Diğer 8.Sınıf Konuları ve Testleri için tıklayınız...

Testi ve cevaplarını pdf formatında görüntülemek 

ve indirebilmek için tıklayınız...

8. SINIF FİİLİMSİ TEST- 2

 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim- fiil kullanılmamıştır?

 

A) Beni bırakma, dediğini hatırlıyorum.

B) Bu konuda benim görüşümü almalısınız.

C) Sana öyle demek istemediğimi biliyorsun.

D) Evraklarımı evde unutmak bana pahalıya mal oldu.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde aynı türde fiilimsi birden fazla kullanılmıştır?

 

A) Gözlerinin farklı renkte olduğunu biraz geç fark ettim.

B) İnsan yorulduğunda soru çözmek çok zor oluyor.

C) Sahaya koşarak geldi ve yardım etti.

D) Bazen sadece görüş bildirmek, yararlı olmak demektir.

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük fiilimsi değildir?

 

A) Üst üste yığılmış koliler taşınmak için beni bekliyordu.

B) Salona girdiğinde tanınmış kimse olmadığını farketti.

C) Denize karşı oturmuş, beni bekliyordu.

D) İçeriye girdiğinde sevinmiş gözlerle babasına baktığını fark etti.

 

 

 

 

 

 4. Aşağıdakilerin hangisinde hem zaman hem de durum bildiren zarf fiil (bağ fiil) kullanımıştır?

 

A) İçeri girdiğinde, seyircilerin arasından yürüyerek sahneye çıktı.

B) Mikrofonun karşısında geçince, birden heyecanlandı.

C) Sonunda kendini kontrol edip, görüşlerini teker teker anlattı.

D) Konuşma bittiğinde salondaki herkes alkışlıyordu.

 

 

 

 

 

 

5. I. Perdelerin dikimi için görevli ölçü almaya eve 

         gelip, pencereleri ölçtü.

      II. Orkide çiçeğininin sabah güneşi alması, 

         çiçeklenmesi için çok önemli imiş.

   III. Ramazan ayında en çok özlediğim şey, öğle vakti geldiğinde çay içmektir.

   IV. Çobanlar, güneş batana kadar kaval 

         çalıp, güneşin batışı ile birden dururlar.

 

Yukarıda numaralandırılmış cümlelerin hangisinde ad eylem (isim fiil) ulaş ( zarf fiil)  ve ortaç (sıfat fiil) kullanılmıştır?

 

A) I

B) II

C) III

D) IV

 

 

 

6. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi bağ fiil (zarf fiil ) değildir?

 

A) Kardeşim, iyileşmeden ayağa kalkmaya çalışmış.

B) İpi çekmeden önce son kontrolleri yapmalısın.

C) Ben bu görüşmeden hiçbir şey anlamadım.

D) Akşam olmadan evde olmamız gerektiğini söyledi.

 

 

 

7. “İçliğinin yakası da
      Sıra sıra nakış yar
      Gurban olam boyuna da
      O ne biçim bakış yar.”

 

Yukarıdaki dizelerde kaç tane fiilimsi kullanılmıştır?

 

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi eki aldıktan sonra kalıplaşıp kalıcı bir isim olarak kullanılan bir kelime vardır?

 

A) Bazen dakikalar günlerden daha uzun olur.

B) Annem akşama bize özel bir ekmek yapacakmış.

C) Birazdan sahilde yürüyüşe çıkacağız.

D) Kimseye eyvallah etmeden, sade bir yaşam sürdü.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük kalıcı olarak adlaşmış bir fiilimsi değildir?

 

A)  İlerideki çağlayanın sesi buraya kadar geliyor.

B) İzmir’e gittiğimde sahilde ilk defa bir donanma gördüm.

C) Tandırın başındaki kadınlar bana gözleme verdiler.

D) Herkes benim soruyu çözen öğrenci olduğumu konuşuyor.

 

 

 

 

 

10. Aşağıdaki altı çizili fiilimsilerden hangisi diğerlerinden farklı türdedir?

 

A) Duman tüten yerde yaşam var demektir.

B) Ölesiye seviyordu memleketini.

C) Tanıdık birilerini görünce çok sevindi.

D) Gelenleri hepsi müdürle görüşmek istiyordu.

11. Aşağıdakilerden hangisinde ulaç (zarf fiil) cümleye diğerlerinden farklı bir anlam katmıştır?

 

A) Seni ilk gördüğümde çok heyecanlandım.

B) “Dışarı çıkar çıkmaz beni aramalısın.” dedim ona.

C) Kitap okurken çok huysuz oluyorsun.

D) Gözlerini kırparak doğruca bana baktı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ad eylem (isimfiil) sıfat görevinde kullanılmıştır?

 

A) Bu konuda konuşabilmek çok zordur.

B) Çakma pop yıldızı olduğu anlaşılınca çok utandı.

C) Her şeyi akışına bırakınca olan oldu.

D) Farklı bir düşünüş tarzı vardı amcamın.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cevaplar :

  1. A

  2. D

  3. C

  4. A

  5. D

  6. C

  7. A

  8. B

  9. D

  10. D

  11. D

  12. B

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus