DİNLEDEBİYAT
Atın yiğidi kendine kamçı vurdurmaz.
BLOG
-
web-log kelimesinin kısa kullanımına blog denilir. Web-log internette günlük tutma, ya da kaptanların seyir defteri tutması gibi seyir defteri tutma anlamı ihtiva eder.
-
Zamanla “web-log” ‘dan “we” düşmüş ve “b” ile “log” sözcüğü birleşip “blog” kavramı internette günlük tutma anlamında kullanılmıştır. Bir nevi “Dijital çağ günlüğüne blog denilir.” diyebiliriz.
-
1997 yıllarına dayanan bu uygulamabazı bilgisayar programcılarının internet sitelerinin linklerini unutmamak kullanmaya başlamaları ile ortaya çıktı.Sonrasında bilgisayar kullanmayı beceren herkesin rahatçak kullanabileceği bir hale getirildi.
-
Günlükte yazdığınız sayfa önde olduğundan her seferinde bir arka sayfaya yazmak zorunludur. Blog da ise en son yazılan en üstte görülür. Bu şekilde en güncel olan yazı blog sayfası açıldığında kişinin direk karşısına gelir.
-
Blog yazan kişilere "blogger" denilmektedir.
-
Bir yazı yazıp gönderme işlemine de kısaca "bloglama" deniyor.
-
Eskiden beri süregelen bugün de var olan klasik günlük anlayışında günlüğü tutan kişi bir nevi gün içinde yaşadıklarını, ilginç bulduklarını, görüşlerini kendine anlatırdı. İzin vermediği sürece de kimse alıpo günlüğü okumazdı. Günümüzün günlük anlayışı olan blog’da ise doğrudan yazılanlar aynı anda milyonlar tarafından okunma imkanına sahip oluyor.
-
Bireysel blogların yanında aynı ilgi grubundaki (dağcılık, aşçılık gibi) insanların bir araya gelip oluşturdukları bloglara “commnity blog” ( topluluk blogu) denilmektedir.