1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde geçen altı çizili sözcük isim değildir?

 

A) Kafasında bir sürü soru vardı.

B) Bugün eve gelmemişti çocuk.

C) Düşüncelerimi herkese söyleyeceğim.

D) O bizim sınıfın en çalışkanıydı.

E)  Okulumuz bu sene çok başarılıydı.

 

 

 

 

 

 

2.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde geçen altı çizili sözcük topluluk adı değildir?

 

A) Bu orman bugün daha güzel görünüyor.

B) Bütün gruplar teker teker alana geldi.

C) Sınıf bugün pikniğe gidecekmiş.

D) Bayramda bütün aile toplanacak.

E) Okul bu sene tadilata girecek.

 

 

 

 

 

3.Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili isimlerden hangisi somut anlamda kullanılmıştır?

 

A) Kalbinde bana karşı bir duvar var, bir türlü ona ulaşamıyorum.

B) Bize karşı davranışları çok soğuktu.

C) Kardeşini ziyarete gitmeye karar verdi.

D) Ona olan sevgisi hiç bitmeyecekti.

E) Bugün nedense içimde bir neşe var.

 

4.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özel ad kullanılmamıştır?

 

A) Rus halkı soğuğa dayanıklıdır.

B) Ünye Kent gazetesini okuyordum.

C) Batı bu konuda bizden farklı düşünüyor.

D) Bazıları Pluton’un bir gezegen olmadığını söylüyor.

E) Öğretmen bütün sınıfı törene indirdi.

 

 

 

 

 

 

5. Aşağıdakilerin hangisinde somut anlamlı bir isim soyut anlamlı bir isim görevinde kullanılmıştır?

 

A) Gökkuşağının tüm renkleri apaçık görünüyordu.

B)  Camdan yansıyan görüntüme bakıyordum.

C) Bir kalemtıraşın bu kadar çok işe yarayacağını düşünmemiştim.

E) Basın ahlakında çıtanın düşmesi, haber kalitesini olumsuz etkiledi.

 

 

 

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yansımadan türemiş bir isim kullanılmıştır?

 

A) Gözlerindeki karanlık beni ürkütüyor.

B) Gecenin içinden gelen bir ışıltı dikkatimizi çekti.

C) Kutunun içinde bir şey sürekli tıkırdıyordu.

D) Sürekli yüksek sesle konuşmasına bakılırsa fısıltının ne demek olduğunu öğrenememiş.

E) Gürültülü bir yerde çalışmaktan bıktım, usandım.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde topluluk ismi kullanılmıştır?

 

A)  Ehliyet için sağlık kurulundan rapor almam şart mı?

B) Tatil başlayınca ilk işim köye gitmek olacak.

C) Okulda sınavlar başlayınca öğrencilere bir haller oluyor.

D) Fındık fabrikasının gürültüsünden bıkıp ilçe merkezine taşınmışlar herhalde.

E) Ağaçların hepsinin kesileceğini öğrenince kalp krizi geçirdi.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “nehir” sözcüğü özel isim olarak kullanılmıştır?

A) Denize akan bir nehrin içinde sandalla geziyorduk.

B) Yağan yağmur nehir suyunun yükselmesine neden oldu.

C) Nehir, bu konuda fikrini açıkça belirtti.

D) Nehir bu kasabanın geçimi için çok önemliydi.

E) Kendimi sonsuz bir nehirde sürükleniyormuş gibi hissediyorum.

 

 

9. “Bazı cins isimler çoğul eki kullanmadan o cinsin tamamını kastedecek şekilde çoğul anlamda kullanılabilirler.”

Aşağıdakilerden hangisinde buna örnek olabilecek bir kullanım vardır?

 

A) Bizim köpek tanıdığım en akıllı hayvandır.

B) Kesinlikle kümes hayvanlarına zarar vermez.

C) Hatta bazı tavukların onun kulübesine girip  yumurtladıklarına şahit oldum.

D) Tavuk, güvenli bulmadığı yere yumurta bırakmaz.

E) Demek ki bizim köpek bırakın ev sahiplerini, evdeki beraber yaşadığı canlılara bile güven vermiş.

 

 

10. Aşağıdakilerden hangisinde “ler,-lar” çokluk eki, cümleye ötekilerden farklı bir anlam katmıştır?

 

A) Kar taneleri havada adeta uçuşarak dans ediyorlar.

B) Ağaçların arasından geçerek büyük bir eve ulaştık.

C) Halit Ziya’nın tüm eserlerini okuduğumu zannediyordum.

D) Ablamlar buraya tatile geleceklermiş.

C) Halalarım ile görüşmemeye karar verdim.

11.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yanık” sözcüğü isim görevinde kullanılmıştır?

 

A) Yolun kenarında yanık bir orman görünce hüzünlendim.

B) Bu yanık tarlayı bir türlü adam edemedim.

C) Kolundaki yanığı saklamaya çalıştığını fark ettim.

D) Kardeşimin üstü başı yanık kokuyordu.

E) Çocuk yanık teniyle diğerlerinden ayrılıyordu.

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir topluluk ismi çoğul eki alarak hem topluluk hem de çokluk anlamında kullanılmıştır?

 

A) “Ağalar, beyler toplanın hele!” diye seslendi.

B) Uçakların yere yakın uçması hepimizi korkuttu.

C) Bütün ilçe sanki yeni açılan alışveriş merkezine dolmuştu.

D) Ormanların bilinçsizce tahrip edilmesi ilerde insanlığa pahalıya patlayacak.

E) Altı saattir yollardayım, daha eve varmamıza üç yüz kilometre var.

Cevaplar : 1-B 2-E 3-C 4-E 5-E 6-D 7-A 8-C 9-D 10-D 11-C 12-D

 

 

 

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus