Diğer 8.Sınıf Konuları ve Testleri için tıklayınız...

Testi ve cevaplarını pdf formatında görüntülemek 

ve indirebilmek için tıklayınız...

8. SINIF FİİLDE ÇATI- 2

 

1. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi etken- geçişli bir fiildir?


A) Yaramaz çocuk, kimsenin sözüne kulak asmıyordu.
B) Evi süpüren karısına yardım etmek için ayağa kaktı.
C) İnsanların sözlerini hiçbir zaman umursamamıştı.
D) Amcam hep, oturur, hiç çalışmazdı.

 


2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem geçişlidir?


A) Sokağa çıkma yasağını delen insanlar var dışarıda.
B) Armut ağacının altında oturup dinlendik.
C) Akşama tavuk çorbası, bulgur ve cacık yapılıyor.
D) Lahmacun yemeyi çok seviyorum.

 

 


3. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi etken bir fiildir?


A) Mısır unu ile hamsi pişirilecek akşama.
B) Yanına da bol soğanlı bir salata yapılacakmış.
C) Üstüne de gazlı bir içecek getirilecekmiş marketten.
D) Akşam olmasını iple çekiyorum şimdiden.

 

 

 

 


4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yükleminde çatı aranmaz?


A) Eşim, yemek programlarını izlemeyi çok seviyor.
B) Denizin bu haşin hali beni korkutuyor.
C) Tavukların sağa sola kaçışmaları üzerine dikkat kesildim.
D) Çayın yanında en güzel şey, tuzlu çekirdektir.

 

 


5. Aşağıdaki cümlelerden hangisi nesne yüklem ilişkisi açısından diğerlerinden farklıdır?


A) Patates fiyatları çok yükseldi bu aralar.
B) Biber ve patlıcan da pahalı satılıyor gerçi.
C) Ancak karalahana hala uygun fiyatla veriliyor.
D) Bu aralar sebze tüketmeye dikkat ediyorum.

 

 

 


6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi edilgen bir fiildir?


A) Bizimkiler beyaz bir keçi almışlar.
B) Keçi sütünün şifa olduğu söyleniyor.
C) Kayınvalidem, yıllardır keçi alınmasını istiyordu.
D) En sonunda onu kırmayıp keçiyi almışlar.

 

 

 



7. Aşağıdakilerden hangisi özne-yüklem ilişkisi
yönünden diğerlerinden farklıdır?

A) Küçük çocukların hepsi dışarı çıkmışlar.
B) Çimenlerin üzerinde oyun oynuyorlar.
C) Küçük kız, annesine istediği yemeği söyledi.
D) Koyunların yünleri bir güzel kırpıldı.

8. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi hem
etken hem de geçişlidir?


A) Kadın kocasının aldığı domatesleri beğenmedi.
B) Evdeki patatesler çok beklediğinden filiz vermişti.
C) Köydeki bütün meyve ağaçları çiçeklenmişti.
D) Elma ağacı zamanı geldiğinde budanmalıdır.

 


9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi nesne
almadığı halde geçişlidir?


A) Ben bu oyunu çok sevdiğim için aldım.
B) Arkadaşına çok kızdığı için kırmış.
D) Oyun oynamayı seven birine benzemiyordu.
E) Doktora gitmek için hiç acele etmiyordu.

 

10. “ Kuşlar, havada narin bir şekilde süzülüyordu.”
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem çatısına göre yukarıdaki cümlenin yüklemi ile özdeştir?


A) Meltem, sınıftaki herkese kırgındı.
B) Mobilyacıya malzeme almaya gidildi.
C) Yemek yapmak çok hassas bir iştir.
D) Saat 10.00 oldu mu eve dönülecek.


11. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi öznesi yönünden diğerlerinden faklı çatıya sahiptir?


A) Kızının bu davranışına çok üzüldü.
B) Hediyeyi görünce sevindi.
C)Arkadaşlarının bu davranışlarına çok kırıldı.
D) Bütün eşyalar teker teker alındı.

12. “Hâkim, uzun uzun düşündükten sonra kararını
bildirdi.”
Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi çatı
bakımından yukarıdaki cümlenin yüklemi ile özdeş
değildir?


A) Kimse beni buradan çıkaramaz.
B) Bulutlar birazdan içlerindeki yağmuru aşağıya
bırakırlar.
C) Sabaha kadar bu konuyu düşündüm.
D) Telefon çok kullanıldığı için arızalanmış.

Cevaplar:
1-C  2-D  3-D  4-D  5-D  6-B  7-D  8-A  9-B  10-A  11-D  12-D

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus