google.com, pub-1772441188610312, DIRECT, f08c47fec0942fa0

 

ANLATIM BOZUKLUKLARI KONU TESTİ-2

(Testin "dinledebiyat.com" adresini kaldırmamak kaydıyla pdf olarak  indirilip

çoğaltılmasında sakınca yoktur. Ancak herhangi bir yayın organında yayımlanması yasaktır.)

 

1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Oturduğu yerde saatlerdir elindeki kitabı okuyor.

B) Pek kimsenin bilmediği şirin bir Anadolu kasabasına gelmiştik.

C) Ayaklarındaki nasırdan çok çekmişti Ahmet.

D) Kimseye belli etmeden gizlice dışarıya çıkıp sabaha doğru eve dönmüştü.

E) Başının ağrısından adeta kafasını duvarlara vuracaktı.

 

 

2- “Abimin bisikletini zaman zaman o yokken kullanma şansına sahip oldum bazen.”

 

Bu cümledeki anlatım bozukluğunun nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Gereksiz söz kullanılması

B) Fiiller arasındaki çatı uyuşmazlığı

C) Özne-yüklem uyuşmazlığı

D) Anlamca çelişen sözlerin bir arada kullanılması E) Tamlama yanlışlığı

 

 

3- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

A) Denizin dalgalarının sesinden sabaha kadar uyuyamadım.

B) Çiftçiler sabah erkenden kalkıp tarlalarına gidiyorlar.

C) Kızgın güneş altında saatlerdir çalışan işçiler çay molası verilince çok sevindiler.

D) Çiçeklerin kokuları etraftaki tüm arıları buraya çekiyor sanırım.

E) Piyangodan çıkan para hepsinin çok sevinmesine yol açtı.

 

 

4- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yapılmıştır?

 

A) Üniversitede Osmanlıca dersi aldım.

B) Yoldaki ışıklar bir kılavuz gibi bize yol gösteriyordu.

C) Ders çalışmak için isteksiz bir şekilde odasına gitti.

D) Yeni aldığı bilgisayarının performansından memnun değil.

E) Ustabaşı, onlardan, mola saatleri hariç, durmadan çalışmaları gerektiğini söyledi.

 

 

5- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

 

A) Sanatsal yorumlar yapmak için ilgili konuda bir birikim sahibi olmak gerekir.

B) Bu konuda bir şey söyleyemem, bunlar kişiden kişiye değişebilecek öznel yorumlamalardır.

C) Roman, okuyanı adeta kendi dünyasına çekip okuyucunun bir daha oradan ayrılmamasını amaçlıyor sanki.

D) Köpeklerin marketten çıkanların peşinden gidişlerini izliyorum.

E) Toplum doğru olana değil de işine gelene yöneldiği sürece gelişemez.

 

 

6- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

 

A) Arkadaşım olur olmaz her yerde yerli yersiz konuşmayı alışkanlık edinmiş.

B) Ders çalışmaya başlayınca adeta farklı bir âleme gidiyor.

C) Bardakların kırılmasından sonra bir çığlık sesi duydum.

D) Gazete okumayı alışkanlık haline getirdiğimi sonradan fark ettim.

E) Düşünme konusunda önündeki engelleri aş, konuşma konusunda ise kendine engeller koy

7- Aşağıdakilerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?

A) Sel altında kalan yerleşim birimlerine ulaşılmaya çalışılıyor.

B) Selin ilk vurduğu kasabada ağır zayiat olduğu söyleniyor.

C) Selin yıktığı binanın enkaz yıkıntıları arasında kalan insanlara ulaşılmaya çalışılıyor.

D) Ülkenin dört bir yanından kurtarma ekipleri sel bölgesine gitti.

E) Kurtulanların en büyük probleminin temiz su bulamaması olduğu ifade edildi.

8- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

 

A) Çocuklar, kendilerine verilen fidanları toprağa dikmeye çalışıyorlardı.

B) Kimi kimsesi olmayan bir öksüz gibi ortada kaldığını biraz geç fark etti.

C) Sevdiği yemeklerin birçoğunu masada görünce ne diyeceğini bilemedi.

D) Araçla gece yolculuğuna çıkmaktan hiç hoşlanmıyorum.

E) Mezun olduğu liseye gidip liseden mezun olduğuna dair öğretim belgesi istedi.

 

 

 

9- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?

 

A) Adam kaza sonrası olay yerine gelen yetkilere: “Burada her Allah’ın günü kaza oluyor. Bir üst geçit yapmadınız.” dedi.

B) Gecenin karanlığı ortalığı tamamen kaplayınca içime bir hüzün çöktü.

C) Saçlarını taramadan dışarı çıktığını mağaza camekanında kendini görünce anladı.

D) Telefonunu yanına almadığı için kendisine gün boyunca ulaşamadık.

E) Kafasında saç yok, şapkasını da evde bırakmış, kesin güneş çarpar bizimkini.

 

 

10- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

 

A) Kendisinin çok önde, arkadaşlarınınsa çok geride kaldığını fark edince temposunu yavaşlattı.

B) Bu maratona yıllardır hazırlanıyordu.

C) Babasının daha önce iki kez şampiyon olduğu bu maratona ilk kez katılma hakkını kazanmıştı.

D) Daha önce yaşı küçük olduğu için katılamıyordu yarışmaya.

E) İlk kez katıldığı bu yarışmanın şampiyonu olup babasını onurlandırmak istiyordu.

 

 

11- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

 

A) Yarın arabayla memlekete doğru yola çıkmayı planlıyorduk.

B) Ancak yolların hem buzlu hem de kar yağdığını öğrenince yolculuğu erteledik.

C) Kızım bu duruma çok üzüldü.

D) Aylardır kendi köyüne gideceği günü, kuzeni ile oynayacağı oyunları hayal ediyordu.

E) Yapacak bir şey yok, birkaç gün daha bekleyecek.

 

 

12- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?

 

A) Markete giderken ev için lazım olan gerekli malzemelerin isimlerini mesajla gönderilmesini istedim.

B) Markete gittiğimde unutuyordum ne alacağımı..

C) Sonunda birkaç malzeme eksik geliyordum eve. D) Unutulmuş birkaç malzeme yüzünden tekrar markete gitmek çok zoruma gidiyor.

E) Zaten markete gitmeyi pek seven birisi değilimdir.

 

C evaplar:

1- D

2- A

3- E

4- E

5- B

6- A

7- C

8- E

9- A

10- A

11- B

12- A

 TURKİYE

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.