“Gezegen ve yıldız adları büyük harfle başlar”

1. Aşağıdakilerin hangisinde bu kurala uyulmadığı halde yazım yanlışlığı olmamıştır?

A) Bize Güneş ısı ve ışık kaynağı olmaktadır.

B) İnsanlar Mars’ta yaşam olup olmadığını tartışıyorlar.

C) Küçük kızını dünyalar kadar seviyor.

D) Dünyanın uydusunun ismi Ay’dır.

.

 

 

 

 

 

 

 

2. Aşağıdakilerin hangisinde birleşik kelimelerin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmamıştır?

A) Yıllardır kaynatası ile güzelce anlaşmıştı.

B) Onların birbirini idare edebilmesi güzel bir şey.

C) Çocuklar oturmuş beş taş oynuyorlar.

D) Babası ona kocaman bir yapboz almış.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde pekiştirmeler ile ilgili bir yazım yanlışı yapılmıştır?

 

A) Banyodan çıktığında adeta apak olmuştu.

B) Kralın çırıl çıplak olduğunu sadece küçük çocuk söyleyebildi.

C) Ona sırsıklam âşık olduğunu söyledi.

D) Onun yaptığına düpedüz alçaklık denilir.

 

 

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikilemelerin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

 

A) Sokağa çıkmış yana yakıla kedisini arıyordu.

B) Arkadaşı ile elele verip küçük bir iş kurdular.

C) Borçlarını günü gününe getireceğine dair söz verdi.

D) Birden karşımıza süklüm püklüm birisi çıkıverdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. I. Dalga kıran

   II. Veryansın

  III. Yapboz

  IV. kapkaç

 

Yukarıdaki numaralı kelimelerin hangisinin yazımı yanlıştır?

 

A) I            B) II             C) III           D) IV

 

 

 

 

 

6. Aşağıdakilerin hangisinde bir yazım yanlışlığı yapılmıştır?

A) Konu komşu bu zor günümüzde bizi yalnız bırakmadı.

B) Yıldan yıla hastalığı onu içten içe bitirdi.

C) O laftan anlamaz boşuboşuna konuşuyorsun.

D) Kuşlar daldan dala atlamaya ve ötüşmeye başladılar.

 

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “mi” soru ekinin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

 

A) Burada avlanmanın yasak olduğunu bilmiyor musunuz?

 

B) Şu ikinci katta, perdeleri olmayan daire acaba kiralık mıdır?

 

C) Bütün olanlardan sonra elde ettiğiniz başarı sizi tatmin ettimi?

 

D) Yeşil çayın siyah çaydan daha yararlı olduğunu biliyor musunuz?

 

8. Aşağıdakilerin hangisinde pekiştirmelerin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

 

A) İyice düşününce gerçekler büsbütün karşımıza çıkıverdi

 

B) Onun düştüğü terden sapsağlam olarak çıkmasına hepimiz çok sevindik.

 

C) Derede bir den karşımıza yemyeşil bir kurbağa çıkınca ne yapacağımızı şaşırdık.

 

D) Askerler düşman hattını çepeçevre sarmıştılar.

 

 

 

 

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikilemelerin yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

A) Sokakta yürürken karşımıza iriyarı birisi çıktı.

B) Annesine kızınca “Kitap mitap okumuyorum.” diye söylendi.

C) Parası kalmayınca pılını pırtını toplayıp gitti.

D) Çoluk çocuk toplanıp annemin evine gittik.

 

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımı ile ilgili bir yanlışlık vardır?

 

A) Okullar her yıl eylül ayının ikinci haftası eğitim-öğretime başlar.

B) 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edilmiş.

C) Marketten 2 adet Hindistan Cevizi aldık.

D) Amcam bana 10 euro harçlık verdi.

11.  I. Gide gide vardık çok derin bir vadiye.

      II. Buraları enine boyun inceleyin.

     III. Soyu sopu belli asil bir insan imiş.

     IV.Başabaş bir mücadeleye tanık oluyoruz.

.

Yukarıdaki numaralı cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?

 

A) I      

B) II

C) III

D) IV

12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ki’nin yazımı yanlıştır?

 

A) Sabahki kahvaltı gerçekten çok harikaydı.

B) Ben senin başarılı olacağına inanıyorum yeter ki çok çalış.

C) Ben sabah erkenden gelmiştim oysa ki sen öğlen geldin.

D) Seni öyle özlemişim ki.

 

 

 

 

 

Cevaplar:

 

  1. C

  2. C

  3. B

  4. B

  5. A

  6. C

  7. C

  8. B

  9. A

  10. C

  11. D

  12. C

Çekiç camı kırar ama çeliği sertleştitir.

 TURKİYE

2016- dinledebiyat.com © Her hakkı saklıdır.

  • Instagram Social Icon
  • dinledebiyat
  • w-googleplus