptığınız her şey, size geri dönecektir.

D) Engelsiz bir yol bulursanız, muhtemelen hiçbir yere gitmez.

Cevaplar :

  1. D

  2. D

  3. A

  4. B

  5. D

  6. C

  7. C

  8. C

  9. C

  10. C

  11. D

  12.D

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus