İSİMLER KONU TESTİ-1

​(Testin "dinledebiyat.com" adresini kaldırmamak kaydıyla pdf olarak  indirilip çoğaltılmasında sakınca yoktur. Ancak herhangi bir yayın organında yayımlanması yasaktır.)

1. Aşağıdaki cümlelerdeki altı çizili sözcüklerden hangisinin türü diğerlerinden farklıdır? 

A) Bu işimizi görecek bir kadar büyük bir saldı. 
B) En sevdiğim rakamlardan biridir yedi. 
C) Bu, şimdiye kadar gördüğüm en güzel düştü. 
D) Bıçağı eline alıp kurbanlığı bir güzel yüzdü. 
E) Elinde tuttuğu şey sadece şekersiz bir çaydı. 


 

 

2.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim kullanılmamıştır? 

A) Dünyanın en güzel golünü attı. 
B) Koşarak geldiğini ona ben söyledim. 
C) Kırıcı olursan babam çok üzülür. 
D) Kimse evinin elinden alınmasını istemez. 
E) Yüzmeye gittiğimi mesaj ile bildirdim onlara. 


  

 3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir özel isim gerçek anlamını kaybederek cins isim anlamında kullanılmıştır? 

A) Dünya Samanyolu Galaksisi içinde yaşam olan tek 
gezegendir. 
B) Güneş giren eve doktor girmez, demiş atalarımız. 
C) Bilim adamları Pluton’a uzay aracı göndermeyi 
düşünüyorlar. 
D) Deniz, bugün her zamankinden daha bir çok 
konuşuyor. 
E) Hakan, içeri girip oturuncaya kadar kimseyle 
konuşmadı. 


 

 4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde topluluk ismi yoktur? 

A) Deprem olunca bütün Ankara sabaha kadar dışarıda 
kaldı. 
B) Ekip, bütün malzemeleri alıp kamp yapılacak yere 
gitmiş. 
C) Ormanların tahrip edilmemesi için çalışan bir 
gönüllüydü. 
D) Okul takımı bu sene hiç maç kazanamadı. 
E) Bütün hayvanlar ot yemez, et yiyenler de vardır. 


 

5 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birden çok çoğul isim yoktur? 

A) Bütün misafirler salona giriş yaptılar. 
B) İnsanların hayvanları koruması gerekir. 
C) Kıyılarda yaşayan halklar deniz iklimini daha iyi bilirler. 
D) Bütün sevdiklerim hatıralarımda yaşıyorlar. 
E) Gönülleri hoş olsun bütün arkadaşlarımın. 


 

 

 6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük somut bir isimdir? 

A) Dün gece garip rüyalar gördüm. 
B) Nefes aldıkları hava zehirliymiş. 
C) Çaresizlik ne zor bir şeymiş. 
D) Bana karşı sevgisinin azaldığını hissediyorum. 
E) Kır artık kalbindeki zincirleri, diye bağırdı. 


 

 

 7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde aslen somut anlamlı olduğu halde soyut anlamda kullanılmış bir isim vardır? 

A) Üzüntüsünden suratı asılmıştı. 
B) Ona karşı kalbinin yumuşadığını söyledi. 
C) Bugün hava birdenbire soğudu. 
D) Bir rüzgar esti, dağıttı tüm samanları. 
E) Keskin bir bıçak aldım pazardan. 


 

  

Bugün sabah yürüyüşünde, Curi Irmağı’nda iki gencin oltayla bir düzine kefal tuttuklarına şahit oldum. 

8. Yukarıdaki cümlede aşağıdakilerden hangisi yoktur? 

A) Cins isim 
B) Özel isim 
C) Topluluk İsmi 
D) Somut İsim 
E) Çoğul İsim 

“Cins isimler cümle içinde özel isim olarak kullanılabilirler.” 

9. Aşağıdakilerin hangisinde yukarıda anlatılana uygun bir kullanım yoktur? 

A) Rüya, bu sene avukatlık stajına başlıyormuş. 
B) Deniz, fırtınalı bir günde kayboldu kayığıyla. 
C) Hilal, yüzyıllardır milletimizin simgesidir. 
D) Defne kendisinin ne kadar önemli olduğunu bilmiyor. 
E) Rüzgar, neden böyle garip konuşuyor? 

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çoğul eki alan isim kullanılmamıştır? 

A) Bugün çok erken uyanmışlar, hemen kahvaltıyı 
hazırlayalım. 
B) Parktaki tüm banklar doluydu, biz de çimlere oturduk. 
C) Gökteki yıldızları seyrederken uyuyakalmışız. 
D) Çocukların sesleri cıvıl cıvıl neşe doluydu. 
E) Bütün evleri gezdik akşama kadar, bir ev tutamadık. 


 

 

“Bazı tekil sözcükler cümle içerisinde çoğul eki almadan çokluk 
anlamında kullanılabilir.Bunlara genel anlamlı sözcükler 
denilir.” 

11. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük genel anlamda kullanılmıştır? 

A) Maymun kafesinde ölü bulundu. 
B) Öğretmen öğrencisine çok üzüldü. 
C) Öğrenci birden ağlamaya başladı. 
D) Çocuk, ağlar dostum, alışacaksın. 
E) Asker birden selam verince şaşırdı. 


 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çoğul eki alan isim cümleye çokluk anlamı dışında farklı bir anlam katmamıştır? 

A) Kırk yaşlarında vardı Mehmet Amca. 
B) Sevdelere davetliyiz bu akşam. 
C) Bu memleket ne Yavuzlar yetiştirdi, haberin yok. 
D) Müdür Beyler içeri teşrif etti. 
E) Sınıftaki öğrencileri buraya çağır. 


 

13.Aşağıdakilerin hangisinde diğerlerinden farklı 
yapılmış bir bileşik isim vardır? 

A) Yarın Eskişehir’e gitmeyi düşünüyorum 
B) Karayaka bizim komşu köylerimizden birisinin 
ismidir. 
C) Hiç gidemediğim şehirlerden birisidir 
Kahramanmaraş. 
D) Hanım akşama imambayıldı yapacakmış. 
E) Gökçeada’ya doğru yola çıkıyoruz. 

 

 14.Aşağıdaki altı çizili isimlerden hangisi yapısına göre diğerlerinden farklıdır? 

A) Taksicilik yapmak herkesin başarabileceği bir şey 
değildir. 
B) Kahvaltı yapmadan dışarı çıkarsam bütün gün 
sersem tavuk gibi oluyorum. 
C) Nedendir bilmiyorum, çok sevinçliyim. 
D) Çocuğum benden bir kalem ve silgi istedi. 
E) Eğer tekmelik takmasaydım kesin sakatlanırdım 
maçta. 

 

 


 

15.Aşağıdaki cümlelerdeki altı çizili sözcükler yapısına göre ikişerli gruplanırsa hangisi dışarıda kalır? 

 

A) Bugün tutacağım balıkları eve getireceğim. 
B) Ona “Sevgililer günün kutlu olsun.” dedi. 
C) Koşarken ayağını kırmış. 
D) Bugünlerde kimse beni anlamıyor. 
E) Arabacıya seslen de bizi beklesin. 


 

16.. Aşağıdakilerin hangisinde hem bileşik hem de türemiş isim olan bir kelime vardır? 

A) Tarlaya biçerdöveri soktuk, şimdi bekliyoruz. 
B) Kahvaltılıkları alıp, bahçeye çıktık. 
C) Çanakkale’nin şirin bir ilçesiydi burası. 
D) Hanımeli meğerse ne güzel kokan bir çiçekmiş. 
E) Yazla birlikte sivrisinekler çoğalmaya başladı. 

Cevaplar: 1- D 2- B 3- B 4- E 5- A 6- B 7- B 8- E 9- C 10- A 11- D 12- E 13- D 14- B 15- D 16- B

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus