Diğer 8.Sınıf Konuları ve Testleri için tıklayınız...

Testi ve cevaplarını pdf formatında görüntülemek 

ve indirebilmek için tıklayınız...

8. SINIF CÜMLE  ÖGELERİ TEST-1

 

1. “Düşmanın en büyük hilesi dostluğudur.”

Yukarıdaki cümlenin ögelerinin sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Özne -yüklem

B) Özne –nesne- yüklem

C) Nesne- özne- yüklem

D) Yüklem-özne

 

2. “Herkesin doğru kabul ettikleri büyük ihtimalle yanlıştır.”

Yukarıdaki cümlede aşağıdakilerden hangisi yoktur?

A) Özne

B) Zarf

C) Nesne

D) Yüklem

 

 

3. “Başarısızlığın formülü herkesi memnun etmeye çalışmaktır.”

Yukarıdaki cümlenin ögelerinin sıralanışı aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

A) Özne –nesne- yüklem

B) Özne- yüklem

C) Nesne –yüklem

D) Yüklem- Özne

 

 

 

4. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin öge dizilişi “özne-nesne- dolaylı tümleç-yüklem” den oluşur?

A) Dışarıdan gelen sesler bizi fazlaca rahatsız etti.

B) Gelen teklif, firmayı darboğazdan çıkaracaktır.

C) Göz kurumasına karşı göz damlası kullanmaya başladı.

D) Markette satın alabileceğim bir tane bile kolonya kalmamış.

 

 

5. “ İnsanlar, geleceği anlamak için …”

Yukarıdaki cümle aşağıdakilerden hangisi ile tamamlanırsa öge sıralanışı “özne- zarf tümleci – b.li nesne – yüklem”  şeklinde olur?

A) … bugünden çalışmalıdır.

B) … bugünü anlamalıdır.

C) … yarınlara bakmalıdır.

D) … çalışmaya odaklanmalıdır.

 

 

 

6. “Bazen kazanmak için susmayı bilmeliyiz.”

Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki cümle ile ögelerin sıralanışı yönünden aynıdır?

 

A) İnsan çevresini anladığı ölçüde yararlı olur.

B) Akşamleyin, eve gelindiği gibi yatmayı severim.

C) Ders çalışmak için motive olmak gerekir.

D) Cep telefonlarını aşırı kullanmak zararlı olabilir.

 

 

7. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin öge sayısı diğerlerinden daha azdır?

 

A) İnternetten ders görmek için bilgisayarın başına oturdu.

B) Kurumuş fındık dallarının arasındaki adam hepimizi korkuttu.

C) Tatlı bir gülümseme ile önündeki telefona bakan kadın, neşeli neşeli bir şeyler yazdı.

D) Öfkesi her halinden belli olan ayının yavrusu yaralanmış.

 

 

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi isim soyludur?

A) Kalbinin kırılacağını bildiğim için söylemedim.

B) Arabanın anahtarını kaybedince çok üzüldü.

C) Evinde neredeyse yiyecek hiçbir şey yoktu.

D) Telefonda kendisine gelen mesajları okuyordu.

 

 

9. Aşağıdaki cümlelerden hangisi sadece yüklemden oluşmaktadır?

 

A) Kimse bu işi benim yaptığıma inanmıyordu.

B) Bütün hayallerinin gerçekleştiğini ölmeden gördü.

C) Buradaki en büyük inşaatların sahibiydi.

D) Başının ağrısı onu perişan ediyordu.

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde cümle ögesi olmayan bir kelime ya da kelime grubu kullanılmıştır?

 

A) Neşeli zamanların en büyük fanatiği idi o.

B) Yeni gelen öğrenci, kırmızı gömlekli olan, bizim sınıfa gelecekmiş.

C) Elle yazı yazmanın son bulacağı yıllara yaklaşıyoruz artık.

D) Gözlüğün sileceği kaybolunca çaresizce gözlüğü aldığı yere gitti.

 

 

 

 

 

11. “Buna  devam edersen sana kızarım.”

            I              II                III       IV

 

Yukarıdaki numaralı kelimelerden hangisi cümlede vurgulu söylenir?

A) I

B) II

C) III

D) IV

12. “Bir kez yalan söyleyen, mutlaka bir kez daha söyler.”

Yukarıdaki cümlenin ögelerinin sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?

 

A) Yüklem – özne

B) Özne - Z. Tümleci – Z. Tümleci – Yüklem

C) Özne – D. Tümleç – Z. Tümleci – Yüklem

D) Özne – Yüklem

 

 

 

13. Aşağıdakilerin hangisinde ögelerin ayrılmasında yanlışlık yapılmıştır?

 

A) Dikiş makinasını / düzgün /  kullanamıyordu.

B) Elektronik ve mekanik aletler /  onu /  pek /sevmiyordu.

C) Pantolonu dikmesi gerektiği için / ısrarla / çabalıyordu.

D) Sonunda / başaracağına / inanmıyordum.

14.”Buraya gelme sebebimizi açıklayacak mısın?”

          I             II                III                  IV

 

Yukarıdaki cümlede vurgu altı çizili sözcüklerin hangisindedir?

 

A) I

B) II

C) III

D) IV

 

 

 

 

 

 

 

Cevaplar :

 

  1. A

  2. C

  3. B

  4. B

  5. B

  6. B

  7. D

  8. C

  9. C

  10. B

  11. C

  12. B

  13. D

  14. D

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus