Diğer 8.Sınıf Konuları ve Testleri için tıklayınız...

Testi ve cevaplarını pdf formatında görüntülemek 

ve indirebilmek için tıklayınız...

8. SINIF SÖZ SANATLARI TEST-1

 

1. Aşağıdaki dizelerin hangisinde benzetme yapılmamıştır?

 

A) Beni tutan prangalar yok kollarımda

     Neden esir bir kuş gibi kaldım burada

 

B) Bayram sabahı gibi değil bugünün sabahı

     Kafesinden küçük kuş bile çıkmıyor dışarı

 

C) Yağmur yağar dışarıda, ben içerde ıslanırım

     Uzaklarda bir ateş yanar ben burada yanarım.

 

D) Uzaktayım bugün doğduğum ocaktan

     Ömrüm gibi bugünlerde geçiyor uzaktan

     

  

 

 

 

 

 

2. “Yâr deyince kalem elden düşüyor

      Gözlerim görmüyor aklım şaşıyor

      Lâmbamda titreyen alev üşüyor

      Aşk kâğıda yazılmıyor Mihriban!”

 

Yukarıdaki şiirde aşağıdaki söz sanatlarından hangileri vardır ?

 

A) Kişileştirme

B) Benzetme

C) Konuşturma ( İntak)

D) Tezat

 

 

 

 

3. “Deniz güldü halime,

      Bir avuç su verdi elime,

     "Biterse göz yaşın al." dedi,

     "Doldur tekrar yerine."

                                              (Dario Moreno)

 

Yukarıdaki dörtlükte aşağıdaki edebi sanatlarından hangileri vardır?

 

A) Kişileştirme- benzetme

B) Benzetme –konuşturma

C) Benzetme- Tezat

D) Kişileştirme- konuşturma

 

 

 

4. “Karac’oğlan der ki yarim salınır

      Bir ah çeksem yüce dağlar delinir.”

 

Yukarıdaki parçada bulunan edebi sanat aşağıdakilerin hangisinde kullanılmamıştır?

 

A) Derdime bütün felekler yandı.

B) Öyle bir bağırdı ki herkesin kulakları patladı.

C) Bülbül gülün başında ağlıyordu.

D) Hasta sabaha kadar ateşler içinde yanmış.

 

 

5. Aşağıdaki dizelerin hangisinde abartma sanatı yapılmıştır?

 

A) Ayı onun yanında nezaket abidesi kalır.

B) Saatte 150 km hızla gitmiş uzun süre.

C) Bayramda çocuklara bol miktarda harçlık verildi.

D) Hava o kadar soğuktu ki meyveler zarar görmüş.

 

 

6. “Bülbül gibi aşık olma her güle

      Vefasızdır; gül inanmaz bülbüle”

 

Yukarıda aşağıdaki edebi sanatlardan hangileri kullanılmıştır?

 

A) Konuşturma- abartma

B) Benzetme-kişileştirme

C) Kişileştirme- abartma

D) Abartma-tezat

 

 

 

7. “Sözün güzeli hem nakıştır hem de desen

     Herkes kaçar yanından çirkin sözü desen.”

 

Yukarıdaki şiirde aşağıdaki edebi sanatlardan hangisi kullanılmıştır?

 

A) Abartma

B) Teşhis ( Kişileştirme)

C) Konuşturma

D) Tezat

 

 

8. “ Bizim de kalbimizi kımıldatır yerinden

      Toprağa diz vuruşu dağ gibi bir zeybeğin.”

 

Yukarıdaki dizelerde aşağıdaki edebi sanatlardan hangisi kullanılmıştır?

 

A) Benzetme

B) Teşhis ( Kişileştirme)

C) Konuşturma

D) Tezat

 

 

 

9. Aşağıdakilerin hangisinde teşhis ( kişileştirme) sanatı yapılmıştır?

 

A) Sular, gene o sular, kıyı gene o kıyı

     Gene çamlar dinliyor uzaktan bu şarkıyı

 

B) Gezerken gurbet elde, ova benimi dağ senin

     Duymuşum dersem, yalan hasretini kimsenin

 

C) Sanat bahar günümde çiçekli bir fidandı.

     Kış gelince bir balta altında parçalandı.

 

D) Ey kimsesizler, el veriniz kimsesizlere

     Onlardır ancak el verecek kimse sizlere

 

E) Bir şeyler uçar ellerimizden

     Her saniye mazilere bizden

 

 

 

 

10. “Seni seven oğlan neylesin malı

         Yumdukça gözünden döker mercanı.”

 

Yukarıdaki parçada aşağıdaki edebi sanatlardan hangisi kullanılmıştır?

 

A) Konuşturma

B) Benzetme

C) Kişileştirme

D) Abartma

11. Yukarıdaki parçada aşağıdaki edebi sanatlardan hangisi vardır?

 

A) Konuşturma

B) Benzetme

C) Tezat

D) Abartma

 

 

 

 

 

 

 

12. Aşağıdakilerin hangisinde kişileştirme sanatı kullanılmıştır?

 

A) Önde uzun bir kışın soldurduğu etekler,    

      Sonra dönen, dönerken inleyen tekerlekler...

 

B)  Her tarafta yükseklik, her tarafta ıssızlık,    

      Yalnız arabacının dudağında bir ıslık!

 

C)  Bu ıslıkla uzayan, dönen kıvrılan yollar,

      Uykuya varmış gibi görünen yılan yollar

 

D) Serpilmeye başladı bir yağmur ince ince.

     Son yokuş noktasından düzlüğe çevrilince 

 

 

Cevaplar

 

1-C   2-A    3-D     4-C     5-A    6-B    7-D    8-A   9-A    10-B    11-D   12-A

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus