google.com, pub-1772441188610312, DIRECT, f08c47fec0942fa0

 

ANLATIM BOZUKLUKLARI KONU TESTİ-1

(Testin "dinledebiyat.com" adresini kaldırmamak kaydıyla pdf olarak  indirilip

çoğaltılmasında sakınca yoktur. Ancak herhangi bir yayın organında yayımlanması yasaktır.)

 

1- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?


A) Yazılı ve sözlü iletişimde dil daha özenli ve itinalı kullanılmalıdır.
B) Gezip gördüğü yerleri defterine not alırdı.
C) Değişik bir bakış açısına sahip olduğunu ispat etti.
D) Ünlü siyasetçinin çiftliği kendi kaderine terk edilmiş.
E) Ünlü yazarımızın romanlarına, yabancılar bizden çok önem veriyor.

 

 


2- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?


A) Anlattığı hikâye aslında yaşanmış gerçek bir olaydı.
B) Sabaha kadar kahve içerek ders çalıştı.
C) Yöneticinin, çalışanının karakterini iyi tahlil etmesi gerekir.
D) Korsan satışı yapılan kitapların, bazen yapıtın aslından daha çok satın alındığı söyleniyor.
E) Düzenli ders çalışmak, başarının kilit faktörlerindendir.

 

 

 


3- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
A) Doğayla iç içe olmaya bayılıyorum.
B) Kocaman masanın etrafına toplanmış, gevezelik ediyorlar.
C) Hafta sonları bahçeye gider, bakımını yapardım.
D) Diktiğim fidanlar bu sene meyve verdi.
E) Leylekler çok uzak diyarlardan selam getirdiler.
İngilizlerin kendi anadillerini konuşurken gösterdikleri özene hayran kaldım.

 

 


4- Bu cümledeki anlatım bozukluğu aşağıdaki değişikliklerden hangisiyle giderilebilir?

 

A) "kendi" sözcüğü cümleden çıkarılarak
B) "konuşurken" sözcüğü yerine "kullanırken" getirilerek
C) "özene" sözcüğü yerine "dikkate" getirilerek
D) “gösterdikleri” yerine “ettikleri” getirilerek.
E) "hayran kaldım" yerine “hayret ettim” getirilerek.

 


5- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?
A) Sabaha kadar aç bekledim, açlıktan midem zil çalıyor.
B) Herkes kendi şahsına özel davranışlar ortaya koyar.
C) Yanıma gelip kulağıma alçak sesle bir şeyler fısıldadı..
D) Belki çalışırsa başarılı olabilir.
E) Dün girdiği sınavın sonucunu bugün öğreneceği için çok heyecanlanıyor.

 


6- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
A) Arkadaşının son günlerdeki davranışlarından kuşku etmeye başladı.
B) İnsan başına gelen belalara sabredebilmelidir.
C) Bir kimse asla her şeyi bilemez.
D) Konuşurken ağızdan çıkan sözcükleri dikkatlice seçmek gerekir.
E) Tatlı dil kendi başına yeterli değildir, hal ve hareketlerimize de dikkat etmeliyiz.

 

 

 

7- Aşağıdakilerin hangisinde anlatım bozukluğu
yoktur?


A) Verilen bütün işleri halledip öyle gidilecekti.
B) Sebze fidelerine su vermeden gelişmelerini
bekleme.
C) Akşama kadar çalışıp tüm işleri bitirdik.
D) Her türlü aksaklıklara karşı hazır olmamız
gerekir.
E) Yardıma on kişi geldiler.

 

 


8- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım
bozukluğu vardır?


A) Duvarı zamanında yapmazsan sel bahçeye
zarar verebilir.
B) İtalya’ ya gittiğimizde etken bir yanardağ
olan Vezüv ’ü gördük.
C) Kimseninin göremediğini görmek onun gibi
adamların işidir.
D) Çaydanlıkta fokurdayan suyun sesi odaya
ayrı bir ahenk katıyordu.
E) Sanki şehrin bütün köpekleri bizim
mahalleye dolmuş, havlama sesinden sabaha
kadar uyuyamadım.

 


9- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım
bozukluğu vardır?


A) Öğretmen çalışkanlığı ile göze batan
öğrencisini ödüllendirdi.
B) Denizin uzaktan görünmesi bile onu
sakinleştirdi.
C) Deniz kıyısında bir ağacın dibinde oturmuş,
beni bekliyordu
D) Gökyüzünde güneşi görmeye hasret kaldık.
E) Havaların ısınacağı ile ilgili haberleri
dinleyince çok mutlu oldum.

 


10- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım
bozukluğu vardır?


A) En güzel fikirleri neden hep o buluyor?
B) Bu ülke hem çalışkanlık hem de geleneklere
bağlılık açısından birçok ülkeye göre
ileridedir.
C) Bu tür konferanslar insanların diş sağlığı
konusunda bilgi edinmelerini sağlıyor.
D) Kuruluşumuzun kuruluşunun 10.yılında
işçilere ikramiye dağıtıldı.
E) Eskiyip yıpranan kıyafetleri burada çok
değişik ve farklı amaçlar için yeniden
tasarlıyorlar.

 


11- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım
bozukluğu vardır?


A) Bir süredir görünürdeki mevcut sorunları
ifade eden yazılar okuyorum.
B) Toplumun büyük çoğunluğu bu duruma tepki
gösteriyor.
C) Bazı yorumcular, pişmiş aşa su katmamak
kaygısıyla olsa gerek, belli konulardan uzak
duruyorlar.
D) Toplum sağlığı açısından hijyen kurallarına
uygun davranmamız gerekir.
E) Yağmurun altında ıslanmaktan başka işimiz
yok gibiydi.

 


12- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım
bozukluğu vardır?


A) Pandemi yüzünden kız isteme töreni internet
üzerinden yapıldı.
B) Her şey usulünce yapıldı, kız istendi.
C) Kızın babası tam cevap verecekti ki hat
koptu.
D) Ekranda kız babasının çatık kaşlı yüzü
donmuş haldeydi.
E) Herkes bilgisayara odaklanmışken
heyecandan paçaları tutuşan damat birden
bayıldı.

 

Cevaplar:
1- A
2- A
3- C
4- B
5- E
6- A
7- C
8- B
9- A
10- D
11- A
12- E

 TURKİYE

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.