Diğer 8.Sınıf Konuları ve Testleri için tıklayınız...

Testi ve cevaplarını pdf formatında görüntülemek 

ve indirebilmek için tıklayınız...

8. SINIF FİİLİMSİ TEST- 1

 

1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi kullanılmamıştır?

A) Dikkatli yemek yemek gerçekten zor bir iştir.

B) Onun bu konudaki görüşünü değiştiremedim.

C) Kimse onunla arkadaşlık yapmıyordu.

D) Benimle gülerek konuşmasından hoşlanmıyordum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde diğerlerinden farklı bir fiilimsi kullanılmıştır?

 

A) Bu ayın giderlerini hesap etmek çok zor olacak.

B) Sürekli arayış içinde bir insan olmalı herkes.

C) Yürüme her gün düzenli yapılması gereken bir spordur.

D) Aklı olan zamanın kıymetini en iyi şekilde kullanır.

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim fiil eklerinden birini aldığı halde kalıplaşma nedeni ile isim fiil sayılmayan bir kelime kullanılmamıştır?

 

A) Kutuların dolması çok zaman alacak gibi.

B) Yarınki uçurtma şenliğinde yarışacağım.

C) Fırından ekmek yerine pide aldım.

D) Akşama annem kızartma yapacakmış.

 

 

 

 

 

 

 

 

 4. Aşağıdakilerin hangisinde diğerlerinden farklı bir fiilimsi kullanılmıştır?

 

A) Açlığa dayanmak çok zor bir iştir.

B) Şu an onun serzenişlerini dinliyorum.

C) Gözlerini kıraparak konuşuyordu.

D) Sabahları yürüme insan vücudu için çok yararlıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. “ Çocuklar yüzmeye gitmişler nehre. Arkadaşlarından birisinin çırpınarak yardım istediğini görünce hiç düşünmeden atlamışlar suya. Az kalsın kendileri de boğuluyormuş. Ancak sudan sağ salim çıkarmışlar arkadaşlarını.”

 

Yukarıdaki parçada kaç tane zarf fiil kullanılmıştır?

 

A) I

B) II

C) III

D) IV

 

 

 

 

6. “ Kargo görevlisi, internetten aldığım ürünü, teslim için getirdiğinde çok sevindim.”

 

Yukarıdaki cümledeki fiilimsilerin çeşidi aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?

 

A) Sıfat  Fiil - İsim Fiil

B) Sıfat Fiil - Zarf Fiil

C) Zarf Fiil – Sıfat Fiil

D) İsim Fiil – İsim Fiil

 

 

 

7. “ Birbirlerine öylece bakıştılar, sonra da hiçbir şey

                                                 I

olmamış gibi sarılarak vedalaştılar. Kimse onların bir

                            II

daha zamanı geldiğinde buraya geleceklerini

                              III                          IV

düşünmemişti.

 

Yukarıdaki cümlelerdeki altı çizili sözcüklerden hangisi fiilimsi değildir?

 

A) I

B) II

C) III

D) IV

8. “Yağmur yağıyordu ancak insanlar sokaklara çıkmıştı. Sıcaklık nedense normalden fazlaydı. İçerde sıkılmak yerine dışarıda ıslanmak daha cezbedici geliyordu.

 

Yukarıda kaç farklı türde fiilimsi kullanılmıştır?

 

A) I

B) II

C) III

D) IV

 

 

 

 

 

9. “Tıkanan yollar trafiği kilitlemişti. Bunun üstüne şoförler de birbiri ile tartışınca işin içinden çıkılmaz bir hal alıyordu.

 

Yukarıdaki parçada kaç tane sıfat- fiil kullanılmıştır?

 

A) I

B) II

C) III

D) IV

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi kullanılmamıştır?

 

A) Şoför, yol kenarında bekleyen adamı aldı.

B) Ekmek fırınından çok güzel kokular geliyordu.

C) Ağaçların arasından bir duman yükselince esnaf telefona sarıldı.

D) Gelecek yıl için güzel beklentilerim var.

.

11.  I. Çok görmüş birisi olduğunu anladım.

       II. İnsanları dinlerken onlara önem verdiğini

           hissettiriyordu.

       III. Ayakları ağrımaya başlayınca yüzü ekşidi.

       IV. Boyu devrilsin, yine yaptı yapacağını!

 

Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerin hangilerinde iki farklı türde fiilimsi kullanılmıştır?

A) I-II

B) I-III

C) II-III

D) III- IV

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim fiil, zarf fiil ve sıfat fiil kullanılmıştır?

 

A) Ormana karşı oturdukça eski güzel günleri özlediğimi fark ettim.

B) Ufaklığın çıkardığı komik sesleri duyunca aklıma kızımın gülüşü geldi.

C) Kanalizasyon kapağının demiri paslanmaya başlayınca değiştirdik.

D) Yediveren çileğini saksıya dikmeyi planladığımı söyleyeceğim.

.

 

Cevaplar:

  1. C

  2. D

  3. A

  4. C

  5. C

  6. B

  7. A

  8. A

  9. B

  10. B

  11. C

  12. B

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus