5. SINIF EDEBİ SANATLAR TEST-2

Testi pdf formatında görüntülemek ve  indirmek için tıklayınız.

1- “Dağdaki küçük bir kardelen gibi hissediyorum burada. “

 

Yukarıdaki dizelerde hangi söz sanatı kullanılmıştır?

 

A) Benzetme

B) Kişileştirme

C) Abartma

D) Konuşturma

 

 

 

 

 

 

 

2- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kişileştirme sanatına başvurulmamıştır?

 

A) Testere vurulan ağaçların çığlıkları hala kulağımda

B) Bulutların ağlamaları acaba ne zaman duracak.

C) Tencere düdük çaldığında yemek pişmiş demektir.

D) Kardeşinin ağlamalarına yüreği dayanmıyordu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3- “Annesini karşısında görünce sevinçten uçmaya başladı.”

 

Yukarıdaki cümlede verilen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

 

A) Mübalağa (Abartma)

B) Konuşturma

C) Kişileştirme

D) Benzetme

 

 

 

 

 

 

4- “ Ceylan bakışlım,

       Alyanaklı, al yazmalım

       Seni görmesem ben

        Ateşler içinde yanarım.”

 

Yukarıdaki dörtlükte aşağıdaki söz sanatlarının hangileri kullanılmıştır?

 

A) Abartma, benzetme

B) Benzetme, kişileştirme

C) Konuşturma, kişileştirme

D) Konuşturma, benzetme.

 

 

 

 

 

5- “ İçinde ev olan küçük bir tarla satın almak istiyordu. Fındık ağaçlarının konuşmalarını dinlemek, yetiştireceği kuzuların oynamalarını seyretmek istiyordu.”

 

Yukarıdaki parçada aşağıdaki söz sanatlarından hangisi kullanılmıştır?

 

A) Abartma

B) Konuşturma

C) Kişileştirme

D) Benzetme

 

 

 

 

 

6. “ Mezarlıkta ağlayan selvileri gördün mü hiç?”

 

Yukarıdaki cümlede aşağıdaki edebi sanatlardan hangisi kullanılmıştır?

 

A) Konuşturma

B) Kişileştirme

C) Abartma

D) Benzetme

7- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tezat (zıtlık) sanatı kullanılmıştır?

 

A) Kimsenin benimle konuşmasını istemiyorum bu aralar.

B) Geçmiş geçmiştir, gelecek de gelmemiştir; O halde içinde bulunan zamanı değerlendirmeli.

C) İnsan düşünmeden hareket ederse düşünemeyeceği belalara bulaşabilir.

D) Dev gibi bir boz ayı çıkıverdi önüne.

 

 

 

 

8- “ Denizin sabaha kadar bağırışlarını dinledim”

 

Yukarıdaki parçada aşağıdaki söz sanatlarından hangisi kullanılmıştır?

 

A) Kişileştirme

B) Abartma

C) Konuşturma

D) Zıtlık

 

 

 

 

 

9- I. Çocuk bir ördeğin saldırısına uğramış köyde.

II. Kedi yılan gibi kıvrılmış yatıyordu.

III. Sabah akşam demeden çalışırdı kendisi.

IV. Atamadığı gole kale direkleri bile ağladı.

 

Yukarıdaki cümlelerin hangisinde bir söz sanatı yoktur?

 

A) I

B) II

C) III

D)IV

 

 

 

10.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde benzetme sanatına başvurulmamıştır?

A) Boğa gibi burnundan dumanlar çıkıyordu.

B) En az kedi kadar çevik birisiydi.

C) Kocaman bir ayı görünce korkudan kaçtık.

D) Gözleri gökyüzü kadar maviydi.

11.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir söz sanatı vardır?

A) Köpek kendisini takip etmemi istedi.

B) Firmada kar-zarar hesabı yapmak lazım.

C) Erkek kuş, cama tıklayıp bana yem istediğini söyledi.

D) Kırlangıçlar yuvalarını işgal eden serçelere yerlerini terk etmelerini istedi.

 

 

 

 

 

 

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tezat sanatı kullanılmamıştır?

A) Bazılarının üzüntüsü bizim sevincimiz olmamalı.

B) Doğu-batı demeden bütün illeri gezmek istiyorum.

C) Çok çalışmak mı yoksa çok çalışmamak mı lazım?

D) Kurunun yanında yaş da yanar diye bir söz var.

Cevaplar:

  1. A

  2. D

  3. A

  4. A

  5. C

  6. B

  7. B

  8. A

  9. A

  10. C

  11. B

  12. C

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus