DİNLEDEBİYAT
Atın yiğidi kendine kamçı vurdurmaz.
SABAHATTİN ALİ
-
1908 yılında Trabzon’un Akçabat'da doğdu.
-
Aydınlanma düşüncesinin öncüsü bir düşünce ve edebiyat insanıdır.
-
Çevirileri, inceleme ve denemeleri ile Türk milletinin çağdaşlaşma yolundaki girişimlerin önünü açan bir aydın, eğitimcidir.
-
Trabzon Lisesi’nde bitirdi. Lise 3. Avrupa’ya gitti.
-
Yüksek öğrenimini, dil, edebiyat ve estetik öğrenimi gördüğü Dijon , Lyon ve Paris üniversitelerinde tamamladı.
-
Londra’da İngiliz edebiyatı ve kültürü üzerine incelemeler ve araştırmalar yaptı.
-
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde doçentlik yaptı.
-
Milli Eğitim Bakanlığı’nda müfettişlik, Talim ve Terbiye Kurulu üyeliği ve Tercüme Bürosu başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu.
-
Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü’nde “Metinlerle Batı Kültürü Tarihi” derslerini okuttu.
-
MEB'deki görevinden uzaklaştırıldı, Paris’e gitti . Dönüşünde, yeniden Milli Eğitim Bakanlığı müfettişi olarak Maraş, Adana, Gaziantep, Hatay yörelerinde çalıştı .
-
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili Bölümü’nde Karşılaştırmalı Türk-Fransız Edebiyatı (1950); İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (1952) ve Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nda Sanat Tarihi dersleri okuttu (1958). Üniversiteden uzaklaştırılan “147’ler” arasında yer aldı (1960). Daha sonra, öğretim üyeliği görevleri iade edilse de, yalnızca Teknik Üniversite’deki görevine döndü.
-
Vedat Günyol ile birlikte Babeuf’ten çevirdikleri Devrim Yazıları (1963) kitabından dolayı, Ceza yasasının 142. maddesine aykırı görülerek yargılandı, beraat etti (1966), 12 Mart muhtırası sonrası, gizli örgüt kurmak savıyla , Azra Erhat ve Vedat Günyol ile birlikte tutuklandı (1971). Dört ay tutuklu kaldı. Yargılama sonunda beraat etti. 13 Ocak 1973’te, geçirdiği kalp krizi sonucu İstanbul’da öldü.