google.com, pub-1772441188610312, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page

Diğer 8.Sınıf Konuları ve Testleri için tıklayınız...

Testi ve cevaplarını pdf formatında görüntülemek 

ve indirebilmek için tıklayınız...

8. SINIF PARÇA ANLAMI TEST-1

Akşam sekiz buçuk gibi çıktık yola. Her şey yolunda gidiyordu ta ki arka taraftan yüksek sesle yapılan konuşmalar gelinceye dek. Şoför muavine yüksek sesle konuşanları uyarmasını söyleyince zavallı delikanlı arkaya gitti. “ Konuşmak yasak
mı?” diye isyankar ve Türkçeyi sonradan öğrendiği belli olan bir kadın sesi yükseldi önce. Ardından bizim delikanlı muavin boynu önde şoförün yanına geldi. Şoför durumu kavradı ve “Sen şimdilik bir şey yapma ben birazdan meseleyi halledeceğim.” dedi. Öğrendik ki sesleri çıkaranlar yabancı bir turist grubuymuş.


1.Yukarıdaki metinde aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisi kullanılmıştır?


A) Öyküleme
B) Betimleme
C) Açıklama
D) Tartışma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


4.kata çıktığımda ilk dikkatimi çeken sıra sıra dizilmiş asansör kapıları idi. Bizimkiler karşıda farklı renkler kullanılmış, hem duvar kenarlarına hem de koridorun ortasına yerleştirilmiş oturma gruplarına oturmuşlar, bıkkın bekleyişlerini sürdürüyorlardı. Burası hastanenin en rahat yeri olan bekleme yeri idi. Ben de çaresiz geçip oturdum.


2. Yukarıdaki parçada aşağıdakilerden hangisi
kullanılmamıştır?


A) Betimleme
B) Öyküleme
C) Tanımlama
D) Örneklendirme

 

 

 


Uzun yolculukların en belirgin rahatsızlığı diz ağrısıdır. Zira artık yolculuğun çekilmez hale gelmesine neden olabilir bu. Otobüsün mola vermesi için dua etmeye başlar insan. Ancak bu diz ağrısı kadar olmasa da başka uzun yol rahatsızlıkları da vardır. Mide bulantısı bunlardan birisidir. Gerçi küçük bir hapı yutunca o dertten kurtulabiliyorsunuz artık.


3. Yukarıdaki paragrafta aşağıdakilerden hangisi
kullanılmamıştır?


A) Tanımlama
B) Karşılaştırma
C) Örnekleme
D) Benzetme

 

 

 


Hastanede beklemek çok zor oluyor. Hele bir de ameliyat olan bir hastanız varsa bu zorluk katlanıyor. Elektrik tellerinde sıralanmış serçe kuşları gibi sıralanmış, ameliyatın bitmesini bekliyor hasta yakınları. Bazıları diğerlerine göre şanssız çünkü oturacak yer bulamamışlar. Yer bulamayanların bir kısmı ayakta geziniyor, bir kısmı da oturacak bir yer gözetliyordu.


4. Yukarıdaki parçada aşağıdaki düşünceyi geliştirme yollarından hangileri kullanılmıştır?


A) Benzetme- Örnekleme
B) Örnekleme- Tanımlama
C) Benzetme- Karşılaştırma
D) Karşılaştırma- Örnekleme

Yapabilecek soruları boş bırakmayın. Bir soru başlangıçta çok karışık görünse bile, o soruyu atlamamak gerek. Bu yaklaşım iyi sonuç almanın ilk ve önemli adımıdır. Bu adım turlama tekniği çerçevesinde atılmalıdır. Sınavdaki soruların güçlük derecelerini belirleyen içeriklileridir. Uzunlukları veya karmaşık görünmeleri değildir. Uzun veya karmaşık görünen sorulara hiç bakmamak veya yapamama kaygısı ile okumayı yarıda bırakmak test tekniği açısından son derece hatalı bir tutumdur. Unutmamak gerekir ki bazen zor görünen sorular çok kolay olabilir.


5. Yukarıdaki parça ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


A) Açıklayıcı anlatım kullanılmıştır.
B) Bilgilendirme amacı taşımaktadır.
C) Anlatılanlar tutarlılık göstermektedir.
D) Sayısal verilerden yararlanma

Üç yaşındaki bir çocuğun zeka seviyesine sahip olabilen şempanzelerin, yunuslardan daha zeki olduğu zannediliyordu. Yeni yapılmış araştırma sonucuna göre zeka sıralamasında şempanzeler üçüncü sıraya düştü. Yunusların belirgin bir kişilikleri olduğu, kendilerinin farkında oldukları ve gelecek hakkında düşünebildikleri belirtildi. Aynı zamanda "kültürel" hayvanlar olan yunusların başka yunuslardan yeni davranış biçimlerini alabildikleri kaydedildi. Bu durumda yunuslara insanlarla aynı statünün verilmesi gerekmektedir. Böylesine zeki hayvanların eğlence parklarında kullanılmalarının ve etleri için öldürülmelerinin zalimlik olduğu apaçık ortadadır.


6. Yukarıdaki parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?


A) Yunuslar şempanzelerden zeki hayvanlardır.
B) Yeni araştırmalar yeni bilgiler ortaya çıkarabilir.
C) Yunuslar eğlence ve beslenme amaçlı kullanılmamalıdır.
D) Yunuslar kültürel özellik gösteren hayvanlardır

Yelkenli gemilerin tarihini anlatmak, yalnızca engin denizlerde süzülür gibi giden deniz araçlarının öyküsünü ya da denizlerdeki savaşların tarihini anlatmak değildir elbette. Bu aynı zamanda insanlığın gelişimine başka bir gözle bakmaktır. Karaya bağlı insan uygarlığının, bilim ve teknikteki gelişmelerinin denizlere yansıması demek yelkenli gemiler. Binyıllar boyunca yavaş yavaş gelişen insanlık, gemilerini de bu gelişime göre yeniden tasarladı. Askeri ve ticari gereksinimler, bölgesel koşullar, siyasi ve ticari durum gemilerin gelişimini etkiledi. Bronz çağının başlangıcında Akdeniz kıyılarında görülmeye başlayan yelkenli gemiler 18. yüzyıla kadar varlığını sürdürdü denizlerde. Çok uzun yıllar boyunca gemicilik dendi mi akıllara Akdeniz gelirdi. Gemi yapımı ve denizcilikteki gelişmeler ilerledikçe dünya yavaş yavaş küçüldü. Yelkenli gemiler, yeni yeni yerler bulmak isteyen cesur kişileri dünyanın bilinmeyen yerlerine taşıdılar.


7. Yukarıdaki parçanın konusu aşağıdakilerden hangisidir?


A) Geçmişten günümüze gemiciliğin evrimi.
B) Yelkenli gemilerin tarihsel gelişim ve işlevleri
C) Bilim ve tekniğin gemiciliğe etkisi
D) Akdeniz’in gemicilik açısından önemi

 


Bugün ilginç bir belgesel izledim. Belgeselde çok ilginç bilgiler veriliyordu. Bunlardan biri balinaların beslendiği planktonların besinlerinin karalardan nehirler vasıtasıyla okyanuslara getirildiği, dalgalar ve akıntılar vasıtasıyla içerilere kadar ulaştığı bilgisiydi.


8. Yukarıdaki parçada aşağıdakilerden hangisi kullanılmıştır?


A) Benzetme
B) Örnekleme
C) Tanık Gösterme
D) Tanımlama

Cevaplar:
1- A
2- D
3- B
4- C
5- D
6- C
7- B
8- B

bottom of page