Diğer 8.Sınıf Konuları ve Testleri için tıklayınız...

Testi ve cevaplarını pdf formatında görüntülemek 

ve indirebilmek için tıklayınız...

8. SINIF FİİLDE ÇATI- 1

 

1. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi geçişsiz bir fiildir?

A) Bu işi bir an önce bitirmelisiniz.

B) Akşama doğru güneşin batışını izleyeceğiz.

C) Sabaha kadar burada oturacağız.

D) Gökyüzünün rengini görebildi en sonunda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesne almadığı halde geçişli olan bir fiil vardır?

 

A) Bilgisayarın bozulmasına çok üzüldü.

B) En sevdiği kalemini eline aldı.

C) Bu akşam için yemeğe çağırdı.

D) Dışarıda güzel bir hava var.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi edilgen bir fiildir?

 

A) Bütün elmaları akşama kadar toplamış.

B) Kimsenin canı sıkılmasın diye uğraşıyordu.

C) Yemek hazırlamak istemediği için dışarıdan söylemiş.

D) Gecenin ilerleyen saatlerinde  çöpler toplanmış.

 

 

 

 

 

 

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yükleminde çatı aranmaz?

 

A) Evi süpürmeye çalışıyordu.

B) Rüzgâr olmadığı için deniz bugün sakindi.

C) Güneşli bir günde yürümeyi özlemişim.

D) Dün kızımın hazırladığı hamburgerleri yedim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Aşağıdaki cümlelerden hangisi nesne yüklem ilişkisi açısından diğerlerinden farklıdır?

 

A) Yüksek bir yere çıkarak konuştular.

B) Pazara gidip bir şeyler alacağım.

C) Yapacağınız teklifi bekliyorum.

D) Hava güneşli olunca uzun uzun yürüdüm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi geçişli bir fiildir?

 

A) Hafta sonu mangal partisine sen de gelmelisin.

B) Bütün bu olaylar olurken sadece sustu.

C) Aşırı yağışlar sonrası ülkedeki tüm barajlar taştı.

D) Bugün gölde hiç balık yakalayamadım.

 

 

 

 

 

 

 

7. Aşağıdakilerden hangisi özne-yüklem ilişkisi yönünden diğerlerinden farklıdır?

 

A) Arabası dün akşam arızalandı.

B) Tekneye binmek için denize gitti.

C) Tüm oyuncaklar satın alındı.

D) Saat dörtte herkes dışarıya çıktı.

8. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi hem etken hem de geçişsizdir?

 

A) Tüm yarışmaları kazanmak için çok çalıştı.

B) Kırılan oyuncağını özenle tamir etti.

C) Televizyonda mangala oyunu izledim.

D) Ağaçtan küçücük bir elma kopardı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi nesne almadığı halde geçişlidir?

 

A) Sağlıklı beslenmek, hastalığa yakalanmamak için çok önemlidir.

B) Çok televizyon izlediği için gözleri bozulmuş.

C) Yere düşen karpuz parçalandı.

D) Hiç kimseye söylemeden eve getirdi.

 

 

 

 

 

 

 

10. “ Eline aldığı limon fidelerini bahçeye dikti.”

 

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem çatısına göre yukarıdaki cümlenin yüklemi ile özdeştir?

 

A) Ali, kimseye söylemeden evden çıkmış.

B) Bilgisayar lazım olduğunda kullanılmalıdır.

C) Eşyaların hepsini odasına götürdü.

D) Saat bozulduğu için işe geç kalmış.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11. Aşağıdaki cümlelerden hangisi özne-yüklem ilişkisi yönünden diğerlerinden faklıdır?

 

A) Dün evin bütün camları silindi.

B) Eşine hediye olarak bir bilgisayar aldı.

C) Paraya sıkıştığı için tarlasını sattı.

D) Dağda 2 saat boyunca yaban çileği topladık.

12. “Firmanın bütün dosyaları gün boyunca müfettişler tarafından incelendi.”

 

Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi çatı bakımından yukarıdaki cümlenin yüklemi ile özdeştir?

 

A) Sabaha kadar kar yağdı.

B) Bahçemizdeki elmalar yazın gelişiyle olgunlaştı.

C) Sokak köpekleri barınağa götürülmek üzere toplandı.

D) Kızım sabahtan beri babaannesini telefonla arıyordu.

 

 

 

 

 

Cevaplar:

  1. C

  2. C

  3. D

  4. B

  5. D

  6. D

  7. C

  8. A

  9. D

  10. C

  11. A

  12. C

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus