Diğer 8.Sınıf Konuları ve Testleri için tıklayınız...

Testi ve cevaplarını pdf formatında görüntülemek 

ve indirebilmek için tıklayınız...

8. SINIF NOKTALAMA İŞARETLERİ TEST- 1

 

1. “Bugün çok güzel bir bahçeye gittik. Laleler, papatyalar,  güller … Neredeyse her cinsten çiçek vardı bu bahçede.”

Bu parçada üç noktanın (…) kullanış gerekçesi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Cümlenin devam ettiğini ifade etme.

B) Sözün bir yerde kesildiğini anlatma.

B) Bir alıntının atlanan yerlerini belirtme.

D) Benzer örneklerin sürdürülebileceğini gösterme.

 

 

 

 

2. Aşağıdakilerin hangisinde” virgül” kullanılmaz?

 

A) Bir olayın başlangıç ve bitiş tarihleri arasında.

B) Cümle içindeki arasözlerin başında ve sonunda.

C) Adlaşmış sıfattan sonra ad gelirse, adla adlaşmış sıfat arasında.

D) Cümle içinde eş görevli sözcüklerin arasına.

 

 

 

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tırnak işareti gereksiz kullanılmıştır?

A) “Gün döner, devran döner.” demişti şair.

B) “Bir daha böyle konuşma.” diyerek çıktı, gitti.

C) “Mehmet maça geldi mi kazandık” demektir.

D) Ömer Seyfettin’in ”Kaşağı”sını kitapçıda bulamadım.

 

 

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna nokta getirilemez?

A) Çay denildi mi dünyalar benim olur

B)  Herkes senin bildiğini biliyor mu ki

C) İnsan ölür düşünceleri ölmez

D) Bülbül seslerini duyuyorum etrafımda.

 

 

 

 

 

 

5. “ İftara doğru köye geldik ve eve girdik(I) Etrafta bir sürü kuşun cıvıl cıvıl ötüşleri (II) Balkona oturdum ve bir süre bu sesleri dinledim.(III) Bir yandan da yavaş yavaş yağmur yağmaya başlamıştı(IV)

Yukarıdaki parçada numaralı yerlerden hangisine farklı bir noktalama işareti gelmelidir?

A) I

B) II

C) III

D) IV

 

 

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna soru işareti konulmalıdır?

 

A) Öğrencilerime bu durumu nasıl açıklayabileceğimi düşündüm bir an

B) Senin bu hakaretlerine cevap vermeliyim, bilemiyorum

C) Karnım çok aç, acaba yemek hazır mıdır evde

D) Kardeşine niçin kötü davrandığını hala anlayamadım

 

 

 

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kesme işareti (’) yanlış kullanılmıştır?

 

A) Ordu’nun doğal güzellikleri teker teker gezmek istiyorum.

B) Odtü’de okuduğunu bilmiyordum arkadaşımın.

C) Kutuların hepsinin sen’de olduğunu söylediler.

D) Saat 19.55’te iftar yapacakmışız.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, ayraçla gösterilen yere iki nokta (:) getirilmelidir?

 

A)  İnsanların anlamadığı şey ( ) anlamak isteklerini kaybettikleridir.

B) Bizim en çok zorlandığımız konu ( ) noktalama işaretleri konusudur.

C) Seminerde anlatılan konular şunlardı( ) Sebze yetiştiriciliği ya da hayvan bakıcılığı nasıl yapılır?

D) Buraya gelenlerin hepsi aynı şeyi yaptılar( )Sonra da mutlu bir şekilde evlerine döndüler.

9. “ Pazardan elma (I) armut (II) ayva (III ) domates (IV) biber ve patlıcan aldık.

 

Bu cümledeki ayraç içinde verilmiş yerlerin hangisine diğerlerinden farklı bir noktalama işareti verilmiştir?

 

A) I

B) II

C) III

D) IV

 

 

10. - Bugün nereye gidileceğini biliyor musun ( )

      - Piknik alanına gidilecek ( )

      - İnanmıyorum ( ) Gidip hemen hazırlanıyorum( )

 

Yukarıdaki ayraç içinde verilen yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

 

A) (?) (.) (.) (!)

B) (?) (.) (!) (!)

C) (?) (.) (!) (.)

D) (?) (.) (!) (!)

11. Televizyonda aynı çizgi filmi izliyordum. Ayılar, kurtlar ve küçük bir kız … Aynı bölümleri en az 10 kez izledim. Televizyonda bu çizgi fil çıkar da ben izlemez miyim?

 

Yukarıdaki parçada aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi yanlış kullanılmıştır?

 

A) Nokta

B) Soru İşareti

C) Üç Nokta

D) Virgül

12. Dr. Ali Bey (,) sitenin bahçesine oturmuş (;) öten

                           I                                           II                  

kuşları dinliyordu (.) Onu ilk defa gülümserken o

                             III

zaman gördüm (.)

                         IV

Yukarıda numaralanmış noktalama işaretlerinden kullanılmıştır?

 

A) I

B) II

C) III

D) IV

 

 

 

 

Cevaplar:

 

  1. A

  2. A

  3. C

  4. B

  5. B

  6. C

  7. C

  8. C

  9. C

  10. C

  11. B

  12. B

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus