google.com, pub-1772441188610312, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page

İLETİŞİMİN ÖGELERİ

İletişim en az iki kişinin kendi aralarında anlaşabilmesidir. İletişimin gerçekleşmesi için bir tarafın düşüncelerini karşı tarafa iletmesi, karşı tarafında düşüncelerini iletene dönüş yapmasıdır.

Bir iletişimin tam olarak gerçekleşebilmesi için gerekli ögeler vardır. Bunlar:

 Gönderici (Kaynak):   İletilmek istenen bilgiyi, isteği, düşünceyi alıcıya gönderen ögeye denir.  İletişim gönderici yani kaynağın iletiyi göndermesi ile başlar.

Kod (Şifre): İletinin iletilme şeklidir.  İletişimin gerçekleşebilmesi için göndericinin ve alıcının aynı kodu bilmesi gerekir. Örneğin kod  İngiliz dilinde ise alıcının da İngilizceyi bilmesi gerekir. Yani kod İngilizce olursa İngilizceyi bilmeyen birisi iletiyi anlamaz ve geri dönüş yapamaz. Sonuçta iletişim gerçekleşmez. Eğer kod işaret dili ise alıcının da işaret dilini bilmesi gerekir ki dönüt yapabilsin.

İleti (Mesaj): Göndericinin alıcıya bir kodla gönderdiği mesaja denilir. Kısaca göndericinin alıcıya iletmek istediği duygu, düşünce ya da bilgilerin kendisidir.

Kanal: İletinin alıcıya ulaşmasında kullanılan yöntemdir. Duman. Işık, hava, ses, görüntü vb. iletiyi alıcıya taşıyan kanaldır. İnsan duyu organlarıyla iletiyi alır ve anlamlandırır.

Alıcı: Gönderici tarafından bir kodla gönderilen mesajı alıp kodu çözerek anlamlandıran alıcıya denilir. Alıcı göndericinin mesajını aldıktan sonra göndericiye geri bildirim yapar.

Geri Bildirim (Dönüt): Göndericinin iletisine alıcının verdiği karşılıktır. Gönderici, iletinin anlaşılıp anlaşılmadığını geri bildirim sayesinde öğrenir.

Bağlam: İletişimi ögelerinin tamamını içine alan ortamdır. Yani bir iletişimi oluşturan tüm ögeler bağlamı oluşturur.

 

Bir iletişim Örneği:

“Sevde, babasına birlikte oyun oynayalım mı diye sordu. Babası ona “ Oynayalım kızım.” diye cevap verdi.” Sevde çok mutlu oldu.

Yukarıdaki metinde Gönderici Sevde’dir. Kod ise Türk Dildir. İleti ise babası ile oyun oynama isteğidir. Yani Türkçe kodunu kullanarak oyun oynama isteği barındıran mesajını babasına iletmiştir. Bunu ses kanalını kullanarak yapmıştır.  Baba ise alıcıdır. Türkçe bildiğinden kodu çözmüş. Mesajı anlamış ve göndericiye olumlu anlamda “ Oynayalım kızım.” geri bildirimini Türkçe kod ile göndermiştir.  Sevde’nin mutlu olmasından geri bildirimin ona ulaştığı anlaşılmaktadır. Sonuçta tüm iletişim ögelerinin kullanıldığı bir iletişim gerçekleşmiştir.

Yukarıdaki paragrafta ifade edilen iletişimin tamamı bağlamdır

bottom of page