Diğer 8.Sınıf Konuları ve Testleri için tıklayınız...

Testi ve cevaplarını pdf formatında görüntülemek 

ve indirebilmek için tıklayınız...

8. SINIF SÖZCÜK ANLAMI TEST-2

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eş sesli olarak kullanılabilen bir sözcük yoktur?


A) Yediklerini görünce içim dışıma çıktı..
B) Bugün ağaç dikme etkinliği yapılacak.
C) Bu güzel ev benim çocukluğumu saklar.
D) Meydanda sabaha kadar müzik çaldı.

 


2. “Otobüse bineceğim diye gereksiz yere yola kadar yürüdü.”


Yukarıda altı çizili bölümün cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde yoktur?


A) Yok yere akşama kadar çalıştı.
B) Beyhude yorulmuşsun, biz zaten almıştık malzemeleri..
C) Boşuna konuşma, dinlemez seni.
D) Boş kutuları eve kadar sürükleyerek getirmiş.

 

 

 


3. Aşağıdaki şıkların hangisinde ikinci cümle, birinci cümlede kullanılan deyim ile alakalı değildir?


A) O habbeyi kubbe yapmadan duramaz. Her şeyi büyütüp bir mesele çıkartır.
B) İki yıl önceki bir hatamı ısıtıp ısıtıp önüme koyuyor. Tamam, hatalıydım ama tekrar tekrar bu söylenmez ki!
C) Merak etme bu işin icabına bakarız. Ne yapılması gerekiyorsa güzelce hallederiz.
D) Onun içi dışı birdir. Bir şeyler saklamayı iyi bilir çaktırmaz.

 

 


4. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde altı çizili sözcük yan anlamda kullanılmıştır?


A) Çekmecenin gizli bir bölümü olduğunu fark ettim.
B) Televizyonun uzaktan kumandası bozuldu.
C) Kedimin gözü iki gündür yaşarıyor.
D) Geminin burnuna dalgalar çok sert çarpıyor.

 

 


5. Aşağıdaki cümlelerde yer alan ikilemeler yapılışlarına göre gruplandırıldığında hangisi dışarıda kalır?


A) Sakin sakin konuşurken birden sinirlendi.
B) Ben deli meli bilmem, buraya gelen doğru konuşacak.
C) Balıkları birer birer toplayıp bize getirmiş.
D) Millet öbek öbek toplanıp geldi yaylaya.

 

 

 


“Bizim projenin kabul edilmemesi için türlü bahaneler ortaya koydular.”


6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yukarıda altı çizili sözcük ile aynı anlama gelen bir deyim kullanılmıştır?


A) Babası denize gitmelerini engellemek için çalışıyordu.
B) Hiç sebep yokken kira ödemeyi bıraktı.
C) Abim arabayı vermemek için ipe un seriyor.
D) O kadar mesafeyi yürüyünce iflahım kesildi.


 

 


I. Tarlayı eskiden karasabanla sürerlerdi.
II. Bu iş düşünülünden daha uzun sürecek.
III. Yüzüne krem süreceğini söyledi.
IV. Ankara’dan buraya sürmüşler onu.


7.“Sür-(mek)” sözcüğü yukarıdaki cümlelerde kaç değişik anlamda kullanılmıştır?


A) 1          B)2              C)3               D)4

Diğer 8.Sınıf Konuları ve Testleri için tıklayınız...

Testi ve cevaplarını pdf formatında görüntülemek 

ve indirebilmek için tıklayınız...

8. SINIF SÖZCÜK ANLAMI TEST-2

I. Bu işten kendi isteğimle çekiliyorum.
II. Balıkçılar ağlarını sabaha doğru çekerler.
III. Göldeki su yıldan yıla çekiliyor.


11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “çekilmek” sözcüğü yukarıdaki anlamlarının dışında bir anlamda kullanılmıştır.


A) Akşam olunca, buralar çekilmez oluyor.
B) Meclistekiler bir bir mebusluktan çekiliyor.
C) Atılan oltalar teker teker çekildi.
D) Havuzun giderini açınca su çekilmeye başladı.

 

 


“ İki rakamını o kadar çok deyimde kullanıyoruz ki sayısını hatırlamıyorum. Mesela, ikili oynamak,
                                                               I
rakip tarafların ikisini de çıkarı için onlardan habersiz desteklemek ; iki paralık etmek, değerini,
                                       II
onurunu alçaltmak anlamlarında kullanılır. Bunların dışında iki sözü araya getirememek, düzgün
                                  III
konuşamayanlar için, iki yakası bir araya gelmemek
                                                         IV
ise insanlarla düzgün iletişim kuramayanlar için ifade edilir.


12. Yukarıda numaralanmış deyimlerden hangisi yanlış açıklanmıştır?


A) I
B) II
C) III
D) IV

Cevaplar:
1- C
2- D
3- D
4- D
5- B
6- C
7- D
8- A
9- D
10- C
11- A
12- D

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus