Diğer 8.Sınıf Konuları ve Testleri için tıklayınız...

Testi ve cevaplarını pdf formatında görüntülemek 

ve indirebilmek için tıklayınız...

8. SINIF SÖZCÜK ANLAMI TEST-1

“İşini itina ile yapmasına rağmen patronun gözüne
girmeyi başaramamıştı.”
1. Aşağıdakilerin hangisinde yukarıdaki cümlede
geçen “itina” sözcüğü ile aynı anlama gelen bir
sözcük kullanılmıştır?


A) Kutuların hepsini uğraşarak yerleştirdi.
B) Bütün yazılarını ihtimamla yazardı.
C) Çok dikkatli araba kullanılırdı.
D) Derse severek gittiğini görünce sevindim.

 

 


                   A                                  B
I. Küçük kardeşin gelecek mi?          Yaşı daha az
II. Bana küçük bir kutu lazım.           Boyutu ufak
III. Küçük işler yapmaktan bıktım    Değersiz, önemsiz
IV. İlçede küçük bir memur oldu.      Boyu ufak


Yukarıda A bölümünde “küçük” sözcüğü cümle içinde kullanılmış. B bölümünde ise aynı sözcüğün kullanıldığıanlam verilmiştir.

 

2. Yukarıdakilerin hangisinde “küçük” sözcüğünün anlamı yanlış kullanılmış olabilir?


A) I       B) II           C) III           D) IV

 

 

 


Bir fırtına ne kadar .... olursa olsun yiğit olan dönmez yolundan.


3.Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden
hangisinin getirilmesi uygun olmaz.


A) Amansız
B) Sert
C) Şiddetli
D) Çok

 


“ Gideceği limanı bilmeyen ..... hiçbir rüzgar yardım
edemez.”


4. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden
hangisinin getirilmesi en uygun olur?


A) Adama
B) Şoföre
C) Pilota
D) Kaptana

 

 


Onun bu ........ davranışları mahallenin büyük küçük
bütün sakinleri tarafından dikkatle takip ediliyordu.”


5. Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilirse cümlede diğerlerinin katacağından farklı bir anlam ortaya çıkar?


A) Şerefli
B) Çalımlı
C) Onurlu
D) Haysiyetli

 


“Köydeki eski bisikletimin frenlerini bir güzel elden
geçirdikten sonra bisikleti rahat ve güvenilir bir
şekilde kullanabildim.”


6. Yukarıda altı çizili sözün yerine aşağıdakilerden hangisini kullanmak yanlış olur?


A) Eksikleri gidermek
B) Tamir etmek
C) Bakım yapmak
D) Temizlemek

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde terim anlamlı bir sözcük kullanılmamıştır?


A) Arabanın dingil kısmında bir problem varmış.
B) Atasözlerine eskiden sav denilirmiş.
C) Havada sadece oksijen olsaydı ne olurdu
acaba?
D) Yolda yürürken derin düşüncelere daldığımı
fark ettim.

“Bu soruya çok ivedi bir şekilde karar verilmeli. “


8. Aşağıdakilerin hangisinde yukarıda altı çizili sözün eş anlamlısı kullanılmamıştır?


A) Bana çabuk kerpeteni getir.
B) Seni acele köye çağırıyorlar.
C) Okulu bitirmek için tez yazmalıyım.
D) Bu soruya hızlı cevap vermelisin.

 

 

 


“ Doğadaki seslerin taklidine yansıma denilir.”


9 . Yukarıdaki açıklamaya göre aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir yansıma kullanılmamıştır?


A) Gözlerine perde indiğini duyunca kendi
kendime mırıldanmışım.
B) Bileğindeki bileziklerin şakırtısı etraftakilerin
dikkatini çekiyordu.
C) Evindeki tüm ıvır zıvırı çöpe atmaya karar
vermiş.
D) Televizyondan gelen cızırtılar yüzünden sinir
oldum.

10. Aşağıdaki ikilemelerden hangisi mecaz anlamda kullanılmıştır?

A) Düşüncelerinden kaçabilirmiş gibi hızlı hızlıyürüyordu.

B) İnsan açken sıcak sıcak simitlerin kokusuna birbaşka kapılıyormuş.

C) Bayramda ren renk şekerleri topladığımızgünleri hatırladıkça gözlerim nemlenir.

D) Bu aralar aklıma soğuk soğuk espriler yapaneski bir arkadaşım geliyor.

11. Aşağıdaki ikilemelerin hangisinin yapılışı
diğerlerinden farklıdır?


A) Benimle doğru dürüst konuşmalısın.
B) Büyüyünce güçlü kuvvetli bir olacak.
C) Bu mesele er geç anlaşılacaktır.
D) Hedef tahtası delik deşik olmuştu.

 


I. Türklerin dili en eski kadim dillerden birisidir.
II. Eserlerinde ağır bir dil kullanmış.
III. Anahtarın dili içine kaçınca kapıyı açık
bıraktık.
IV. İki farklı dili de ana dili gibi konuşabiliyordu.


12. Yukarıdaki cümlelerin hangi ikisinde “dil”
sözcüğü aynı anlamda kullanılmıştır?


A) I
B) II
C) III
D) IV

CEVAPLAR
1- B
2- D
3- D
4- D
5- B
6- D
7- D
8- C
9- C
10- D
11- C
12- C

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus