Diğer 8.Sınıf Konuları ve Testleri için tıklayınız...

Testi ve cevaplarını pdf formatında görüntülemek 

ve indirebilmek için tıklayınız...

8. SINIF METİN TÜRLERİ TEST-2

 

1. Aşağıdakilerden hangisi romanın özelliklerinden 

birisi değildir?

 

A) Olayların yer, zaman ve mekana bağlı olarak gerçekleşir.

​B) Kişi sayısının fazla olması

C) Sadece betimlemelerle yazılması

D) Olmuş ya da olabilir olayları anlatması.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Aşağıdaki metinlerin hangisi parantez içinde

 verilen yazı türü ile ilişkili değildir?

 

A) Olağanüstü canlılar yer alır. ( Masal)

B) Bir gün içinde yaşanılan olaylar aynı gün yazılır.  

     (Anı)

C) Ünlü birinin hayatını anlatır( Biyografi)

D) Gezilen yerlerin ilginç yanları anlatılır.( Gezi Yazısı)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Yukarıdaki numaralı cümlelerin hangisinde bilgi

  yanlışı yapılmamıştır?

 

A)  Masalların sonunda kötüler amacına ulaşır.

B)  Öykülerde mekan kavramı önemli değildir.

C)  Biyografide yazar kendi yaşamını anlatır.

D)  Tiyatro, jest,mimik gibi hareketlerle sahnede  

     sergilenir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sabah dışarıdan gelen dalgaların sesiyle uyandım. Fırtına çıkmıştı demek ki.  Değilse dalgalar bu kadar çok ses çıkarmazdı. Kafamı kaldırdım ve denize doğru baktım: Şaha kalkmış,  binlerce at sahile doğru hücum ediyormuş gibiydi. Rüzgar da ıslık çalarak ata benzeyen dalgaları yönlendiriyordu sanki .

 

4. Yukarıdaki parça ile ilgili aşağıdakilerden hangisi  yanlıştır?

 

A) Bir anıdan alınmış olabilir.

B) Öyküleme ve betimleme yapılmıştır.

C) Bir hikâyeden alınmış olamaz.

D) Anlatılan olayda zaman verilmiştir.

 

 

 

 

Bazı düzyazı türleri sadece kişisel yaşamı işlerler.

Anı, biyografi,  eleştirigünlük bunlardan bazılarıdır.

  I          II                 III           IV

 

5. Yukarıda numaralı yazı türlerinden hangisi yanlış verilmiştir?

 

A)  I

B)  II

C)  III

D)  IV

 

 

 

 

Öğleden sonra eve dönmeye karar verdim. Hayal kırıklığına uğramıştım çünkü bugün hiç ilginç bir şey olmamıştı. Sokağa geldiğimde kocaman bir köpeğin salyalarını akıtarak bana doğru koştuğunu görünce delicesine koştum. On dakikalık yolu iki dakikada alıp evi kapısından içeri attım kendimi. Kalbim korkudan hala  güp güp atıyordu.

 

6. Yukarıdaki parça aşağıdaki düzyazı türlerinden hangisinden alınmış olamaz?

 

A)  Anı

B)  Öykü

C)  Günlük

D)  Makale

 

 

Bu düz yazı türünde amaç çocuklara bir şeyler öğretmektir. Aslında anlatılanlar o kadar ilgi çekici ve güzeldir ki büyükler bile onlardan ders alır. Bu türde insanlar yerine hayvanların insan gibi davranması ve konuşturulması ayrı bir çekicilik ortaya çıkarıyor.

 

7. Yukarıda bahsedilen yazı türü aşağıdakilerden hangisidir?

 

A)  Fabl

B)  Destan

C)  Efsane

D)  Öykü

 

 

8. Aşağıdakilerden hangisi masal türünün özelliklerinden birisi değildir?

 

A)  Hayal ürünüdürler.

B)  İyiler kazanır, kötüler kaybeder.

C)  Masallarda yer ve zaman belirlidir.

D)  Masalların çoğunda tekerleme vardır.

 

 

1.Genelde sahnede oynanmak için yazılır.

2.Olaylar oluş sırasıyla verilir.

3.Sergilenmesi konuşma ve harekete dayalıdır.

4.Zaman ve mekan önemli değildir.

 

9. Yukarıda tiyatro ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

 

A)  1

B)  2

C)  3

D)  4

 

 

“ Ben bu düzyazı türünde özgürlüğü yaşıyorum.  İstediğim konuyu istediğim gibi yazıyorum. Okuyan ne düşünür umursamıyorum. Adeta kendi kendimle konuşuyorum. “

 

10. Yukarıdaki sözleri söyleyen birisi hangi düzyazı türünü anlatmak istemiştir?

 

A)  Sohbet

B)  Deneme

C)  Fıkra

D)  Makale

( I ) Makalede anlatılan düşünce doğrudan açıklanır.(II) Bazen de makaleyi ilginç kılmak için ilginç kısa hikayeler ya da gülmece fıkralar araya sıkıştırılır. (III) Makalenin en önemli unsuru belki de anlatılanların ispat edilmesidir. (IV) Makalede kelimeler genel olarak gerçek anlamda kullanılır.

 

11. Yukarıda makale ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? 

 

A)  I

B)  II

C)  III

D)  IV

 

 

 

 

12. Aşağıdakilerden hangisi gazete yazısı olarak fıkranın özelliklerinden birisi değildir?

 

A)  Güncel yazılardır.

B)  İspatlı yazılardır.

C)  Bir düşünce okuyanlara aktarılır.

D)  Samimi ve sıcak bir üslubu vardır.

 

 

 

Cevaplar:

 

1-C  2-B  3-D  4-C  5-C  6-D  7-A  8-C  9-D  10-B  11-B 12-B

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus