google.com, pub-1772441188610312, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Servet-i Fünun Dergisi I Türkiye I dinledebiyat
top of page

SERVET-Ä° FÜNUN DERGÄ°SÄ°

17 Mart 1891' de yayın hayatına  Ahmed Ä°hsan tarafından çıkarıldı. Bilim ve fen dergisi olarak yayınlanmaya baÅŸlanılan dergi devletten de destek görmüÅŸtür.

​

Ahmet Ä°hsan yeni baskı teknikleri için Avrupa'ya gitmiÅŸ, bu teknikleri Osmanlı'ya getirmiÅŸtir. Ardından Osman Hamdi Bey' in de yardımıyla Avrupa'dan ilk kez kliÅŸeci getirtilerek dergi bol resimli bir hale getirildi.

 

Ahmet Ä°hsan yazı iÅŸleri müdürü olarak birisini bulmak ümidiyle Recaizade MahmutEkrem'e danışınca Recaizade'nin eski öÄŸrenci Teyfik Fikret ismi ortaya çıktı.Tevfik Fikret'in atanmasıyla Servet-i Fünun edebi akımının yayın organı haline geldi. Ancak ismi duyulmuÅŸ ve tanınmış bir derginin tanınırlığını kullanabilmek adına isim deÄŸiÅŸikliÄŸine gidilmemiÅŸtir. 16 Ekim 1901' de dergide Hüseyin Cahit Yalçın'ın  Fransız Devrimi' ne dair bir çeviri makalesinin yayımlanmasından dolayı denizden atılan top gülleri ile tahrip dildi. Arkasından kapatıldı. 

Bu durumun ortaya çıkmasından rakip dergi Malumat' ın sahibi Baba Tahir'in Hüseyin Cahit'in yazısını  jurnallenmesi etkili olmuÅŸtur. Kısa bir müddet sonra mahkemede beraat eden Hüseyin Cahit ve Ahmed Ä°hsan dergiyi çıkarmayı sürdürseler de dergi eski edebi kimliÄŸini yitirerek bol resimli bir magazin dergisine dönüÅŸtü.

​

1908' de II. MeÅŸrutiyet'in ilanından sonra  derginin yanı sıra günlük gazete olarak da çıkmaya baÅŸladı. I. Dünya Savaşı esnasında Ahmed Ä°hsan'ın hastalanıp Avrupa'ya gitmesiyle yayını durdu.. 1924' te resimli dergi olarak yeniden yayına girdi. 1928' de Harf Devrimi' nden sonra '' Servet-i Fünun Uyanış '' adıyla edebi bir dergi olarak görünse de eskisi gibi olmadı ve 1944' te kapandı.

bottom of page