google.com, pub-1772441188610312, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Paragrafta anlam I dinledebiyat
top of page

PARAGRAFTA ANLAM

1. Konu

​

Paragraftaki cümlelerin genelinin anlattığı düÅŸünceye denilir. Konu paragrafın vermek istediÄŸi mesaj ya da mesajlar deÄŸildir. Konu bir ÅŸey öÄŸretme amacı taşımaz. Sadece “Bu parça neyi anlatıyor?” sorusunun cevabıdır.

 

Örnek:

​

“ Anlayışlı birisi olmak isteyenler için dikkat edilmesi gereken çok husus vardır.. Öncelikle anlayışlı insan dinlemeyi bilmelidir. Jest ve mimiklerini kontrol altında tutabilmeli, kendini karşısındakinin yerine koyabilmelidir.”

 

Yukarıdaki parçada genel olarak anlayışlı olmak isteyen insanın dikkat etmesi gereken hususlar anlatılmaktadır. Yani parçanın konusu "anlayışlılığın kriterleri" olabilir.

2- Ana DüÅŸünce

​

Parça boyunca okuyucuya verilmek istenen mesaja denilir. Kısaca düÅŸünce parçanın neyi anlattığı deÄŸil neyi anlatmak istediÄŸidir. O yüzden parçaya “ Bu paragraf neyi anlatmak istiyor?” sorusu sorulur.

 

Ana düÅŸünce paragrafın içinde bir cümle içinde verilebileceÄŸi gibi paragrafın genelinden çıkarılabilecek bir anlam da olabilir. Her iki durumda da okuyucu ana düÅŸünceyi bulma için kendine ‘ Yazar bu parçayı hangi amaçla yazmıştır?’ veya‘ Yazar bu parçayla neyi anlatmaya çalışmıştır?’ sorularını sormalıdır. Cevap ana düÅŸünce olacktır.

 

Dikkat edilmesi gereken bir diÄŸer hususta parçada bulunan ana düÅŸünce konu da olduÄŸu sadece bir kelime ya da kelime grubu olarak ifade edilemez. Ana düÅŸünce yargı olarak ifade edilmelidir.

 

Örnek:

“ Anlayışlı birisi olma isteyen ler için dikkat edilmesi gereken çok husus vardır.. Öncelikle anlayışlı insan dinlemeyi bilmelidir. Jest ve mimiklerini kontrol altında tutabilmeli, kendini karşısındakinin yerine koyabilmelidir.”

 

Yukarıda konusunu bulduÄŸumuz bu parçanın ana düÅŸüncesini bulmaya çalışalım. Yazar parçanın genelinde anlayışlı birisi olma yolunda ilerlerken dikkat edilmesi gerekenleri anlatmış. Bu da demek oluyor ki:

 

“Bu özelliklere dikkat etmezsen anlayışlı olamazsın, “

 

ya da

 

“Anlayışlı olabilmek için dikkat edilmesi gerekenlere uymalısın” mesajı  vermektedir. Bu iki cümle de sonuç olarak aynı anlama gelir. Ä°kisi de yukarıdaki paragrafın ana düÅŸüncesi olabilir.

​

​

 

3-Yardımcı DüÅŸünce

​

Ana düÅŸüncenin parçalarına yardımcı düÅŸünce denilebilir. Bir diÄŸer ifade ile yardımcı düÅŸüncelerdeki anlamlar bir araya gelerek genel bir ana düÅŸünce ortaya çıkarırlar. Bu yönü ile ana düÅŸünceyi ortaya çıkaran daha az kapsamlı düÅŸüncelerdir.

 

Örnek:

​

“ Anlayışlı birisi olma isteyenler için dikkat edilmesi gereken çok husus vardır.. Öncelikle anlayışlı insan dinlemeyi bilmelidir. Jest ve mimiklerini kontrol altında tutabilmeli, kendini karşısındakinin yerine koyabilmelidir.”

 

Cümlesinde ana düÅŸünce ve konuyu bulmuÅŸtuk. AÅŸağıdakilerde yardımcı düÅŸünceler olarak karşımıza çıkar:

​

  • Anlayışlı olabilmek için iyi bir dinleyici olunmalıdır.

  • Anlayışlı olabilmek için jest ve mimikler kontrol altında tutulabilmelidir.

  • Anlayışlı biri olabilmek için empati kurulabilmelidir.

 

Bu konu ile ilgili çıkan sorularda genel olarak “Yukarıdaki parçaya göre aÅŸağıdakilerden hangisi çıkarılabilir?” ya da

 

“Yukarıdaki parçaya göre aÅŸağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?” ÅŸeklinde sorulur.

​​

​

​

 

4. Anlama Göre BaÅŸlık

​

Ä°yi bir baÅŸlık paragrafın konusunu en iyi ÅŸekilde yansıtmalıdır.Bir veya birkaç sözcükten oluÅŸur. Parça okunduÄŸunda ana düÅŸünceyi anımsatmalıdır.

 

Örnek:

​

Türkçe benim biricik vatanım, memleketim, evim. Nereye gitsem, onu da beraberimde götürürüm. Ben Türkçeye tutkunum. Uzun yıllar Fransızca öÄŸretmenliÄŸi yaptım. Fransızcayı da çok rahat konuÅŸurum. Biraz Ä°ngilizce okudum, derken dört yıl Ä°talyanca kurslarına gittim, Ä°talyanca öÄŸrendim. Bir parçacık da Almancaya el attım. Ama benim için Türkçenin yeri baÅŸka. Her insan kendi dilini sever; ama bence Türkçe dünya dillerinin en güzellerinden biri.”

 

Aşağıdakilerden hangisi yukarıdaki paragrafa en uygun başlık olur?

 

A) Dünya Dilleri

B) Türkçe Sevgisi

C) Memleket Aşkı

D) Çok Dil Bilmenin Önemi

E) Dillerin Uygarlığa Etkisi

 

Cevap için tıklayınız...

bottom of page